Tgrt Haber
21 Haziran 2017 16:04 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:30

Altın fiyatları ne kadar oldu | Çeyrek Altın fiyatı kaç para | 21 Haziran Son dakika!

Altın fiyatları bir yükselme bir alçalma dalgalanmasını sürdürmeye devam ediyor. Günlük piyasa verilerine göre yükselişe geçen altın fiyatları ne kadar oldu? Çeyrek altın kaç liradan satılıyor? İşte merak edilen altın ile ilgili son durum. Altın fiyatlarıyla alakalı tüm detaylar haberimizde.

Altın fiyatları ne kadar oldu | Çeyrek Altın fiyatı kaç para | 21 Haziran Son dakika!
çeyrek altın,altın fiyatları,çeyrek altın fiyatı,altin fiyatlari,altın,ceyrek altin fiyati,çeyrek altın ne kadar, çeyrek altın

Dün, ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin, FED Başkanı Janet Yellen'ın geçen haftaki "şahin" açıklamalarını destekler nitelikte açıklamalarda bulunması altının ons fiyatında düşüşlere neden oldu. Altının ons fiyatı dün 1.241,2 dolara kadar gerilemesinin ardından günü 1.243,2 dolardan tamamladı. Ons altın, saat 10.50 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 1.245,3 dolardan alıcı buluyor. Altının gram fiyatı ise hafta başında gördüğü 140 lira seviyelerinden toparlanarak dün günü yüzde 0,5 artışla 141,6 liradan kapattı. Gram altın şu dakikalarda yüzde 0,3 kazançla 142 lira seviyelerinde dengelenirken, Kapalıçarşı'da çeyrek altın 233, Cumhuriyet altını da 951 liradan alıcı buluyor. AA Finans Analisti İslam Memiş, Fed üyelerinin açıklamalarının altın fiyatlarını baskılamaya devam ettiğini belirterek, haftaya satış baskısıyla başlayan ons altın fiyatının dün düşüşünü sürdürdüğünü kaydetti. Altının ons fiyatında 1.240 doların destek, 1.260 doların ise direnç olarak takip edileceğini aktaran Memiş, döviz ve altın fiyatlarındaki gerilemenin devam edebileceğini söyledi.

KAPALI ÇARŞI ALTIN FİYATLARI LİSTE

Altın fiyatları ne kadar oldu | Çeyrek Altın fiyatı kaç para | 21 Haziran Son dakika!

CUMHURİYET ALTIN FİYATI NE KADAR?

Cumhuriyet altını ise 957 liradan alınırken 967 liradan satılıyor.

ÇEYREK ALTININ FİYATI NE KADAR?

Türkiye'de çeyrek altın olarak ifade edilen altın cinsi 1.75 grama denk gelmektedir ve 22 ayardır. Cumhuriyet altınının dörtte biri olan çeyrek altında 1.6065 gram 24 ayar altın bulunmaktadır ki fiyatı bunun üzerinden hesaplanır, ardından işçilik ve kâr payı ile satılır. Bu kısım satın alınan yere göre değişebilir. Meskük (kalın altın) ve ziynet olmak üzere iki çeşidi vardır.

Altın Neden Değerli?

Altının geleneksel değerinin oluşmasında, az bulunmasından veya zor elde edilmesinden ziyade tabiatta katıksız, saf halde bulunması, dövülerek biçimlendirilebilmesi, havadan ve sudan etkilenmemesi, yani paslanmaması, kararmaması ve donuklaşmaması etkilidir. Bu sayede altın tarih boyunca çok güvenilir bir değer ölçüsü olarak kabul edilmiştir.

Tüm bunların dışında altını altın yapan diğer önemli özellikler olarak, sadece klorik ve nitrik asit karışımında (halk arasında altın suyu olarak bilinen) erimesi ve bunun dışında hiçbir asitten etkilenmemesi, kendi hacmindeki sudan 19 kere daha ağır olmasına rağmen çok yumuşak olduğundan kolayca işlenebilir ve inceltilebilir olması gösterilebilir.

Altınla Neler Yapılır?

Altın inceltildiğinde elde edilen levhalar o kadar ince olabilir ki, bin tanesi üst üste geldiğinde ancak bir milimetrelik bir kalınlık oluşur. Kibrit kutusu büyüklüğündeki saf altın tenis kortu büyüklüğündeki bir sahayı kaplayacak kadar inceltilerek yassılaştırılabilir. Bir gram altından üç kilometre uzunluğunda tel çekilebilir. Ne var ki çok yumuşak olması her zaman avantaj değildir. Birçok uygulamada sağlamlık ve sertlik kazanması için başta bakır ve gümüş olmak üzere başka madenlerle karıştırılarak kullanılmak zorundadır.

Günümüzde paralar artık altından basılmıyor. Uzun zaman önceleri kâğıt paraları dengelemek için o miktardaki altın Merkez Bankası kasalarında tutuluyordu. Artık hiç bir ülke parasal amaçla altın kullanmadığı için paranın altının yasal güvencesine ihtiyacı kalmamıştır. Altının uluslararası para sisteminde bir rolü kalmayınca Merkez Bankaları ’nda da ulusal paralara karşılık belli ağırlıkta altın bulundurma zorunluluğu da kalmamıştır.

Tüm bunlara rağmen günümüzde altına olan talep artarak devam ediyor. Bu talebin ve altının hâlâ uluslararası önemini korumasının başlıca sebepleri, mükemmel ısı ve elektrik iletkenliği özellikleriyle teknolojide kullanılması ve insanların bilezik, yüzük, küpe benzeri süs eşyalarında, hatta diş kaplamalarında hâlâ altını servetlerinin bir parçası olarak, her an ellerinin altında olan ve değer kaybetmeyen bir yatırım aracı olarak görmeleridir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...