Tgrt Haber
18 Ocak 2022 09:35

Tonga'da 100 bin kişinin dünyayla bağlantısı koptu! Keşif uçakları gönderildi

Tonga’da meydana gelen şiddetli yanardağ patlaması ve tsunaminin ardından 105 bin nüfuslu ada ülkesinin dünyayla iletişimi koptu. Yeni Zelanda ve Avustralya, adada olup biteni anlamak için keşif uçakları gönderdi.

Tonga'da 100 bin kişinin dünyayla bağlantısı koptu! Keşif uçakları gönderildi
Tonga&tt2;da yanardağ patlaması,Tonga&tt2;da tsunami

Şiddetli yanardağ patlamasının ve tsunaminin ardından ada ülkesi Tonga’nın dünyayla iletişimi kesildi. Yeni Zelanda ve Avustralya hükümetleri, telefon ve internet iletişiminin kesik olduğu ada ülkesine zarar tespiti ve adada olup bitenleri anlamak için keşif uçakları gönderdi. Okyanustaki Volkan patlamasıyla kilometrelerce göğe yükselen kül bulutu, bölgeye hava ulaşımını imkansız kılmıştı. Dünkü keşif seferinin ardından Wellington ve Canberra hükümetleri, bugün kargo uçaklarıyla 105 bin kişiye ev sahipliği yapan adaya su ve gıda yardımı ulaştıracak.  Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, tsunami ve kül yağmuru nedeniyle adanın tatlı su kaynaklarının kirlendiğini, acil içme suyuna ihtiyaç olduğunu söyledi. Yardım ajansları halkı şişe su kullanmaya ve maske takmaya çağırdı. 

AĞLAR HASAR GÖRDÜ

Adaya ulaşan fiber optik kablolar patlamanın şiddetiyle hasar gördüğü belirlendi. Ülke dış dünyaya, 800 km uzaklıktaki Fiji üzerinden geçen ağ ile bağlanıyordu. Ağı işleten Tongo Kablo şirketinin Yönetim Kurulu Üyesi Samiuela Fonua, hattın onarımının en az birkaç hafta süreceğini söyledi. Ayrıca Tongalılar ada içinde birbirleriyle telefon iletişimi kurabilirken, kül bulutu nedeniyle ada dışını uydu telefonlarıyla bile aramak güç. 

Tonga'da 100 bin kişinin dünyayla bağlantısı koptu! Keşif uçakları gönderildi

BİN YILIN PATLAMASI

Tonga’nın başkenti Nukualofa’nın 64 km açığındaki Hunga Tonga Hunga Haapai Yanardağı’nın patlaması ile denizin ortasında yeni bir ada oluştu. 8 dakika süren patlamanın etkisiyle ABD’den Japonya’ya tüm Pasifik boyunca tsunami dalgaları meydana geldi. Patlamanın 5.8 şiddetinde depreme neden olduğu hesaplanırken, kül bulutu 30 km yüksekliğe erişti. Uzmanlar açığa çıkan enerjinin 1000 yıllık birikimin ürünü olabileceğini söylüyor

Tonga’daki yanardağ patlaması 10 bin km uzaklıktaki Alaska’da gök gürültüsü şeklinde duyuldu. ABD Ulusal Meteoroloji Dairesi’ne göre oluşan şok dalgası gezegenin çevresini iki kez döndü, basınç değişimi ABD’nin Seattle kentinde sisin dağılmasında etkili oldu.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...