Tgrt Haber
02 Aralık 2021 09:54

Suriye Halk Meclisi'nden küstah Hatay açıklaması

Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının 82’nci yılında Suriye Halk Meclisi’nden küstah bir açıklama geldi. Meclis, Hatay’ı geri almak için her şeyi yapacaklarını açıkladı.

Suriye Halk Meclisi'nden küstah Hatay açıklaması
Hatay,Suriye Esad rejimi

Suriye Rejimi, Hatay’ın Türkiye’ye katılmasının 82’nci yılında Hatay’a ilişkin küstah bir açıklamada bulundu. Dönem dönem Hatay’ı içine alan Suriye haritası kullanan Suriye Halk Meclisi, Hatay konusunu yeniden açtı. Suriye Halk Meclisi, Hatay’ın Suriye toprağı olduğunu öne sürerek “Hatay’ı geri almak için her şeyi yapacağız” açıklamasında bulundu. Resmi kanallardan yazılı bir açıklama yapan Suriye Halk Meclisi, Hatay’ın Suriye toprağı olduğunu iddia etti.

FRANSIZLARI SUÇLADILAR 

Açıklamada  “Hatay’ı geri almak için her şeyi yapacakları” ve şehrin “işgal altındaki Suriye topraklarının bir parçası olduğu” iddia edildi. Dönemin Fransız mandasının, 2’nci Dünya Savaşı’nda Türkiye’yle müttefiklik kurmak için Hatay’ı rüşvet olarak verdiğini öne sürüldü. Esad rejiminin yasama organı diye anılan Suriye Halk Meclisi, 250 üyeden oluşuyor. Son seçimler 19 Temmuz 2020’de yapıldı. 167’si Esad’ın Baas Partisinden olmak üzere 183 sandalye kazanan Ulusal İlerici Cephe mecliste çoğunluğu elde tutuyor. Mecliste muhalefet neredeyse bulunmuyor. 

Suriye Halk Meclisi'nden küstah Hatay açıklaması

HATAY TÜRKİYE’YE NASIL KATILDI?

20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması’nda Türkiye sınırları dışında kalan Hatay (İskenderun Sancağı), Suriye ile birlikte özerk bir yönetim olarak Fransız mandası altına girmişti. 1935 yılında Suriye ve Lübnan üzerindeki mandasını kaldıran Fransa, 9 Kasım 1936’da Suriye ile yaptığı anlaşma neticesinde Hatay’daki tüm haklarını Suriye’ye devretti. Ancak Türkiye bunun Ankara Anlaşması’nın ihlali olduğunu bildirerek karara karşı çıktı. Atatürk’ün de önemle üzerinde durduğu Hatay konusunda Türkiye’nin baskılarını arttırması sonucu 27 Ocak 1937’de Milletler Cemiyeti tarafından Hatay’ın bağımsızlığı kabul edildi. 29 Haziran 1939’da ise 40 üyeli Hatay Devleti Millet Meclisi, Türkiye’ye katılma kararı aldı. 7 Temmuz 1939 tarihinde Hatay il statüsü kazandı. Misak-ı Milli sınırlarında bulunan Hatay, Türkiye topraklarına katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...