Tgrt Haber
15 Ağustos 2021 18:44

Taliban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü ele geçirdi

Son dakika haberi: Afganistan'daki ilerleyişini sürdüren Taliban'ın komutanları, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü ele geçirdiklerini duyurdu.

Taliban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü ele geçirdi
taliban,afganistan,kabil

Taliban, Afganistan’ın başkentin Kabil’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. ABD’nin Kabil Büyükelçiliği Kabil Havaalanı’na ateş açıldığı haberleri üzerine güvenlik uyarısı yayınladı.

ÖNEMLİ BİR ÇATIŞMA YAŞANMADI

Afganistan’da 34 vilayetten 31’inde kontrolü ele geçiren Taliban'ın başkent Kabil’e girmeye başlamasının ardından, kentte güç kullanmayacağını ve halkın zarar görmeyeceğini duyurmuştu. Taliban’ın Kabil’e girmeye başladığını duyan halk başkenti terk etmeye başlarken, Taliban başkentte bulunan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı.

Afganistan hükümetinden ise konu hakkında henüz açıklama yapılmadı. Kabil çevresinde ara sıra silah sesleri duyulduğu bildirilirken, önemli bir çatışmanın yaşanmadığı aktarıldı. Taliban, Afganistan hükümetinin barışçıl bir şekilde teslim olmasını beklediğini aktardı.

Taliban Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kontrolü ele geçirdi

KABİL HAVAALANI’NA ATEŞ AÇILDI

ABD’nin Kabil Büyükelçiliği tarafından yapılan güvenlik uyarısında, “Kabil'deki güvenlik durumu, havalimanı da dahil olmak üzere hızla değişiyor. Havaalanının ateş açıldığına dair haberler var, bu nedenle ABD vatandaşlarına oldukları yerlere sığınmaları talimatını veriyoruz” denildi

GEÇİŞ HÜKÜMETİ OLMAYACAK

Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali'nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklanmıştı. Taliban’dan iki yetkili ise Afganistan’da geçiş hükümeti olmayacağını ve tam bir yetki devrinin beklendiğini öne sürdü.

YENİ YASALARI DUYURDULAR

Taliban ülkede uygulanacak yeni yasaları açıkladı:

- Bütün kan davaları kaldırılmıştır. Cinayet davalarında İslâmî mahkemeler hariç hiçbir yetkili yoktur.

- Uyuşturucu üretmek, satmak ve satılmasına aracılık etmenin cezası idamdır.

- Ülkeyi kalkındırmak adına, bütün dünyadan gelecek mühendis ve doktorları kabul ediyoruz. Hepsine yüksek maaşlar ödeyeceğiz.

- Esnaflar ve tüccarlar korkmadan işlerine devam edebilir.

- Afganistan topraklarında türbelere adak adamak ve kabirlere kurban kesmek yasaklanmıştır. Her türlü büyücülük, muskacılık ve falcılık suçtur.

- İslam Emirliği, sapkın bacha bazi geleneğini (erkek çocuklarının kaçırılıp dans ettirilmesi ve cinsel tacizi) yasaklamıştır. Bu suçun cezası idamdır.

- Kadınların evden yalnız çıkması yasak değil. Hakaret ve iftira olmadığı sürece basın dilediğini yazmakta serbesttir.

- Taliban, yeni dönemde Afganistan'da faiz ticaretini yasakladı ve bütün faiz borçları feshesildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...