Tgrt Haber

Tahıl ihracatına Kremlin darbesi: Rus füzeleri Odesa limanını vurdu

23 Temmuz 2022 13:43 - Güncelleme : 23 Temmuz 2022 16:35
Tahıl ihracatına Kremlin darbesi: Rus füzeleri Odesa limanını vurdu
tahıl krizi,ukrayna,rusya,saldırı

İstanbul'da yapılan tahıl koridoru anlaşmasının ardından Ukrayna'dan umutları kıran bir açıklama geldi. Rus füzelerinin Odesa limanını vurduğunu belirten Ukrayna, tahıl ihracatı anlaşmasının Kremlin darbesiyle sekteye uğradığını açıkladı.

Tüm dünyanın merakla beklediği İstanbul'daki tahıl koridoru zirvesinde anlaşma sağlanmasının ardından Ukrayna, Rus füzelerinin Odesa limanını vurarak anlaşmayı baltaladığını duyurdu. 

ODESA LİMANI VURULDU

Rusya ve Ukrayna'nın tahıl ihracatını sürdürmek için Karadeniz limanlarının yeniden açılmasını öngören anlaşmanın İstanbul'da imzalamasından bir gün sonra, Rus füzelerinin Odesa limanındaki altyapıyı vurduğunu belirten Ukrayna Ordusu Güney Harekât Komutanlığı, kötü haberi sosyal medya kanalları üzerinden verdi. 

BM’DEN SALDIRIYA TEPKİ: 

Ukrayna Güney Harekat Komutanlığı’nın Rus ordusunun 4 füzeyle Karadeniz'deki Odessa limanını hedef aldığını bildirmesinin ardından Birleşmiş Milletler’den (BM) açıklama geldi. BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq tarafından yapılan açıklamada, “Genel Sekreter Antonio Guterres, bugün Ukrayna’nın Odessa limanına yapılan saldırıları kesinlikle kınıyor. Tüm taraflar, Ukrayna tahılının ve diğer ilgili tüm ürünlerin küresel pazarlara güvenli şekilde ulaştırılmasını sağlamak için dün küresel bir sahnede net taahhütlerde bulundu. Küresel gıda krizini ele almak ve dünya çapındaki ihtiyaç sahibi milyonlarca insanın acısını hafifletebilmek için bu ürünlere ihtiyaç duyulmaktadır. Rusya Federasyonu, Ukrayna ve Türkiye tarafından tam olarak uygulanması zorunlu haldedir” ifadeleri kullanıldı.

UKRAYNA'DAN TEPKİ: 24 SAATTEN AZ SÜRDÜ

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın Odessa limanına füze saldırısı, verdiği sözleri tutmaması ve İstanbul anlaşması kapsamında BM ve Türkiye nezdindeki taahhütlerine uymaması 24 saatten az sürdü. Yerine getirmemesi durumunda Rusya, küresel gıda krizinin tüm sorumluluğunu üstlenecektir" ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE VE BM'YE ÇAĞRI

"Düşman Kalibr füzeleriyle Odesa deniz ticaret limanına saldırdı; 2 füze hava savunma kuvvetleri tarafından vuruldu; 2 füze limanın altyapısını vurdu" denilen açıklamada Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye ve BM'yi tahıl ihracatı için yapılan anlaşmadaki taahhütleri yerine getirmeye çağırdı.

ZELENSKİ'DEN TEŞEKKÜR MESAJI

Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin imzalandı. Anlaşmanın imzalanmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ithafen teşekkür mesajı yayımlayan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Özellikle BM Genel Sekreterİ Antonio Guterres ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çabalarından dolayı minnettarım" dedi.

Türkiye'nin öncülüğünde İstanbul'da Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler arasında imzalanan anlaşma ile tahıl krizinin çözüme kavuşacak olması dünya basınında büyük yer buldu. Fransa ve İtalya basını, söz konusu anlaşmanın imzalanması için Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu çabaya dikkati çekti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...