Tgrt Haber

Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rafet Çubarov'dan şok iddia: Rusya Kırım'a yığınak yapıyor

10 Mart 2022 10:28 - Güncelleme : 10 Mart 2022 11:18

Rusya’nın Ukrayna’ya işgali 3. haftasına giriyor. Sivillerin tahliyelerinin sürdüğü ülkede Rusya, halen istediği başarıyı elde edemedi. Bugün tarafların dışişleri bakanları Türkiye’nin ev sahipliğinde bir araya gelecek. Peki Ukrayna’da son durum nedir? Görüşmeden barış çıkar mı? TGRT Haber’de Ukrayna eski milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rafet Çubarov değerlendirmelerde bulundu.

Bugün Rusya'nın Ukrayna’yı işgalinde iki hafta geride kalacak. Rusya, bu sürede Ukrayna’ya diz çöktüremezken ayrıca 5.000’in üzerinde ekonomik yaptırımla karşı karşıya kaldı, binlerce askeri öldü. Öte yandan birkaç gündür Ukrayna şehir savaşlarına hazırlanırken bir yandan da 6 şehirde oluşturduğu insanı yardım koridoru ile sivilleri tahliye etmeye çalışıyor. Peki Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 3. haftaya girerken son durum nedir? İşgalin Kırım’a hangi yansımaları oldu? Putin geri adım atar mı? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programına katılan Ukrayna eski milletvekili ve Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Rafet Çubarov değerlendirmelerde bulundu.

TOPLANTIDAN ATEŞKES ÇIKABİLİR

Rusya’nın Kırım’ı aldığı gibi Ukrayna’nın diğer kısımlarını da alacağını sandığını belirten Çubarov, Antalya’da iki tarafın dışişleri bakanının bir araya gelecek olmasını şöyle değerlendirdi: “Uygulanması mümkün kararlar çıkmayı beklemenin bir anlamı yok. Rusya tarafı gerçek tekliflere ve pozisyonlara hazır değil. Putin ve dışişleri bakanı şantaj ya da ültimatom gibi istekleri iletirler. Kırım’dan vazgeçin, işgal edilen yerleri tanıyın ve ülkeyi silahsızlandırın diyecekler. Bunlardan Ukrayna vazgeçmez. Ukrayna devleti ve askeri bunlara razı olmaz. Belki gerçek kararlar alınmasa da en azından ateşkes olabilir. Her gün insanlar ve çocuklar ölüyor.”

RUSYA KIRIM’A ASKEİ YIĞINAK YAPIYOR

Rusya’nın Kırım Tatar halkını çok fazla korkuttuğunu ve baskıladığını belirten Çubarov, Rusya’nın Kırım’a çok fazla asker, tank ve füze yığdığını söyledi. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı yeni bir hücum hazırlığında olduğunu kaydeden Çubarov, “Kırımda Tatarlar vardır, 250 yıla yakın bir süredir burada yaşarlar. Bizim de hakkımız vardır burada. Rusya burada kalırsa Kırım Tatar halkının burada hiçbir geleceği kalmaz. Biz yeniden Ukrayna sınırlarına dahil olmak istiyoruz” dedi. Çubarov, Rusların Odessa’ya saldırmak için hazırlandığının altını çizdi. “Putin savaşçıdır, barışçı değil. Putin ile diyalog olmaz, savaştan vazgeçmez” diyen Çubarov, Ukrayna’yı ele geçirmeyi başaramayacağını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...