Tgrt Haber

Ukrayna'nın işgal girişiminin ilk günlerinde skandal talimat: Tüm köprüleri havaya uçurun

15 Haziran 2023 13:54 - Güncelleme : 15 Haziran 2023 15:19
Ukrayna'nın işgal girişiminin ilk günlerinde skandal talimat: Tüm köprüleri havaya uçurun
ukrayna,rusya

Ukrayna'nın, Rusya'nın işgal girişiminin ilk günlerinde Rus güçlerinin Kiev'e ulaşmasını engellemek için başkent çevresindeki tüm köprüleri havaya uçurmayı planladığı ortaya çıktı.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminin ilk günlerinde üst düzey bir Ukraynalı yetkilinin, o dönem Ukrayna istihbarat servisi SBU'nun başında yer alan Ivan Bakanov'u arayarak özel kuvvetlere Dinyeper Nehri üzerinde bulunan köprüleri havaya uçurma talimatı vermesini istediği ortaya çıktı. BBC Ukrayna Servisi'nin aktardığına göre, Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujni'yi arayan Bakanov, böyle bir patlamanın gerçekleşmeyeceğini söyledi.

Zalujni'nin köprülerin kullanılamaz hale getirilmesi planıyla ilgili, "Hiçbir koşul altında bunu yapmayacağız. Bu, Dinyeper'in doğusunda kalan askerlere ve sivillere ihanet olur" dediği öne sürüldü.

BAZI KÖPRÜLER HAVAYA UÇURULMUŞTU

Ukrayna güçleri geçen yıl Rus ilerleyişini yavaşlatmak için ülkedeki bazı köprüleri yıkmış ancak Kiev bölgesinde sadece seçilen bazı köprüler havaya uçurulmuştu. İşgal harekatına "üç günde Kiev'e ulaşma" hedefiyle başlayan Rus güçlerinin, başkent yakınlarında bulunan Hostomel'deki üsse hava indirmesi yapma planı başarısız olsa da Ukrayna'nın doğu sınırından ülkeye giriş yapan birlikler hızlı bir şekilde Kiev yönüne doğru ilerlemeyi başarmıştı.

Kiev çevresinde haftalar süren ağır çatışmaların ardından Rus ordusu 2022 sonbaharında bölgeden çekilme kararı almıştı.

Ukrayna'nın işgal girişiminin ilk günlerinde skandal talimat: Tüm köprüleri havaya uçurun

Kremlin yönetimi kararın barış müzakereleri için "iyi niyet göstergesi" olarak alındığını öne sürmüştü.

Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...