Tgrt Haber
07 Ağustos 2022 09:02 - Güncelleme : 07 Ağustos 2022 09:14

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali alarm veriyor! Sızıntı tehlikesi var

Mart ayından bu yana Rus kontrolünde olan, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya Nükleer Santrali alarm vermeye devam ediyor. Santralin çevresindeki askeri hareketlilik nükleer sızın tehlikesini de beraberinde getiriyor.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Reuters
Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali alarm veriyor! Sızıntı tehlikesi var
ukrayna,rusya,nükleer santral

Ukrayna'nın güneyde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali' nin çevresindeki askeri hareketlilik dünya için büyük bir tehlike olarak yer alıyor. Geçtiğimiz günlerde bölgeden saldırılara ilişkin bilgiler geldi. Rusya ve Ukrayna tarafları, santrale ve çevresine isabet eden topçu atışları için birbirini suçladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, santrale yönelik saldırları 'terör eylemi' olarak tanımladı. Rusya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna'nın tesise 3 topçu saldırısı düzenlediğini iddia etti. Bakanlık, tesisteki bir ünitenin üretim kapasitesinin azaldığını aktardı.

Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali alarm veriyor! Sızıntı tehlikesi var

''ÜS OLARAK KULLANILIYOR'' İDDİASI

Ukrayna Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom ise, Rusların tesisi, çevre bölgelere saldırı için üs olarak kullandıklarını iddia etti. Ulusalararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi de "Zaporijya'ya yönelik askeri harekat nükleer felaket riskine işaret ediyor" dedi. Tarafları, nükleer tesisi riske atacak saldırılardan kaçınmaları için uyardı.

Öte yandan Avrupa'nın en büyüğü olan Zaporijya nükleer santrali 5 Mart'tan bu yana Rusların kontrolünde. İçerisinde Ukraynalı santral çalışanları da bulunuyor. 6 nükleer reaktöre sahip santral, Ukrayna'daki toplam elektriğin yüzde 20'sini sağlıyor.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...