Tgrt Haber

Ukrayna yayınladı, dünya ayağa kalktı: Vladimir Putin’in ajan listesi!

29 Mart 2022 10:47 - Güncelleme : 29 Mart 2022 11:18
Ukrayna yayınladı, dünya ayağa kalktı: Vladimir Putin’in ajan listesi!

Rusya-Ukrayna savaşında müzakere masası İstanbul’da kurulurken Ukrayna’nın son dakikada yayınladığı Rus ajanlarının listesi Rusya’yı zor duruma düşürdü.

 İstanbul’da müzakere masası kurulurken Rusya’dan bir hamle geldi. Ukrayna’ya işgal harekatının emrini veren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kez daha köşeye sıkıştı. Ukrayna yönetimi özellikle İngiltere’de faaliyette olduğu tahmin edilen yaklaşık 600 Rus ajanının isimlerinin bulunduğu bir liste yayınladı. Listede toplam 620 kişi yer alıyor. Kremlin yönetimi ortaya çıkan bu durum yüzünden tedirgin. Çünkü listedeki ajanlarla ilgili bilgiler hepsinin isminin karşısında pasaport numaraları, kayıtlı oldukları adresler, plakaları ve hatta gelir kaynakları, ev adresleri ve alışkanlıkları bile yer alıyor.

JAMES BOND TAKMA ADLI AJAN  

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) ajanı olan bu kişilerden bir tanesinin kendisine James Bond ismini taktığı ortaya çıktı. Bu ajanlardan bir tanesinin Skype adresinin “jamesbond007” olduğu kaydedildi. Aynı ajanın ünlü ajan karakterin Aston Martin marka arabasından esinlenerek kendisine “DB9” diye kod ad taktığı da ortaya çıktı. Ajanlardan birinin ‘lüks araba’ düşkünlüğü, bir diğerinin ise çok fazla alkol tüketen ve sürekli trafik kurallarını ihlal eden bir kişi olduğu belirtildi.

Ukraynalı yetkililer, ajanların Avrupa çapında ciddi suçlara karıştığını iddia eti. Bu ajanların İngiltere topraklarında görev yaptığı açıklandı. İngiliz Telegraph gazetesindeki habere göre listenin gerçekliği doğrulanamadı ancak Moskova için yine de sıkıntı oluşturduğunu iddia etti. Geçen hafta haberlerde Rusya’nın FSB içindeki Batılı ajanların peşine düştüğü iddia edilmişti. Bu da Kremlin yönetiminin bu listeyle ortaya çıkan bilgiler nedeniyle sıkıntı yaşadığını ortaya koydu.

İTİRAFÇI AJAN DEŞİFRE ETTİ

Mart ayında FSB ajanının Ukrayna’nın işgali ile ilgili itirafları gündem olmuştu. Rusya’nın Ukrayna için ‘savaşta büyük başarısızlık’ senaryoları yazmaya başladığı ve bu yenilginin Nazi Almanya’sına benzetmeye çalışılacağı ortaya çıkmıştı. Haberlere göre, Putin’in bazı FSB ajanlarına ev hapsi verdiği iddia edildi. Bunun nedenin ise Rusya’nın işgal planlarını sızdırmak ve Batılı istihbarat yetkililerine bilgi sağlamak olduğu yazılmıştı.

PEK ÇOK ÖLÜMDEN SORUMLU

Sovyet dönemi istihbarat servisi KGB’nin uzantısı olan FSB, yurt dışındaki bazı suikastlardan sorumlu tutuluyor. Bellingcat tarafından dün açıklanan habere göre 2015’te öldürülen Putin muhalifi Boris Nemtsov, ölümünden önce bir FSB ajanı tarafından uzun süre izlenmiş. Geçen yıl İngiliz istihbarat servisi MI6’nın eski başkanı Rusya’nın Avrupa’da görev yapan ajanlarının yüzde 10’unun kimliklerinin ortaya çıkarıldığını ifade etmişti.

MI6’yı 2009’dan 2014’e kadar yöneten Sir John Sawers durumu anlatırken “Rusların Avrupa’daki ajan ağının büyüklüğünü ve çalışmalarındaki yoğunluğu görmüş olduk” sözlerini kullanmıştı. “Yaptıklarının sadece yüzde 10’undan haberdarız; geri kalan yüzde 90 ise hala karanlık” demişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...