Tgrt Haber

Tayvan'da seçmen 'bağımsızlık' dedi: Seçim sonucu Çin'i rahatsız edecek!

Editör: Berkay Alptekin / Kaynak: Anadolu Ajansı
13 Ocak 2024 17:17 - Güncelleme : 14 Ocak 2024 11:10
Tayvan'da seçmen 'bağımsızlık' dedi: Seçim sonucu Çin'i rahatsız edecek!
,çin,seçim

Çin ile egemenlik ihtilafı içinde olan ülkede bugün yaklaşık 20 milyon seçmen devlet başkanı ve parlamentoyu belirlemek için sandık başına gitti. Seçmenler 'bağımsızlık' derken Çin'i rahatsız edecek bir sonuç çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Demokratik İlerici Partisi'nin (DPP) bağımsızlık yanlısı adayı Lai Ching-te seçimlerin galibi oldu.

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'da yapılan başkanlık seçiminde erken sonuçlar, iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) adayı, görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te'nin zaferine işaret ediyor.

Seçimde oy sayım işlemleri sürerken, Lai'nin en yakın rakibi, ana muhalefetteki Milliyetçi Partinin (Koumintang/KMT) adayı Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih, destekçilerine yaptığı konuşmada, yenilgiyi kabul ederek rakibini kutladı.

Merkezi Seçim Komisyonunun bildirdiği kesin olmayan sonuçlara göre, sandıkların yüzde 93'ünün sayıldığı seçimde, oyların yüzde 40'ını kazanan Lai, ipi göğüslemeye yakın görünüyor.

GÖREV SÜRESİ DOLAN TSAİ ING-WEN ADAY OLAMADI

Lai Ching-te oyların yüzde 40.1’ini alırken, ana muhalefetteki Milliyetçi Parti’nin Çin ile daha yakın ilişkiler kurulmasını destekleyen adayı Hou Yu-ih yüzde 33.5 ve 2019’da Tayvan Halk Partisi’nin adayı Ko Wen-je yüzde 26.5 oranında oy topladı.Seçimlere katılım yüzde 71.7 olarak gerçekleşirken, sonuçlarla birlikte Tayvan’ın 1996’da yürürlüğe giren mevcut seçim sisteminde ilk kez bir parti üçüncü dönem yönetim hakkını elde etmiş oldu.

Seçimde "DPP'nin başkan yardımcısı adayı" olarak Lai ile aynı pusulada yer alan Tayvan'ın eski Washington temsilcisi Hsiao Bi-khim de bu görevi üstlenecek. DPP iktidarında 2016'dan bu yana, iki dönemdir Ada'nın lideri Tsai Ing-wen, görev süresi dolduğundan bu seçimde aday olmamıştı.

20 MAYIS'TA GÖREVE BAŞLAYACAK

Ada'nın yeni seçilecek lideri ve yardımcısı, Tsai'nin görev süresinin dolacağı 20 Mayıs'ta yemin ederek göreve başlayacak.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...