Tgrt Haber

Türk doktordan kanserde devrim niteliğinde buluş! Hem de beş dolara

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Amerika’nın Sesi
03 Haziran 2022 09:25 - Güncelleme : 03 Haziran 2022 16:57
Cipin evde kullanılacak forma getirilmesi için çalışmalar devam ediyor.
Kanser,Kanser Teşhisi

ABD’de kanser alanında çalışmalar yürüten Türk doktor Doç. Dr. Gözde Durmuş, devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. 

Cipin evde kullanılacak forma getirilmesi için çalışmalar devam ediyor.

Günümüzde en yaygın ve ölümcül hastalıklardan biri olan kanser ile ilgili çalışmalar yürüten Türk doktor Doç. Dr. Gözde Durmuş, devrim niteliğinde bir buluşa imza attı.  Stanford Üniversitesi’nde kendi laboratuvarında çalışmalarını yürüten Gözde Durmuş, kanserli hücreleri hızlı ve ucuz şekilde tespit edebilen Manyetik Çip geliştirdi. Durmuş geliştirdiği teknolojinin, “kanda gezen ve kanserin bir organdan diğerine taşınmasına neden olan hücreleri ayıkladığını” anlattı. 

Durmuş, kanda bu hücreleri seçmenin teknolojik olarak çok zor olduğunu ancak geliştirdikleri teknolojik yenilikle bunun hızlı ve çabuk şekilde yapılabildiğini söyledi. Durmuş’un geliştirdiği çip, kanseri taşıyan hücreleri ayıklayarak bir teşhis ortaya koyuyor.

HEM HIZLI HEM UCUZ

Kanserli kan hücrelerinin sağlıklı beyaz kan ve kırmızı kan hücrelerinden daha hafif olduğunun altını çizen Durmuş, geliştirdikleri sistemin bu hüreler arasındaki farklılıktan yola çıkarak kanda olmaması gereken sağlıksız hücreleri kolaylıkla yakaladığını belirtti.

Türk doktordan kanserde devrim niteliğinde buluş! Hem de beş dolara

Kanser teşhisi ve tedavisinin oldukça maliyetli olduğu günümüzde çipin maliyeti de oldukça düşük tutulmaya özen gösterildiği belirtildi. Çipin, buzdolabı üzerinde kullanılan mıknatıslar kadar güçsüz iki mıknatıs ve plastik parçalardan oluştuğunu anlatan Doktor Durmuş, “Bir çipin bize yapım maliyeti  5 dolar” dedi. 

HEDEF EVDE KULLANIM

Durmuş, 2010 yılından beri dünyanın önde gelen kanser araştırma merkezlerinde denenen cihazın evde kullanılabilen bir versiyonu geliştirilmeye devam ediyor. Durmuş, “Sonuçlar heyecan verici. Özellikle araştırma merkezleri şu anda kullanıyor. Bu teknolojileri evde kullanabileceğimiz hale getirmek için çalışıyoruz” diye konuştu. 

Kaynak: Amerika’nın Sesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...