Tgrt Haber
01 Mart 2014 23:24

Ukrayna'da Rusya'ya yönelik tepki büyüyor

Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin, Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesinin ardından, Kırım'da gerginlik arttı.

Ukrayna'da Rusya'ya yönelik tepki büyüyor
rusya, ukrayna, federasyon, rus ordusu

Olaylar Ukrayna'nın doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerine de sıçrarken, Kırım Tatarları şu ana kadar olaylara karışmayarak, itidal çağrısında bulunuyor.
Ukrayna'da meydana gelen olayların ardından Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in görevinden azledilmesi, ülke genelinde gerginliği artırdı. Bu süreçte en kritik konumda ise Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti bulunuyor.
Kırım devlet kurumlarında işgal
Kırım'da parlamento binası, başbakanlık, havaalanı ve devlet televizyonunun silahlı ve kamuflajlı kişiler tarafından işgal edilmesi gerginliği artırıken, Rusya Parlamentosu'nun akşam saatlerinde Rus ordusunun Ukrayna sınırlarında görev yapmasına onay vermesi, olayları daha da kritik bir aşamaya getirdi.
Dün akşam saatlerinde Sivastopol'den Akmescit yönüne ilerleyen Rus tankları ve askerlerinin, Kırım'a olası bir askeri müdahale için hazır bekletildiği belirtiliyor. Ayrıca Sivastopol'de de Rus tanklarının yer değiştirdiği görüldü. Ayrıca Ukrayna Savunma Bakanlığı Rusya'nın Kırım'a ek 6 bin asker gönderdiğini açıkladı. Rusya ise Kırım'daki askeri hareketliliği yalanlamayarak, "bu durumun Rusya-Ukrayna arasındaki varolan anlaşmalar çerçevesinde doğal" olduğunu savunuyor.
Olaylar Ukrayna'nın doğusuna sıçradı
Ukrayna'da devam eden siyasi belirsizlik, ülkenin doğusunda da etkisini göstermeye başladı. Bugün ülkenin doğusundaki Harkov ve Donetsk şehirlerinde Rusya yanlısı gösteriler düzenlendi. Harkov'da Rusya yanlısı göstericiler belediye binasına girmeye çalıştı. Çıkan arbede sırasında çok sayıda yaralının olduğu belirtildi.
Donetsk'te ise valilik binasına yürüyen Rusya yanlısı göstericiler binadaki Ukrayna bayrağını indirerek yerine Rusya bayrağı astı.
Kırım Tatarları itidal çağrısı yapıyor
Tüm bu olaylar karşısında ise Kırım Tatarları itidal çağrısı yaparak sakinliğini koruyor. Tatarları olaylara karışmamaya ve evlerinde durmaya çağıran Kırım Tatar Meclisi, Kırım Parlamentosu'nun aldığı referandum kararının ise yasal olmadığını açıkladı. Kırım Tatar Meclisi Başkanı Rıfat Çubarov, yaptığı açıklamada, Tatarların mahallelerinde duracağını kaydetti. Parlamento ve başbakanlık binalarını planlı şekilde işgal edildiğini kaydeden Çubarov, şunları söyledi: "Silah gölgesinde referandum yapılamaz, referandum olsa bile bunun üç ayrı etnik grup arasında olması gerekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve diğer ülkelerin devreye girmesini istiyoruz. Bu bir Rusya işgali, Ukrayna'nın bu işgali önlemeye gücü yetmiyor. Garantör devletlerin devreye girmesi gerekiyor. Bizim vatanımızda bize sormadan referandum yapmak istiyorlar." Tataristan Devlet Başkanı Rüstem Minnehanov da Kırım Tatarlarına itidallerini koruma çağrısında bulundu. Minnehanov, Kazan Tatarlarının bu zor günlerde Kırım Tatarlarının yanında olacağını belirtti.
Sağ Sektör liderinden Doku Umarov'a çağrı
Ukrayna'daki aşırı sağcı 'Sağ Sektör' lideri Dmitriy Yaroş, tüm Kuzey Kafkasya'da bağımsız ve birleşik bir İslam devleti kurmayı amaçlayan "Kafkasya Emirliği" lideri Doku Umarov'a, Ukrayna'nın Rusya karşıtı güçlerine silahlı destek verme çağrısında bulundu. Yaroş, Umarov'un Ukrayna'yı desteklemesinin zamanının geldiğini savundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...