Tgrt Haber
10 Ağustos 2021 11:26

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, artan vaka sayılarını değerlendirdiği açıklamasında, Ağustos ayının daha sıkıntılı geçeceğini belirterek önlem alınması gerektiğini ifade etti.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek
koronavirüs,kısıtlama,aşı,bilim kurulu,pik

Yeni tip koronavirüs salgınına bağlı ilk pozitif vakanın açıklandığı günden beri salgınla mücadelesini sürdüren Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyeleri, artan vaka sayılarına karşın yeni önlemler alınması gerektiği konusunda hemfikir. Ülkemizde artan aşılamaya bağlı olarak 1 Temmuz'da başlatılan kademeli normalleşmenin dördüncü aşaması kapsamında kaldırılan kısıtlamalardan bazılarının geri dönmesi gerektiğini belirten Bilim kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz da salgının seyrine ilişkin yaptığı değerlendirmede, "Ağustosta yeni bir pik görünüyor, bu rakam artacak. Bulaştırma zincirini kıracak önlemler almak zorundayız” şeklinde konuştu.

Türkiye'de hızla devam eden aşılama çalışmalarını sekteye uğratan ve bilim dünyasında, küresel çapta sorun olarak görülen aşı kararsızlığı, vakaların artmasına neden oluyor. Kurban Bayramı'ndan sonraki süreçte vaka sayılarının 20 bin bandında seyretmesi üzerine salgınla mücadelede aşının önemine dikkat çeken Sağlık bakanı Fahrettin Koca, milyonlarca kişiyi aşıya davet etmişti. Aşısız vatandaşların oranının yüksek olması ve varyantların etkisiyle pozitiflik oranının yükselmesi salgında yeni bir pik ihtimalini gündeme getirirken Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, salgının seyrini değerlendirdi.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek

"ON GÜNDE BİR İKİYE KATLANACAK"

Toplumda henüz enfeksiyonun bulaşmasını engelleyecek oranda aşılamanın olmadığını belirten Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Halen maskemizi takmalıyız halen kalabalık ortamlara girmemeliyiz, açık havada bile olsa kalabalık ortamda yakın temastan kaçınmalıyız. Hele ki aşısızsak bunların hiçbirini yapmamalıyız. Çok riskli bir dönemdeyiz. Delta varyantı dediğimiz varyant gerçekten çok bulaşıcı, böyle kritik bir dönemdeyiz. Önümüzdeki günler biraz sıkıntılı olacak gibi görünüyor. Eylül ekimden çok ağustostan kaygılıyım. Eylül ekime kadar aşı oranımız baya artacak diye tahmin ediyorum. Şu andakinden 2 kat belki 3 kat kadar artmasını bekliyorum. Ağustos’ta şu andaki yüzde 30’luk toplum bağışıklığı oranımızla bu enfeksiyonun yayılmasını kesemeyiz. Ağustos çok daha sıkıntılı görünüyor benim açımdan bu hızla giderse on günde bir ikiye katlanacak enfeksiyon oranı” şeklinde konuştu.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek

AŞISIZLARA PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Salgında önemli bir noktaya gelindiğinde ifade eden Prof. Dr. Yavuz, kritik bir noktda olunduğunun altını çizerek, “Aslında aşısızların salgını haline geldi bu salgın. Türkiye’de de dünyada da hastalananların büyük çoğunluğunu şu anda aşısızlar oluşturuyor. Ölenlerin neredeyse tamamı aşısızlardan oluşuyor. Aşılanmak salgının hızını kesmek açısından da çok kritik. Bu rakamlar hızla artacak yani ağustos ayı tehlikeli bir ay oluyor bu durumda. Hem aşımız düşük hem hızlı yayılan bir varyant var elimizde, bu piki ağustosta yaşayacağımızı tahmin ediyorum. Yeterince insanı aşılarsak eylül, ekimden daha ümitliyim. Bulaştırma zincirini kıracak önlemler almak zorundayız. Ya aşı olacak bu insanlar, hayır ben aşı olmuyorum diye ısrar ediyorsa o zaman da mutlaka test yaptırarak belirli yerlere girmesi gerekir diye düşünüyorum. O nedenle böyle uygulamalara geçmemiz gerekecek gibi gözüküyor. Hastalık var mı yok mu göstermek için PCR testini kullanmaları gerekecek. Buna ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Aşısızsa bir insan ve toplu bir ortama girecekse en azından PCR testinin negatif olduğunu göstermesi gerekir. Yoksa başka türlü bu kadar bulaşıcı bir virüsle başa çıkmamız mümkün değil” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek

