Tgrt Haber

Türkiye ve Suriye yakınlaşmasına karşı çıkan ABD, Esad ile gizlice görüşüyor iddiası yayıldı

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Cradle
17 May 2023 11:31 - Güncelleme : 17 May 2023 12:07
Türkiye ve Suriye yakınlaşmasına karşı çıkan ABD, Esad ile gizlice görüşüyor iddiası yayıldı
türkiye,suriye,abd,beşar esad

Türkiye ve Suriye arasındaki normalleşme süreci devam ederken ortaya çıkan bir iddia tüm gözleri ABD'ye çevirdi. Beşar Esad ile ABD'nin, Suriye'yle Umman'da gizli görüşmeler yaptığı ve ABD askerinin Suriye'den çekilmesinin ele alındığı iddia edildi. 

Türkiye ve Suriye görüşmeleri sürerken ABD yönetiminden yetkililerin Beşar Esad ile gizlice görüştüğü iddia edildi. Cradle sitesinin Arap Birliği'nden üst düzey bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde, ABD'li ve Suriyeli yetkililerin Umman'da gizli görüşmeler yaptığı öne sürüldü. Muskat'taki görüşmelerde iki ülkenin güvenlik yetkilileri ve Dışişleri Bakanlığı'ndan isimlerin de bulunduğu belirtildi. 

Şam yönetiminin ABD'nin topraklarından tamamen çekilmesi için baskı yaptığı belirtilen haberde, ABD'nin destek verdiği Suriye Demokratik Güçleri'ne desteğinin gündeme gelmediği yazıldı. Görüşmelerde 2012 yılında Şam'da kaybolan ABD'li gazeteci Austin Tice'ın akıbetinin sorulduğu, Suriye'nin Tice'ın yerini bilmediğini iddia ettiği, ABD'nin ise bu savunmaya şüphe ile yaklaştığı ifade edildi. 

Kaynakların iddiasına göre ABD-Suriye görüşmeleri eski Başkan Donald Trump döneminde başladı fakat Trump'ın Esad'ı öldürmek istediğini söylemesiyle beraber görüşmeler kesildi. Joe Biden'ın başa gelmesiyle beraber aracılar yoluyla iki ülkenin yeniden birkaç defa masaya oturduğu söylentileri dolanmıştı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da bu ay başında Tice'ın bulunması için Suriye ve diğer ülkelerle temasta bulunduklarını ifade etmişti.

ABD, TÜRKİYE VE SURİYE YAKINLAŞMASINA KARŞI

Türkiye ve Suriye görüşmeleri ABD'yi rahatsız etti. Türkiye'nin Rusya ve İran'ın katılımıyla Suriye yönetimiyle yürüttüğü görüşmelere dair açıklama yapan ABD, ''Temel çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması yönünde gerçek bir ilerleme sağlanmadan Esad rejimi ile ilişkileri normalleştirmeyeceğini'' bildirmişti.

Açıklamada, ''Suriye rejimi ile temas halinde olan bölgesel ortaklarımıza, Suriyelilerin insani ve güvenlik durumlarının iyileştirilmesine yönelik inandırıcı adımların her türlü temasta ön planda ve merkezde yer alması gerektiğini vurguladık'' ifadeleri kullanılmıştı.

Öte yandan Washington, Suriye'nin Arap Birliği'ne yeniden kabul edilmesine de itiraz etmişti.

Kaynak: Cradle
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...