Tgrt Haber

Taliban'dan sonra çalışan kadınları korku sardı

19 Ağustos 2021 15:08
Taliban'dan sonra çalışan kadınları korku sardı
afganistan,taliban,kabil

Afganistan'da ülke yönetiminin Taliban'ın eline geçmesinin ardından binlerce kadın korku içinde kaldı. Taliban'ın 'kadınların yapmasına izin vermediği' şeyleri yapan kadınlar, öldürüleceklerini anlattı.

Geçtiğimiz mayıs ayında ABD ordusu, Afganistan'dan ayrılacağını açıkladı. Bu açıklamanın ardından ise Taliban, ülkedeki şiddetini artırdı ve ülkenin merkez vilayetlerini bir bir ele geçirdi. Son olarak ise pazar günü Kabil'e giren Taliban, kısa sürede ülke yönetimine el koydu. Taliban'ın ülke yönetimine el koymasının ardından binlerce kişi ülkeden kaçmaya çalıştı. Taliban, kaos ortamında ılımlı açıklamalar yapsa da bölgede yaşayanlar, Taliban'ın şiddetine maruz kaldığını özellikle kadınların büyük bir korku içinde olduğunu anlattı.

Kadınların okula gidemediği, işlerinden ayrılmak zorunda kaldığı sosyal medyada en çok konuşulan konular arasında yer aldı.

Afganistan'da Taliban'dan saklanarak hayatını idame ettirmeye çalışan Zahra Nazari ise anlattıklarıyla kan dondurdu. Annesinin Afganistan'daki Bamiyan şehrinde dükkan açan ilk kadın olduğunu, 18 yaşındaki kardeşinin ise ülkenin ilk kayak takımının kaptanlığını yapan Afgan bir kadın kayakçı olduğunu söyleyen Nazari, Taliban'ın onları bulduğunda öldüreceğini söyledi.

Taliban'dan sonra çalışan kadınları korku sardı

Kabil'de bir otel odasında aç ve paralarının bitmek üzere olduğunu dile getiren Nazari, yaşadıklarını şu sözlerle anlattı:

“Çok korkuyoruz ve ne yapacağımızı bilmiyoruz. Taliban, kadınların yapmasına izin verilmediğini söyledikleri şeyleri yaptığımız için bizi öldüreceklerini söyledi. İçimde çok kötü bir his var. Uyuyamıyorum, dört beş gece uyumaya çalıştım ama uyuyamıyorum. Tek düşünebildiğim her şeyin bittiği. Çok çalıştım ve çok umudum vardı ama Taliban geri geldi ve hepsini elimden aldı. Nasıl hayatta kalacağımı bilmiyorum. Artık ümidim kalmadı." 

Taliban'dan sonra çalışan kadınları korku sardı

Mirror'ın haberine göre Zahra Nazari, ABD Başkanı Joe Biden ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson'a, ailesinin güvenliğini sağlamaya yardım etmeleri için çağrıda bulundu:

"Lütfen, Başkan Biden ve Başbakan Johnson, annem ve kız kardeşimle içinde bulunduğum durumu görür ve bize yardım edersiniz. Taliban gelip bizi öldürmeden lütfen bizi buradan uzaklaştırın. Ben ülkesini seven bir Afgan kızıyım ama sadece güvenli bir yer istiyorum. ABD hükümeti Afganistan'ı en kötü durumda bıraktı.''

Ekonomik, siyasi ve kültürel sektörlerde yirmi yıllık kadınların başarıları, ifade özgürlüğü, medya özgürlüğü, sivil aktivizm ve Afganistan'daki binlerce kadının hayatı tehlikede. Afgan kadınlarının uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı var. Bir Afgan kızı olarak, Başkan Biden ve Başbakan Johnson'ın kadın haklarını, ifade özgürlüğü ve kadınların eğitim ve çalışma hakkını desteklemeye devam etmelerini istiyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...