Tgrt Haber

NATO ülkelerinin savunma bakanları toplantısı sona erdi: Ukrayna'ya asker gönderilmeyecek

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Anadolu Ajansı
16 Mart 2022 18:53 - Güncelleme : 16 Mart 2022 20:38
Rusya'nın saldırıları sonrasında NATO'nun büyük bir birliktelik içerisine girdiği belirten Stoltenberg, "Ekonomik birlikteliğimiz Rusya'ya görülmemiş bedel ödetiyor" ifadelerini kullandı.

NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları Rusya’nın saldırısının ardından Ukrayna ile ilgili gelişmeleri ele almak üzere bir araya geldi. Toplantı sonrası NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kameraların karşısına geçti. Rusya’nın Ukrayna’yı hafife aldığını söyleyen Jens Stoltenberg, NATO’nun Ukrayna’ya asker göndermeyi planlamadığını açıkladı.

Rusya'nın saldırıları sonrasında NATO'nun büyük bir birliktelik içerisine girdiği belirten Stoltenberg, "Ekonomik birlikteliğimiz Rusya'ya görülmemiş bedel ödetiyor" ifadelerini kullandı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO karargahındaki olağanüstü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na Genel Sekreter Jens Stoltenberg başkanlık etti. Toplantıya Türkiye’ye temsilen Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar katılırken NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg toplantı sonrası kameraların karşısına geçti.

UKRAYNA ASKER GÖNDERİLECEK

Stoltenberg, NATO’nun yeni bir gerçeklikle karşı karşıya olduğunu ifade etti. “Rusya'nın saldırılara son vereceğine dair hiçbir işaret görmüyoruz” diyen Stoltenberg, “NATO'ya katılıp katılmamak Ukrayna'nın kararıdır” ifadelerini kullandı. Stoltenberg ayrıca NATO’nun Ukrayna'ya asker göndermeyi planlamadığını açıkladı.

NATO ÜYELİĞİ UKRAYNA'NIN VE 30 ÜYENİN KARARIDIR

Ukrayna’nın Rusya ile olası bir anlaşma için NATO üyeliği hakkındaki duruşunu “soğutup soğutmadığına” yönelik soruyu yanıtlayan Stoltenberg, şu karşılığı verdi:

“Ukrayna’ya olan mesajımız yıllardır aynı. Ukrayna, egemen ve bağımsız bir ülkedir, kendi yolunu seçme hakkı vardır. Ukrayna’da demokratik şekilde seçilmiş hükümetin kararlarına saygı gösteririz. NATO üyesi olup olmama istekleri onlara ve NATO’nun 30 üyesine kalmış bir şeydir. Rusya’nın böyle bir süreci veto etme hakkı yoktur.”

"RUSYA'NIN SAMİMİYETİNE DAİR İŞARET YOK"

Rusya ile Ukrayna krizinin çözümü için diplomatik çabaları desteklediklerini belirten Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelerde çözüm için samimi olup olmadığına yönelik soruyu yanıtlarken şunları söyledi:

“Sahada hiçbir işaret görmüyoruz. Bu yüzden Rusya’ya bu müzakerelere iyi niyetle yürütme çağrısında bulunuyoruz. NATO, bu görüşmelerin bir tarafı değil. Bu görüşmelerle ilgili bazı haberler görüyoruz ama bu görüşmelerin sonuçları hakkında spekülasyon yapmamanın veya erken kanıya varmamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Ukrayna’nın müzakere masasında elde edeceği şeyler sahadaki durumla çok bağlantılı. Bu nedenle Ukrayna’ya verdiğimiz destek müzakerelerde kabul edilebilir bir sonuç elde etmelerine yardımcı olacaktır.”

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...