"OKULLARDA HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?"

Salgında en son kapatılacak alanların okullar olduğunu belirten Prof. Dr. Yavuz, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü, "Bizim esas önceliğimiz okullar olmalı şu an, okulları açmak için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekiyor. Bu çocukların bir gün daha eğitimden uzak kalacak durumu kalmadı her anlamda. Bunun için de yazdan itibaren hazırlık yapmak gerekiyor. Çocuklarda da aşı yapılabilir, belli yaş gruplarına inebilir. Çünkü ruhsat alan aşılar var, bunlar ilk önlem olarak belirli yaş gruplarında uygulanabilir. İkinci önlem ise okullarda hızlı testler yapmak."

"Test dışında okulda alt yapının iyileştirilmesi, havalandırma sistemlerinin nasıl olacağının belirlenmesi. Bir kısıtlamadan sonra ilk açılması gereken şey okullar olmalı son kapanması gereken şey okullar olmalı. Bizde maalesef böyle olamadı, bir eleştiri yapmamız gerekiyor. Bizde genellikle ilk önce okullar kapatıldı, en son okullar açıldı. Önümüzdeki süreçte bunu böyle yapmamamız gerekir. Önce okullar açılmalı en son okullar kapanmalı"

Bilim Kurulu üyesinden korkutan uyarı: Yeni pik kapıda, kısıtlamaları geri getirmemiz gerek

"SALGIN TÜRKİYE'DE KÖTÜ BİR AŞAMAYA GİRDİ"

İstanbul'da son zamanlarda enfeksiyon oranının arttığını kaydeden Prof. Dr. Yavuz "Hem test pozitiflik oranı çok arttı hem başvuran hasta sayısı katlanarak da artıyor her geçen gün. Delta etkisi bu, ağustos ayımız zor geçecek gibi görünüyor. Tam aşılılar, tam aşılı olan insanlarla görüşürken maske kullanmayabilirler. İki doz CoronaVac arkasından BioNTech olmuş ya da iki doz BioNTech olmuş olanlara tam aşılı diyoruz. Gerçekten bunu tüm samimiyetimle söyleyebilirim ki yerli aşıyı beklemenin bir anlamı yok. Sonuçta elimizdeki aşılar da son derece etkili ve güvenli. Mesela Sinovac da bizim aşımız da inaktive virüs aşısı. Elimizde yerli aşı olması çok çok büyük bir avantaj olacak bizim için, çok destekliyorum ama şu anda yerli aşıyı beklemek için çok akıllıca bir zaman değil. Şu an ilk bulduğunuz aşıyı olmanız gerekiyor. Bilim dünyası bu salgının grip gibi olacağını öngörüyor” ifadelerine yer verdi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün salgınla ilgili önerdiği önlemler olduğunu belirten Yavuz, “Ne gibi kısıtlamaların yapılması gerektiğiyle ilgili tavsiyeleri var, aslında biz bunları öneriyoruz zaten ama salgının yönetimi tabi ki hükumette. Hükumetin tarzı daha değişik oluyor, bu öneriler içinde hangileri hangi zaman uygulayacakları konusunda bilgim yok. Bir önce aşısını olsun insanlar. Salgın maalesef şu anda kötü bir aşamaya girmiş durumda Türkiye’de” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...