Tgrt Haber
17 Temmuz 2022 06:48 - Güncelleme : 17 Temmuz 2022 07:04

Rusya-Ukrayna savaşıyla önemi bir kez daha anlaşıldı: 'Zengezur' bölge için büyük fırsat

Azerbaycan’ın işgal edilmiş topraklarını Ermenistan’dan geri almasıyla birlikte gündeme gelen Zengezur Koridoru, Rusya-Ukrayna savaşı sonrası daha önemli bir hâl aldı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Rusya-Ukrayna savaşıyla önemi bir kez daha anlaşıldı: 'Zengezur' bölge için büyük fırsat
Azerbaycan,Ermenistan,Rusya,Ukrayna,savaş

Savaş dolayısıyla Batı’nın Rusya ve Belarus’a yönelik yaptırımları savaş bölgesindeki lojistik hattın değişmesine yol açtı. Ankara-Erivan arasında normalleşme müzakereleri sürerken Ankara, Azerbaycan'la Ermenistan arasında mutabakata varılan Zengezur Koridoru Projesi’nin hayata geçmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Hattın işlerlik kazanmasıyla bölgesel çaptaki ekonomik ve ticari ilişkilerin ölçeğinin daha da genişlemesinin önü açılacak.

KÜRESEL FAYDA SAĞLAYACAK

Türkiye, yeni yol ve bağlantıların açılmasının olumlu etkileri olacağından hareketle Azerbaycan’ın batı bölgeleri ile Nahçıvan arasında kara ve demiryolu ile bağlantı sağlayacak Zengezur Koridoru’nun bir an önce açılmasını istiyor. Azerbaycan ve Türkiye’nin yanı sıra küresel anlamda fayda sağlayacağı değerlendirilen proje, bölgede ulaşım bakımından en kısıtlı imkânlara sahip ülke olan Ermenistan için de önem taşıyor.

Rusya-Ukrayna savaşıyla önemi bir kez daha anlaşıldı: 'Zengezur' bölge için büyük fırsat

TÜRK DEVLETLERİNİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK

Türkiye, Azerbaycan-Ermenistan arasında, sınır meselelerinin halledilmesi, barış antlaşması yapma ve ulaştırma koridorlarını açma çabalarına desteğini sürdürüyor. Koridorun fonksiyonel hâle gelmesiyle Güney Kafkasya’da ekonomik iş birliği tesisi edilebilecek. Zengezur, gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) toplamı 1,1 trilyon dolar olan Türkçe konuşan devletleri de birbirine bağlayacak proje olarak öne çıkıyor. Koridorla Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine kesintisiz olarak karadan ulaşım sağlanabilecek.

ALTERNATİF GÜZERGÂH

Zengezur Koridoru, Çin’in Tarihî İpek Yolu’nun yeniden canlandırılması amacıyla hayata geçirdiği “Bir Kuşak Bir Yol Projesi” açısından de önem taşıyor. Koridorun işler hâle gelmesiyle Azerbaycan’ın Türkiye ile Çin arasındaki konumunun da Kuşak-Yol Projesi bağlamında pekişeceği ve Ukrayna Savaşı’nın ardından daha önemli hâle gelen proje için Zengezur’un kritik bir alternatif güzergâh olabileceği ifade ediliyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...