Tgrt Haber
14 Ekim 2021 08:58

Suriye'de operasyon an meselesi: Mehmetçik hazır, emir bekliyor

Menbiç, Tel Temir, Ayn İsa ve Tel Rifat terörden temizlenecek. En az iki milyon Suriyeliye eve dönüş yolu açılacak. Terör örgütü PKK'nın işgali altındaki 4 bölge hattına operasyon için hazırlıklar tamamlandı. Tel Rifat’ın eski Yerel Meclis Başkanı Mahmut Alito "Buralar terörden temizlenirse en az iki milyon Suriyeli evine döner" dedi.

Suriye'de operasyon an meselesi: Mehmetçik hazır, emir bekliyor
suriye,türkiye,ÖSO,mehmetçik,operasyon

PKK/YPG’nin son dönemde artan kalleş saldırıları Türkiye’nin sabrını taşırdı. TSK ve Suriye Millî Ordusu, dört kritik bölgeyi PKK’dan kurtarıp insanlık dramına son vermek için hazırlığını tamamladı. Operasyon artık an meselesi. Terör örgütü, sadece Menbiç’te 1,5 milyon sivili mağdur etti. Temizlik bitince iki milyonu aşkın Suriyeli, vatanına dönüş fırsatı bulacak. PKK/YPG'nin uyuşturucu üsleri imha edilecek. Bu arada paniğe kapılan hainler tünel kazmaya başladı.

Terör örgütü PKK'nın işgali altındaki Menbiç, Tel Temir, Ayn İsa ve Tel Rifat hattı Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın "sabrımız kalmadı’’ açıklaması sonrası hareketlendi. Suriyeli muhalif grup komutanları, Türkiye Gazetesi'ne konuştu. Operasyon konusunda hazırlıkların önemli oranda tamamlandığını belirten komutanlar Türkiye’den talimat beklediklerini söyledi. Tel Rifat Yerel Meclisi Başkanlarından Mahmut Alito, Türkiye kanadından yapılan açıklamaların umutlarını yeniden yeşerttiğini belirtirken artık Menbiç’te Menbiçli bulmanın imkansız olduğunu söyleyen Menbiç eski milletvekili Muhammed Cuma Arap ise “Aynı durum başka beldeler içinde geçerli. Menbiç ve çevresinde 1,5 milyondan fazla insan mağdur. Daha fazla gecikmeden bu insanlık dramı bitirilmeli" açıklamasında bulundu. Ayn el-Arab’tan Muhammed Rüşdi ise PKK tarafından 400 küçük çocuğun şehirden kaçırıldığını söyledi. Abdullah Dede ise Rakka’nın uyuşturucu ekim, üretim ve dağıtım merkezine dönüştüğünü belirtti.

‘2 MİLYON SURİYELİ EVİNE DÖNER’

Tel Rifat’ın eski Yerel Meclis Başkanı Mahmut Alito, 2016 yılında Rus hava desteği ile işgal edilen toprakları için sadece Tel Rifat merkez ve çevresindeki 60 yerleşim biriminden 250 bin kişi sürgün edildiğini söyledi. Tarlalarına, fabrikalarına evlerine el koyduklarını söyleyen Alito, “Altı yıldır evlerimize, arazilerimize yaklaşamıyoruz bile. Irak’tan, Haseke’den Tel Rifat’a Kürt taşıyorlar” dedi. Yıllardır evlerine geri dönme ümidiyle yaşadıklarını belirten Alito, “Tel Rifat ile birlikte Menbiç, Ayn İsa, Tel Temir, Ayn el-Arab gibi bölgeler terörden temizlenirse en az iki milyon Suriyeli evine döner" dedi.

Suriye'de operasyon an meselesi: Mehmetçik hazır, emir bekliyor

SALDIRILARIN ÜSSÜ TEL RİFAT

Mahmut Alito, Türkiye’nin terörden özgürleştirdiği Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgelerini hedef alan saldırıların merkez üssünün Tel Rifat olduğunu söyledi. Tel Rifat ziraat binasının PKK’lılar tarafından ana karargah yapıldığını ve şehirdeki bir halı fabrikasının da karargaha dönüştürüldüğünü belirten Alito, üçüncü büyük karargâhın ise Şeyh İsa’da bulunduğunu söyledi.

OPERASYON KORKUSU TÜNEL KAZDIRIYOR

Mahmut Alito, PKK’nın operasyon beklentisi ve korkusunun üst düzeyde olduğunu vurguladı. Tel Rifat’tan Deyr Cimeyl yoluna ve Şeyh Hilal kasabası ile Şeyh İsa’yı PKK militanlarının yer altı tünelleri ile birbirine bağladığını anlattı. Esad rejiminin şehir merkezinde belediye ve nüfus binalarında el-Muhaberat ajanları ile sınırlı sayıda asker bulundurduğunu belirten Alito’nun verdiği bilgilere göre; İran’a bağlı Şii militanlar ise Nübbul’den Tel Rifat’a günlük olarak gelip gidiyor. Azez'den Şeale'ye uzanan işgal koridorunda Rus birlikleri de düzenli devriye faaliyeti yürütüyor.

2015 yılından başlayarak Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerini 2015 yılından başlayarak işgal eden PKK terör örgütü, Türkiye’ye ve TSK ile Suriye Millî Ordu güçlerinin bulunduğu bölgelere saldırılarını artırdı. İşgal sürecinde PKK militanları 700’den fazla terör eylemi gerçekleştirirken 3 bini aşkın sivilin ölümüne en az 7 bin kişinin yaralanmasına sebep oldu.

DIŞİŞLERİ BAKANI NET KONUŞTU: GÖBEĞİMİZİ KENDİMİZ KESECEĞİZ

Terör örgütü YPG/PKK'nın işgal altında tuttuğu bölgelerden yapılan saldırılar son günlerde arttı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “ABD ve Rusya teröristleri 30 km güneye çıkaracaktı. Sözler tutulmadı. Temizlik için gerekeni biz yapacağız” diyerek net mesajlar verdi.

 PKK/YPG terör örgütlerinin Türkiye’ye roket atma menzilinin aşağı yukarı 30 kilometre olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu “Biz özellikle Fırat Kalkanı Harekatı’nı da başlattıktan sonra ABD ve Rusya ile bir mutabakata varmıştık. Her iki ülkede bu bölgedeki teröristleri en az 30 kilometre güneye çıkartacaklardı. Rusya, Tel Rıfat bölgesinde ve Menbiç bölgesindeki PKK’lıları da buradan temizleyecekti. Bu sözler maalesef tutulmadı. Dolayısıyla son yapılan saldırıların da bu bölgedeki sivillere yönelik de, bize yönelik de yapılan saldırılarda Amerika’nın ve Rusya’nın sorumluluğu var. Çünkü sözlerinde durmadılar. Bunlar sözlerinde durmadığına göre ve teröristler bu bölgede saldırılarını artırdığına göre bizim de yapmamız gereken şey nedir? Kendi göbeğimizi kendimiz kesmek" dedi.

Bu bölgelerden teröristlerin temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını bildiren Çavuşoğlu “ABD açıklama yapıyor ‘Müttefikimize Suriye’den gelen saldırıları kınıyoruz’ diyor. Bu silahları kim veriyor, kim eğitiyor bu teröristleri? Sen eğitiyorsun, sen silah veriyorsun. Sonra da göstermelik bir kınama açıklaması yapıyorsun. Burada samimiyetsizlik apaçık ortadadır. Sözlerinde durmadıkları için kendi güvenliğimiz adına gerekeni yapacağız” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...