Tgrt Haber
04 Haziran 2021 06:12

Tiananmen katliamının yıldönümü

Çin, 1989 yılında Tiananmen Meydanı'nda gerçekleşen kanlı olaylarla sarsıldı. Peki 32. yıl dönümüne giren ve hayatını kaybedenlerin sayısının tam olarak bilinmediği müdahalenin sebebi neydi?

Tiananmen katliamının yıldönümü
Tiananmen Meydanı,,Çin,

Çin’de 1989 yılında barışçıl yollarla başlayan ancak kanlı biten Tiananmen Meydanı Olayları 32. yıl dönümü olan 4 Haziran öncesinde ve sonrasında katliamın yapıldığı meydanda kuş uçurulmuyor.

1980'li yıllarda enflasyonun artması, insan hakları ihlalleri ülkedeki birçok kesimi ayaklandırdı. Demokrasi yanlısı aktivistler, Tiananmen Meydanı'na akın etti. Haftalar süren gösteriler düzenledi. 18-21 Nisan'da katılımcıların arttığı protestoların başını, üniversite öğrencileri çekiyordu.

Tiananmen'deki öğrenciler, 13 Mayıs'ta süresiz açlık grevine başladı. Tarihler 4 Haziran 1989’u gösteriyordu. Tiananmen Meydanı'ndaki kalabalığı dağıtması için 200 bin asker görevlendirilmesi barışçıl gösterileri noktalanmasına neden oldu. Askerler göstericilere çapraz ateş açtı.

Tarihinin en kanlı olaylarından birine sahne oldu. Bilanço hiçbir zaman kesin olarak bilinmedi. Çin yönetimi 23 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Kızılhaç 2 bin kişinin öldüğünü, yabancı kaynaklar ise öldürülen sivil sayısının 3 ila 10 bin civarında olduğunu belirtiyor. Kanlı baskında binlerce kişi de yaralandı.

TANKLARA KARŞI TEK BAŞINA DURDU

Tiananmen'deki olayların bastırılması saatler sürdü. Olaylardan hafızalarda tek başına tanklara karşı duran adam kaldı. 20'inci yüzyılın en güçlü sembollerinden biri haline geldi. 'Meçhul asi' tank adam olarak adını tarihe yazdıran adamın akıbeti ise bilinmiyor.

Tiananmen katliamının yıldönümü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...