Tgrt Haber
29 Mart 2022 14:15 - Güncelleme : 29 Mart 2022 14:27

İstanbul'da barış masası! Ukrayna-Rusya savaşında gözler Türkiye'ye çevrildi: Müzakere sona erdi

Rus ve Ukraynalı bakanları ilk defa Antalya'da yüz yüze getiren Türkiye, barış için yeniden umut oldu. Erdoğan'ın teklifiyle İstanbul'a taşınan masa, savaşın gidişatına yön verecek. Moskova, müzakereler için “Zirvenin mimarı Türkiye, ümitliyiz” dedi. Kiev’den de benzer mesaj geldi. Dolmabahçe'de gerçekleştirilen kritik görüşme sona erdi.

Savaşın diplomatik yollardan sona ermesi için barış masası bugün Dolmabahçe’de kuruluyor.
Savaşın diplomatik yollardan sona ermesi için barış masası bugün Dolmabahçe’de kuruluyor.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, çatışmaların diplomatik yollardan çözülmesi için çabalar da sürüyor. Belarus sınırındaki Bres’te iki ülkenin heyetleri arasında başlayan yüz yüze görüşmeler çevrimiçi olarak devam ederken, ilk üst düzey görüşme Antalya’da gerçekleştirilmişti. İki ülkenin dışişleri bakanları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimiyle Antalya’da buluşmuştu. Bazı konularda anlaşmaya varan taraflar, kalıcı ateşkes için ise önümüzdeki günlerde tekrar bir araya geleceklerini duyurmuştu.

BARIŞ MASASI İSTANBUL’DA

Bunun ardından önceki gün Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile ardından da Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçlerini ele alan iki lider, müzakereler için bir sonraki toplantının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kalmıştı. Rusya-Ukrayna müzakere heyetlerinin toplantısı bugün Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştiriliyor. Basına kapalı olması öngörülen toplantı saat 10.30'da başladı.

GÖRÜŞME SONA ERDİ

Rusya-Ukrayna müzakeresi sona erdi. İstanbul Dolmabahçe'deki görüşme 4 saat sürdü

RUS OLİGARK ABRAMOVICH DETAYI

Rusya ile Ukrayna arasında Dolmabahçe'de yapılan görüşmelere Roman Abramovich de katıldı.

Rusya ve Ukrayna heyetleri bugün Dolmabahçe'de bir araya geldi. Toplantının açılışında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuştu. Görüşmelere zehirlendiği iddia edilen Rus iş adamı Roman Abramovich de katıldı.

İstanbul'da barış masası! Ukrayna-Rusya savaşında gözler Türkiye'ye çevrildi: Müzakere sona erdi

Erdoğan'ın konuşması sırasında masada olmayan Abramovich'in Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın yanında oturduğu görüldü.

LAVROV: ÜMİTLİYİZ

İstanbul’daki müzakerelerden önce açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov “Bir süredir devam eden video konferans şeklindeki görüşmelerden sonra müzakereler İstanbul’da yüz yüze devam edecek. Müzakerelerin başarılı sonuçlanmasını ümit ediyoruz” dedi. Sırbistan medyasına konuşan Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy arasında yapılacak bir görüşmenin iyi hazırlanılmış olması gerektiğini söyledi.

Lavrov “Ukrayna’daki kriz ve Ukrayna içi çatışma bunca yıldır o kadar büyüdü ki birçok sıkıntı birikti. Bu yüzden ‘Bu konuda ne düşünüyorsun’ şeklinde bilgi alışverişi yapmak verimli olmaz. Müzakerelerde çözüme dayalı bir sonuca ihtiyacımız var. Bu da başkanlar tarafından belirlenecek” diye konuştu.

Rus heyeti taşıyan özel uçak saat dün 16.00'da Atatürk Havalimanı'na indi. Rus heyet, ardından konaklayacağı otele geçti.

İstanbul'da barış masası! Ukrayna-Rusya savaşında gözler Türkiye'ye çevrildi: Müzakere sona erdi
Rus heyeti İstanbul'a geldi.

UKRAYNA HEYETİ İSTANBUL’DA

İstanbul’da gerçekleşecek olan müzakereler için gün içinde Türkiye’ye ulaşan Rus heyetinin ardından, Ukraynalı yetkililer de saat 22.00 sıralarında İstanbul’a geldi.

Ukrayna heyetini taşıyan uçak akşam saat 22.00 sıralarında Atatürk Havalimanına iniş yaptı. Genel havacılık terminaline yanaşan uçaktan inen Ukrayna heyeti, kendilerini bekleyen konsolosluk yetkilileri tarafından karşılandı. Araçlara binen Ukrayna heyeti, konaklayacağı otele hareket etti.

İstanbul'da barış masası! Ukrayna-Rusya savaşında gözler Türkiye'ye çevrildi: Müzakere sona erdi
Ukrayna heyeti İstanbul'a geldi.

Rusya ve Ukrayna heyetlerinin sabah ilk olarak Türk yetkililerle ayrı ayrı görüştüler. Ardından da iki ülkenin görevlilerinin, saat 10.30’da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde barış müzakerelerini görüşmek üzere bir araya geldiler.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...