Tgrt Haber
23 Ağustos 2021 13:11 - Güncelleme : 05 Şubat 2022 17:08

Taliban'dan ortalığı karıştıracak iki hamle: ABD ve İngiltere'ye süre resti, Penşir'e kuşatma

Afganistan'da bir vilayet dışında kontrolü sağlayan Taliban, ABD ve İngiltere'ye ülkeyi terk etmeleri için verdiği süreyi uzatmayacağını açıkladı. Taliban sözcüsü Dr Suhail Shaheen, bunun kırmızı çizgileri olduğunu belirterek "ABD ve İngiltere ek süre talep ederse cevabımız olacak" dedi. Örgüt, 'son kale' Penşir vilayetine operasyon başlattı. Çatışmalar sürüyor...

Taliban'dan ortalığı karıştıracak iki hamle: ABD ve İngiltere'ye süre resti, Penşir'e kuşatma
taliban,afganistan,penşir

Afganistan'ın başkenti Kabil'i geçen hafta çatışmadan ele geçiten Taliban, yen bir açıklama ile İngiltere ve ABD'ye gözdağı verdi. İki ülkenin güçlerinin Afganistan'ı terketmeleri için 31 Ağustos'a kadar süre veren örgüt, 'uzatma sözkonusu değil' açıklamasını yaptı. Batılı güçlerin geri çekilme için 31 Ağustos'a kadar sürelerinin olduğunu anımsatan Taliban sözcüsü Dr Suhail Shaheen, bu tarihin 'kırmızı çizgi'leri olduğunun belirterek uzatılmasının 'sonuçları' olacağını söyledi. 

İngiliz SKY News'a konuşan sözcü, "ABD veya İngiltere tahliyelere devam etmek için ek süre talep ederse cevabımız hayır olacak" dedi. 

ABD Başkanı Joe Biden, tüm Amerikalıların ülkeyi terk etmesi için 31 Ağustos'a kadar bir son tarih belirlemiş, ancak İngiltere, herkesi tahliye etmek için iki haftaya daha ihtiyaç olduğunu açıklamaşıtı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise G7 liderleriyle olası bir süre uzatma hakkında görüşme kararı almıştı.

Biden yönetimi dün, 2. Dünya Savaşı sonrası 1952'de oluşturulan ve özel hava yolu şirketlerinden acil durumlarda ABD Savunma Bakanlığı'nın hava ikmal gereksinimlerini desteklemesini talep eden Sivil Rezerv Hava Filosu'nu devreye sokma kararı almıştı.

PENŞİR'DE ÇATIŞMALAR BAŞLADI

Öte yandan Taliban, direnişin son kalesi olarak görülen Pencşir vilayetine operasyon başlattı. Taliban karşıtı koalisyonun toplandığı, Kabil'e yaklaşık 160 kilometre uzakta bulunan Pencşir için Taliban yeni bir açıklama yaptı. 

Al Jazeera'nın haberine göre, Taliban, 'yüzlerce savaşçısının', Afganistan'ın henüz grup tarafından kontrol edilmeyen birkaç bölgesinden biri olan Penşir Vadisi'ne aktardı. Örgüt, Arapça Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "İslam Emirliği'ne bağlı yüzlerce Mücahid, yerel devlet yetkililerinin bölgeyi barışçıl bir şekilde teslim etmeyi reddetmesinin ardından, onu kontrol etmek için Pençşir eyaletine doğru ilerliyor" ifadelerine yer verdi. 

Taliban'dan ortalığı karıştıracak iki hamle: ABD ve İngiltere'ye süre resti, Penşir'e kuşatma

Afganistan’ın Tolo News kanalının yerel kaynaklarına dayandırdığı haberlere göre ise direnişçiler ile Taliban güçleri arasında çatışmalar başladı.

Buradaki direniş hareketini kendisini Cumhurbaşkanı ilan eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Amrullah Salih ve 'Pencşir Aslanı' olarak anılan Ahmed Şah Mesud’un 32 yaşındaki oğlu Ahmed Mesud yönetiyor. Yönetimi fiilen Taliban'a kaptıran Afganistan hükümetinin son emrinin pek çok ağır silahın bu vilayete taşınması olduğu belirtiliyor.

Bölgeden gelen son görüntülerde vilayette hükümete ait helikopterlerin olduğu ve ağır silahlı direnişçilerin kentin güvenliğini sağladığı görülüyor. Aynı görüntülerde Afgan Güvenlik Güçlerine ait Humvee tipi silahlı askeri ciplerin vilayetteki stadyumun önüne toplandığı dikkat çekiyor. 

Amrullah Salih, 'Beni dinleyen milyonları hayal kırıklığına uğratmayacağım. Taliban ile asla aynı çatının altında olmayacağım. Asla' açıklaması yapmıştı. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...