Tgrt Haber
30 Nisan 2022 10:27 - Güncelleme : 30 Nisan 2022 10:40

Ukrayna’ya silah yağdı: Ağır silahlar, hava savunma sistemleri, füzeler...

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatı tüm şiddetiyle devam ederken Batı’nın askeri yardımları da arttı. Savaşın başlangıcında ekonomik yardıma ağırlık veren Batılı ülkelerin yardımları artık ağır silahları da kapsıyor.

Ukrayna’ya silah yağdı: Ağır silahlar, hava savunma sistemleri, füzeler...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı her geçen gün daha da artıyor. Rusya’nın saldırılarının başladığı 24 Şubat tarihinde Batılı ülkeler Ukrayna’da daha çok ekonomik ve hafif silahlar konusunda yardım ve siyasi destek vermişti. Ancak gelinen noktada Batılı ülkeler desteklerine ağır silahları da kattı. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den 20 milyarı askeri olmak üzere 33 milyar dolarlık Ukrayna için bütçe istedi.

S-300 GÖNDERİLDİ

Rusya’nın yok ettiği Ukrayna’nın hava savunma sistemi için özellikle Donbass bölgesinde Rus hava saldırılarına karşı ilk kez S-300 savunma sistemi yerleştirildi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, kaynak ülke adı vermeden füzelerin sağlandığını bildirdi. Bu sistemler Donbas ve Kırım’ı da kapsayacak şekilde konuşlandırıldı. 200 t-72 TANKI Polonya’dan Rus yapımı 200 adet T-72 tankı ile onlarca zırhlı personel taşıyıcı Kiev ordusuna varildi. Doğalgaz ihtiyacından dolayı Ukrayna-Rusya arasındaki savaşa mesafeli bakan Almanya daKiev yönetimine Alman yapımı Leopar tankları ile Gepard uçaksavar tankı sistemleri gönderecek. AB de, savaşın başından beri 1.5 milyar dolarlık askeri yardım yaptı.

EN BÜYÜK YARDIM ABD’DEN

Ukrayna’ya en ciddi silah yardımını ABD ile İngiltere yapıyor. ABD Başkanı Joe Biden, Kongre’den 20 milyarı askeri olmak üzere 33 milyar dolarlık Ukrayna için bütçe istedi. Bunun 20 milyar dolarının askeri yardımlara gitmesi bekleniyor. Biden, “Bu mücadelenin bedeli ucuz değil ama saldırganlığa boyun eğmek daha maliyetli olacak” dedi. ABD Temsilciler Meclisi, yeni bir kararla Başkan Joe Biden’a gerektiği kadar silahı Ukrayna’ya gönderme yetkisi verdi. ABD, savaş başlamadan önce Ukrayna’ya 15 bin “Javelin” seyyar tanksavar füzesiyle 5 bin civarında seyyar “Stinger” hava savunma sistemi verdi. Önümüzdeki günlerde 45 kilometre menzile sahip 18 obüs top ve 40 bin top mermisi gönderecek. ABD ayrıca Kiev yönetimine 300 adet kamikaze dron ulaştırmaya hazırlanıyor. Ayrıca 8 adet Sovyet yapımı Mi-17 savaş helikopteri de teslim edilecek.

NATO ÜLKELERİNDEN DE DESTEK 

NATO ülkeleri de Ukrayna’ya sıklıkla askeri destekte bulundu. Çekya, 30 kadar T-72 tank ve 50 kadar zırhlı araç teslim etti. Ayrıca tanksavar silahlar da gönderdi. Polonya 200 Sovyet yapımı T-72 tankla çok sayıda zırhlı personel taşıyıcı araç verdi. Slovenya, Sovyet yapımı tank ve zırhlı araç ların yanı sıra Alman yapımı “Puma” ve “Leopar” tankları gönderdi.

İNGİLTERE’DEN 8 BİN ASKER

İngiltere, ABD’den sonra Ukrayna’ya en fazla destek veren ülkelerin başında geldi. 8 bin kişilik İngiliz askeri gücü, Baltık bölgesinde Estonya-Letonya sınırında yapılacak NATO tatbikatında görev alacak. “Kraliyet Süvarileri” adlı seçkin bir İngiliz birliğinin de Finlandiya’da konuşlandırılacağı belirtildi. Ukrayna savaşının ardından Baltık ülkeleri kendini tehdit altında hissediyor. İngiltere, seyyar hava savunma sistemleri, uzun menzilli füzeler ve askeri elektronik donanımı Ukrayna’ya teslim etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...