Tgrt Haber
01 Nisan 2018 00:26 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

1 Nisan'da neden şaka yapılır? 1 NİSAN şakası nereden çıktı? | 1 Nisan Nedir Önemi

1 Nisan'da neden şaka yapılır? Milyonlarca insan 1 Nisan'ın tarihçesini, hikayesini araştırıyor. 1 Nisan'da neden şaka yapılır? 1 NİSAN şakası nereden çıktı? Hemen hepimizin hayatında en az bir kere yaptığı ya da en az bir kere maruz kaldığı, Nisan şakaları akıllarımızda yer etmiştir. Peki 1 Nisan'da neden şaka yapılır? Yapılma sebebi nedir? İşte 1 Nisan'ın hikayesi ve Komik 1 Nisan şakaları haberimizde.

1 Nisan'da neden şaka yapılır? 1 NİSAN şakası nereden çıktı? | 1 Nisan Nedir Önemi
1 nisan,1 Nisanda neden şaka yapılır,1 nisan şakası nerden çıktı,komik 1 nisan şakaları

1 Nisan'da neden şaka yapılır? 1 NİSAN şakası nereden çıktı? ilyonlarca insan 1 Nisan'ın tarihçesini, hikayesini araştırıyor.  Hemen hepimizin hayatında en az bir kere yaptığı ya da en az bir kere maruz kaldığı, Nisan şakaları akıllarımızda yer etmiştir. Peki 1 Nisan'da neden şaka yapılır? Yapılma sebebi nedir? İşte 1 Nisan'ın hikayesi haberimizde.

NİSAN 1 ŞAKASI NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTIR?

1 Nisan şakası nereden çıktı? 1 Nisan'da neden şaka yapılır? sorusuna verilen en ilgin yanıtlardan biri de kurmaca bir olaydır. Associated Press Ajansı sayesinde ABD’deki yüzlerce gazeteye servis edilen bu garip teori, aslında tamamen uydurma bir hikayeydi. Boskin’in Orta Çağ’la ilgili çalışmalar yaptığı için inandırıcı bir şekilde anlatabildiği bu kurmaca olay, Kugel (ki aslında ünlü bir Yahudi yemeğidir) adında bir soytarının kral oluş hikayesini işliyordu. Ne var ki, tarih profesörünün resmen bir ‘eşek şakası’ yaptığının anlaşılması birkaç hafta sürmüş, medyaya da geyik yapmak için epeyce malzeme sunmuştu.

Öte yandan Kansas üniversitesi’nin hazırladığı Calerıdar of Diversity’de (Farklılıklar Takvimi) 1 Nisan Şakası hakkında en çok kabul gören aşağıdaki teorinin kullanılmış olduğunu görüyoruz:

1582 yılında Papa XIII. Gregory zamanında vaktiyle Roma İmparatoru Jül Sezar tarafından hazırlatılan Jülyen takviminden Papa’nın adından gelen Gregoryen takvimine geçilmesi üzerine öncesinde 25 Mart-l Nisan tarihlerinde kutlanan yeni yıl, 1 Ocak gününe alınmıştı. Bu yeni düzenlemeyi kabullenmeyenler veya buna alışamayanlar ise yeni yılı eski usul kutlamaya devam edince çevrelerine eğlence malzemesi oldular ve eski yılbaşı olan 1 Nisan günü boyunca çeşitli şakalara (sahte parti davetiyeleri, kemik hediyeler vs.) maruz kaldılar.

İşte Fransızlar tarafindan en bilinen isimleriyle ‘Poisson d’Avril’ (Nisan Balığı), ‘April Fools’s Day’ (Aptallar Günü) gibi isimlerle anılan bu neşeli günle ilgili çeşitli efsaneler ve tabii bir de muhtemel gerçek ortaya çıkmıştır.

TÜRKİYE'DE 1 NİSAN ŞAKALARI

Yurdumuzda 1 Nisan şakalarının yapılması genelde öğrencilik döneminde okullarda görülmektedir. 1 Nisan günü gençler birbirlerine şaka yapmak ve birbirlerini kandırmak için yarışırlar.

1 Nisan tarihinde medya kuruluşları da nadir de olsa 1 Nisan günü şok haberlerle bir kısım halkı heyecanlandırdıkları ve günü renklendirdikleri de bilinmektedir.

Ülkemizde 1 Nisan gününün pek önemli etkinlikleri görülmez. Diğer önemli günler gibi ticari alış verişi hareketlendirecek gücü yoktur. 1 Nisan gününde az da olsa, şaka malzemesi satan dükkanların satışlarını olumlu yönde etkileyebilir.

DİĞER ÜLKELERE GÖRE 1 NİSAN ŞAKASININ TARİHÇESİ

Nisan 1 ya da Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanmaktadır. İskoçya 1 Nisan’ı Gowk veya Cuckoo günü olarak kutlarken, İngiltere, April Fools’ Day yani Nisan Kaçıklar Günü olarak 1 Nisan’ı kutlamaktadır.

KOMİK 1 NİSAN ŞAKALARI

SICAK ÇAY BARDAĞI
Az bilinen bir sakadır bu. Masada oturuyorsunuzdur. Bir bardak cay ya da su gelmiştir. Yoksa gidip alin gelmesini beklemeyin. Kurbana denir ki iki başparmağını masanın kenarına koyacaksın ben de bardağı iki parmağının üstüne koyacağım hadi bakalım devirmeden alabilecekmişsin. Tamam demesi için değişik gaz vermeler de yapılabilir. Bardağı koyun o biraz uğraşacak ve alamayacak hadi çek sunu diyecek. Siz ise tabi ki çekmeyeceksiniz, çekip gideceksiniz o ise çırpınıp duracak.
KİBRİT KUTUSUNDA TÜYLÜ CİSİM
Kibrit kutusunun içerisine siyah tüylü küçük bir iplik yumağı koyacaksınız. Buna ince görünmez bir sicim bağlayıp alttan çevirerek kibrit kutusunun en uzak kösesine bantla yapıştıracaksınız. Kibrit kutusunu açarken ip siyah yumağı çekecektir. Ve böylece yumak kutudan fırlayan acayip bir böcek hissi verecektir. Uygulaması size kalmış. Not: yumak içerden kutuya takılmasın diye köseye üçgen bir rampa kurulması faydalı olur 1 Nisan şakaları
PÖRTLEYEN MANDALİN
Mandalina altından para büyüklüğünde küçük bir kapak açılır. Kapak daha sonra yerine yerleştirileceği için dikkatli kesilmelidir. Bu delikten içerideki etli meyve kısmi çay kasığı yâda başka bir şey yardımıyla itinayla çıkarılır. İçerideki boşluğa mayonez, reçel ya da un gibi şeyler doldurulur. Kapak uygun bir şekilde yapıştırılır.(Belli olmayacak şekilde turuncu bir iplikle bir kaç yerden dikilebilir). Kurban mandalinayı soymak için eliyle bir basınç uygular bu basınç meyveyi pörtletip içini dışına çıkarır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...