Tgrt Haber

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

18 Nisan 2022 09:46 - Güncelleme : 18 Nisan 2022 12:16

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 54. günde de devam ederken Mariupol şehrinde şiddetli çatışmalar sürüyor. Ukrayna askerleri, Rusların 'teslim ol' çağrılarını reddetti. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Mariupol'ün 'kırmızı çizgi' olduğunu söyleyerek uyarılarda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Batılı ülkelere tepkisini dile getirdi. Rusya, son olarak Lviv'i 5 roketle vurdu, ölü ve yaralılar var.

24 Şubat'ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri emriyle başlayan Ukrayna'nın işgali 54. günde de sürerken Mariupol'ü ele geçirdiklerini açıklayan Rusya'nın 'teslin olun yoksa öleceksini' çağrılarına Ukrayna'da red geldi. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Mariupol'ün düşmediğini Ukrayna askerlerinin direnişinin sürdüğünü söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise Rusya ile yakın zamanda bir diplomatik görüşme olmadığını ve Mariupol'daki durumun askeri açıdan korkunç olduğunu ifade etti. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Rusya'nın şehri 5 roketle vurduğunu, sivillerin hedef alındığını açıkladı.

LVİV 5 ROKETLE VURULDU: 6 ÖLÜ, 11 YARALI

Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Rusya'nın kente 5 roketle saldırı düzenlendiğini bildirdi. Saldırıya yönelik açıklama yapan Sadoviy, yaşananları şu sözlerle anlattı:

"Şehir 5 roketle vuruldu. Ekipler olay yerinde müdahalelerini sürdürüyor. Roketlerden biri lastikçiye isabet etti. İlk belirlemelere göre 6 kişi öldü ve aralarında 1 çocuğun da bulunduğu 11 kişi yaralandı.''

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

''Yaklaşık 40 araç zarar gördü. Patlama yerine yakın bulunan ve tahliye edilen vatandaşların yaşadığı bir otelin camları kırıldı. Levandovskaya ve Shevchenko caddeleri trafiğe kapatıldı.''

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

Acil Durumlar Servisi’nin olay yerindeki çalışmaları devam ediyor.

''SADECE HERSON RUSLARIN KONTROLÜNDE''

Ukrayna’nın Mariupol kentinde çatışmalar devam ederken, Rusya, şehirdeki Ukraynalı askerlere "teslim ol ya da öl" diyerek yerel saatle 13.00’a kadar ültimatom vermişti. Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal ABD basınına verdiği röportajda, Mariupol'daki Ukrayna güçlerinin savaşmaya devam ettiğini ve teslim olmadığını ifade ederek, “Şehir (Mariupol) hala düşmedi. Hala askerlerimiz var, bu yüzden sonuna kadar savaşacaklar ve hala Mariupol'dalar” dedi. Ukrayna'da tek bir büyük şehrin düşmediğini ifade eden Şmihal, “Sadece Herson Rus askeri güçlerinin kontrolü altında, ancak geri kalan tüm şehirler Ukrayna kontrolü altında” dedi.

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

Saldırıların son bulması için diplomatik bir yolun mümkün olması halinde Ukrayna’nın bu yolu tercih edeceğini aktaran Şmihal, ancak Rusya’nın müzakerelere yanaşmaması halinde teslim olmayacaklarını, topraklarını terk etmeyeceklerini ve savaşı kazanana kadar savaşacaklarını ifade etti.

''MARIUPOL KIRMIZI ÇİZGİMİZ''

Kuleba, ''Mariupol'deki durum hem askeri açıdan korkunç hem de yürek burkucu. Bu şehir artık yok oldu. Ukrayna ordusunun geri kalanı ve büyük bir sivil grup, temel olarak Rus kuvvetleri tarafından kuşatılmış durumda. Mücadelelerini sürdürüyorlar ancak Rus ordusunun Mariupol'deki davranışları, ne pahasına olursa olsun şehri yerle bir etmeye karar verdiklerini gösteriyor" dedi. Ruslarla irtibat kurmanın daha da zorlaştığını belirten Kuleba, açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Son haftalarda dışişleri bakanları düzeyinde Rus diplomatlarla herhangi bir bağlantımız olmadı. Tek temas düzeyi, çeşitli kurum temsilcileri ve parlamento üyelerinden oluşan müzakere ekibidir. Uzman düzeyde istişarelerini sürdürüyorlar ancak üst düzey görüşmeler gerçekleşmiyor. Özellikle Buça'dan sonra Ruslarla konuşmaya devam etmek zorlaştı. Başkanımızın da belirttiği gibi, Mariupol kırmızı bir çizgi olabilir.''

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

''RUSYA'NIN KA-52 ALLIGATOR HELİKOPTERİNİ DÜŞÜRDÜK''

Ukrayna Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Rusya'nın KA-52 Alligator helikopterini düşürdüklerini bildirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanlığından yapılan açıklamada, Rus işgalcilerin barışçıl Ukrayna şehirlerini bombalamaya, roket ve topçu ateşi altında tutarak acı, ölüm ve anlaşmazlık getirmeye devam ettiği belirtildi. 

Bununla birlikte, Rus işgalcilerin hem karada hem de havada önemli kayıplar vermeye devam ettiği ifade edilen açıklamada, "Son 24 saatte aralarında KA-52 Alligator ve 2 adet Mi-24 helikopteri, 1 uçak ve Orlan-10 insansız hava aracını düşürdük." denildi.

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

ZELENSKİY: MARIUPOL'Ü YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Rus ordusunun ülkenin güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine dünyanın tepki vermesi gerektiğini söyledi.

Zelenski, günlük ulusa sesleniş konuşmasında, 53'üncü günü geride bırakan Rusya-Ukrayna Savaşı'nı değerlendirirken, "Dünya işgalcilerin Ukrayna'nın güneyinde Herson ve Zaporijya bölgelerindeki eylemlerine tepki göstermeli" dedi.

Ukrayna'dan Rusların işgal ettiği Mariupol için uyarı: Kırmızı çizgimiz

Rus ordusunun gözaltı işkence odaları kurduğunu öne süren Zelenski, "Yerel yöneticilerimiz ve dikkat çeken derneklerin liderleri kaçırılıyor. Öğretmenlere şantaj yapılıyor. Emeklilik maaşlarına el koyuluyor. İnsani yardımlar çalınıyor. İnsanlar açlığa sürükleniyor." ifadelerini kullandı.

Rus ordusunun ülkenin doğusunda taarruza hazırlandığına dikkati çeken Zelenski, "Kelimenin tam anlamıyla, Mariupol'u yok etmeye devam ettikleri gibi Donbass'ı da yok etmek istiyorlar. Donetsk ve Lugansk bölgelerini de yer yüzünden silmek istiyorlar" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...