Tgrt Haber

Zelenski'nin Filiki Eterya örgütü önerisi Yunan Meclisi'ni karıştırdı! Kimi alkışladı kimi yerdi

09 Nisan 2022 13:59 - Güncelleme : 09 Nisan 2022 17:48
Zelenski'nin Filiki Eterya örgütü önerisi Yunan Meclisi'ni karıştırdı! Kimi alkışladı kimi yerdi

Rusya’nın Ukrayna’ya işgal harekatı devam ederken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, online olarak Yunan Parlamentosu’na bağlandı. Zelenski, 19. yüzyılda Osmanlı devletine isyan eden ve 40 bine yakın Türk’ü acımasızca katleden Filiki Eterya örgütünü överek, "Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir" dedi. Bunun üzerine bazı milletvekilleri Zelenski’yi alkışlarken bazıları da tepki gösterdi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları sürerken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, online olarak Yunan Parlamentosu'na bağlanarak bir konuşma gerçekleştirdi. Parlamentoya yönelik konuşma gerçekleştiren Zelenski, dikkat çeken bazı ifadelerde bulundu. Ukrayna lideri, 19. yüzyılda Osmanlı'ya isyan eden ve Mora'da on binlerce Türk'ü katleden Filiki Eterya örgütünü övdü. 

KİMİ AYAKTA ALKIŞLADI KİMİ TEPKİ GÖSTERDİ 

Vladimir Zelenski konuşmasında Filiki Eterya’dan övgüyle bahsederek "Bugün Helenizmin bir başka büyük merkezi Odessa da tehdit altında. Tarihteki Filiki Eterya (Dostluk Cemiyeti) burada kuruldu. Yunanistan'da yeni bir Dostluk Cemiyeti'nin oluşturulabileceğine ve hem Ukrayna'yı hem de Helenizmi kurtarmak için savaşabileceğine inanıyorum. Yunan devrimcileri, dün ya bağımsızlık ya da ölüm diyorlardı. Biz de bugün aynısını söylüyoruz" ifadelerini kullandı.

Bu ifadeler üzerine Yunan Parlamentosu Zelenski'yi ayakta alkışladı. Diğer taraftan Zelenski’nin eli kanlı olan acımasız Filiki Eterya örgütünü örnek göstererek "Yunanistan ve Ukrayna arasında da bir Filiki Eterya kurulabilir" şeklinde sözleri tepki çekti.

FİLİKİ ETERYA’NIN KANLI GEÇMİŞİ

200 yıl önce 40 bine yakın Mora Türkü, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin övdüğü Filiki Eterya örgütü tarafından katledildi. Filiki Eterya, 1814 yılında Emmanouil Ksantos, Nikolaos Skoufas ve Athanasios Tsakalof adlı üç Yunan tarafından günümüzde Ukrayna sınırları içinde kalan Odessa (Hocabey) kentinde kuruldu. Örgütün amacı "Megali İdea" yani "Büyük Yunanistan" fikrini hayata geçirmekti. Filiki Eterya önderliğinde örgütlenen Yunan güçleri, 1821'de Osmanlı'ya isyan etti. Mora Yarımadası'nda olaylar çıktı ve binlerce Türk vahşice katledildi.

AVRUPA GÜÇLÜ YAPTIRIMLARA MECBUR

Öte yandan Zelenskiy, bugün yayınladığı video mesajda, Avrupa’nın her hâlükârda Rusya'ya karşı gerçekten ilkeli ve güçlü yaptırımlar uygulamak zorunda kalacağını belirtti.

Cuma günü kabul edilen beşinci Avrupa Birliği yaptırım paketini değerlendiren Zelenskiy, "Yaptırım önerilerini sürekli olarak yumuşatmaya çalışanın kim olduğunu biliyoruz ve nihayetinde Avrupa'dakilerin anlamaları için her şeyi yapacağız. Rusya'nın enerji ihracatına kısmi kısıtlamalar veya Rus deniz seyrüseferine kısmi kısıtlamalar değil, herhâlükârda Rusya'ya karşı gerçekten ilkeli ve gerçekten güçlü yaptırımlar getirilmesi gerekecek.” dedi.

Bu kararı erteleyen politikacı ve ülkelerin, Rusya'nın Ukraynalılara, Avrupa'daki özgürlüğe karşı yaptıklarının baskısı altında görüşlerini değiştireceklerini de savunan Zelenskiy, ayrıca tüm Rus bankalarının küresel finansal sistemden tamamen çıkarılması çağrısında bulundu.

KÜRESEL BİR YANIT BEKLİYORUZ

Açıklamasında Kramatorsk'taki füze saldırısına da değinen Zelenskiy, Ukrayna'nın çok sayıda insanın ölümüne yol açan bu saldırıya sert bir küresel tepki beklediğini vurguladı.

"Dünyanın tüm önde gelen ülkeleri, Rusya'nın Kramatorsk'a yönelik füze saldırısını zaten kınadı. Bu savaş suçuna sert ve küresel bir yanıt bekliyoruz." diyen Zelenskiy, bu füze saldırısının, diğer birçok "Rus savaş suçu" gibi uluslararası mahkemedeki suçlamalardan biri olması gerektiğini de sözlerine ekledi.​​​​​​​

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...