Tgrt Haber

TB2 SİHA'lar Ermenistan mevzilerini böyle yok etti: Geriye hiçbir şey kalmadı!

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, TGRT Haber
20 Eylül 2023 09:30 - Güncelleme : 20 Eylül 2023 10:00
Azerbaycan,İsrail,,Ermenistan,

Azerbaycan'ın dün Karabağ’da başlattığı terör operasyonunda, Ermeni silahlı gruplara ait mevziler yerle bir edildi. Mühimmatlar, topçu bataryaları ve askeri tesislerin TB2 SİHA’larla vurulduğu anlara ait görüntüler paylaşıldı.

Azerbaycan'ın dün Karabağ'da yasa dışı bulunan Ermeni silahlı gruplara yönelik başlattığı terörle operasyonu devam ediyor. Hem havadan hem de karadan Ermeni silahlı gruplara ait mevzi, mühimmatlar, topçu bataryaları, askeri tesis ve teçhizatları yerle bir edildi.

HEDEFLER YOK EDİLDİ

Operasyonlarda Bayraktar TB2 SİHA’lar, İsrail yapımı Harop kamikaze İHA ve yüksek hassasiyete sahip silahlar ve mermiler kullanıldı. Havalanan SİHA'lar belirlenen hedeflere nokta atış yaparak yok etti. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, operasyonun son hızla devam ettiği aktarılırken Ermenilere ait mevzilerin, askeri araçların, topçu bataryalarının, uçaksavar füze sistemlerinin, radyo elektronik istasyonlarının ve diğer askeri teçhizatların etkisiz hale getirildiği aktarıldı.

OPERASYON NE ZAMAN BİTECEK? ALİYEV AÇIKLADI

Öte yandan Karabağ'da antiterör operasyonu başlatan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması durumunda operasyonun sona ereceğini açıkladı. Bakü'nün tavrını ortaya koyduğunu söyleyen Aliyev, "Karabağ'daki Ermeni silahlı güçlerin silah bırakması ve silahsızlandırılması halinde terörle mücadele tedbirleri durdurulacak." dedi.

Aliyev'in Ermenistan'ı uyardığı görüntüler yeniden gündem olmuştu

"GÜÇLÜ BİR AZERBAYCAN İSTEMİYORLAR!"

TGRT Haber'de yaşanan gelişmeleri değerlendiren İstanbul Gelişim Üniversitesi ODAP Direktörü Dr. Ali Semin de bu gerilimin arkasında İran’nın olduğunu, Zengezur Koridorunun açılmasından İran'ın son derece rahatsız olduğunu söyledi. Semin, "Rusya’yı da buna katabiliriz. Burası ciddi bir ticaret koridoru haline gelecek. Laçin Koridoru daha önemli. İran, Ermenistan’da ciddi anlamda askeri ve diplomatik olarak destek veriyor. Rusya’nın nasıl bir strateji izleyeceği önemli. İran, Rusya, Batılı ülkeler, ABD bölgede güçlü bir Azerbaycan istemiyor. Ermeni lobosinin ağırlıkta olduğu Fransa, ABD bu işin içerisinde" dedi.

DAĞLIK KARABAĞ SORUNU

Azerbaycan-Ermenistan çatışmasının kökeni 20. yüzyılın başlarına dayanıyor. Sovyetler Birliği döneminde, Josef Stalin Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir Ermeni özerk bölgesi oluşturma kararı verdi. Bunun için farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni'yi buraya yerleştirdi. Rusların bu politikası kanlı meyvelerini 90'lı yılların sonunda vermeye başladı.

Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca, Ermeniler Karabağ'ın Sovyet Azerbaycan'dan Sovyet Ermenistan'a devredilmesine ilişkin taleplerini dillendirdiler. İki toplum arasındaki anlaşmazlık çatışmaya, 1990'lı yılların başlarında da geniş çaplı savaşa dönüştü.

6 soruda Dağlık Karabağ sorunu

Rusların desteğini de alan Ermeniler, 1991’de Hankendi’ni, 1992’de Şuşa ve Hocalı’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere'yi de ele geçiren Ermeniler, 1993'te Ağdam'a girdi. Ağdam'ı, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Ermeniler bu süreçte Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi, 1 milyona yakın Azerbaycanlı da yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı.

Karabağ Ermenilerinin Azerbaycan'a entegrasyon engelleri bölgede gerilimi tırmandırıyor

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...