Tgrt Haber
08 May 2023 09:32 - Güncelleme : 08 May 2023 13:10

Wagner ve Kremlin arasındaki gerilim ABD'nin gizli belgelerine yansıdı

ABD'de sızdırılan gizli belgeler, Kremlin ile Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'le aradaki krizi ortaya çıkardı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Washington Post
Wagner ve Kremlin arasındaki gerilim ABD'nin gizli belgelerine yansıdı
kremlin,wagner,rusya

ABD'de yaşanan gizli belge krizinin yankıları sürerken Rusya'nın kaosu da belgelerle gün yüzüne çıkıyor. Kremlin ile Wagner arasında zirveye tırmanan gerilimin de belgelere yansıyan kısmı olduğu ortaya çıktı. Washington Post gazetesinin incelediği belgelerde, Wagner'in kurucusu Yevgeni Prigojin'le Kremlin arasındaki gerginliğin resmiyete döküldüğü anlaşıldı. 

Prigojin, yayımladığı son videosunda, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya ve Genelkurmay Başkanı Valeri Gerasimov'a ağzını geleni söyleyerek, mühimmat gelmediğini, ölüme terk edildiklerini söyledi. Hatta Prigojin, bu eksiklikler yüzünden kritik şehir Bahmut'tan çekileceklerini açıkladı. 

PRİGOJİN'İN İDDİALARI DOĞRU

Pentagon belgelerinde, ordudaki yetkililerin Wagner'in gerçekten mühimmat alıp almadığına dair net bilgisi olmadığı öne sürüldü. Buna göre mühimmat doğrudan Savunma Bakanlığı'ndan değil Bahmut'taki bir özel görev gücü tarafından dağıtılıyor. 

Wagner ve Kremlin arasındaki gerilim ABD'nin gizli belgelerine yansıdı

Bu görev gücünün hangi birime bağlı çalıştığına dair bilgi paylaşılmazken, ordudaki bazı yetkililerin "Prigojin'in iddialarının doğru olabileceğini" düşündüğü bildirildi. Belgelerde, Prigojin'in uzun süredir devam eden eleştirilerinden rahatsız olan Savunma Bakanlığı'ının, Wagner liderini durdurmak için onun hakkında bir karalama kampanyası yürütmeyi planladığı savunuldu. 

Ancak bakanlığın, açıklama yapması Kremlin tarafından yasaklanmadığı sürece Wagner lideriyle mücadele edemeyeceğini düşünerek, plandan vazgeçtiği ileri sürüldü. 

KREMLİN'İ İHANETLE SUÇLAMIŞTI

Öte yandan Prigojin, marttaki açıklamasında, yoğun mühimmat talepleri nedeniyle devlete ait ilgili birimlere erişiminin durdurulduğunu da öne sürmüştü. Wagner çalışanlarının Rus ordusu karargahlarına girişinin yasaklandığını iddia eden Prigojin, savaşçılarını zor durumda bıraktığı içinKremlin'i ihanetle de suçlamıştı.

Kaynak: Washington Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...