Tgrt Haber

Altın fiyatları ne kadar, tam ve çeyrek altın fiyatları - Güncel altın fiyatı

28 Ocak 2016 12:57 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:46
Altın fiyatları ne kadar, tam ve çeyrek altın fiyatları - Güncel altın fiyatı
Altın fiyatları, altın fiyatı, altın ne kadar oldu, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, altın ne kadar, altın, altın ne kadar, altın ne kadar, çeyrek altın, tam altın, kapalıçarşı, 2016 altın, altın haberleri, altın ne kadar, altın haberler,

FED'in açıklamasından sonra temkinli bir şekilde yükselen altın, bugün 108 liranın altına düştü. Altın fiyatları, güncel altın fiyatı, ne kadar oldu. Çeyrek altın, yarım altın ve tam altın fiyatları, haberimizde. 28 Ocak 2016 altın fiyatlarını özellikle altına yatırım yapanlar merak ediyor. Altın haberleri, ile ilgili tüm detaylar haberimizde...

Altının gram fiyatı, 108 liranın altına geriledi. Altın fiyatları, ne kadar oldu? ABD Merkez Bankasının (Fed) değişikliğe gitmemesinin ardından altın fiyatında ilk tepki olarak temkinli yükseliş hareketi gözlendi. Altın fiyatları, ne kadar oldu, çeyrek altın, ne kadar oldu. Çeyrek altın, yarım altın, ve tamaltın, fiyatları bütün detayları haberimizin detayında öğrenebilirsiniz. 28 Ocak 2016 altın fiyatlarını özellikle altını olanlar ve altın almak isteyenleri çok ilgilendiriyor... Altın haberleri ile ilgili bütün bilgiler burada... Fed sonrası altının ons fiyatı 1.128,30 ile 3 ayın en yüksek seviyesini görürken, altının gram fiyatı da 108,94 liraya çıktı. 
Bugüne 108,59 liradan başlayan altının gram fiyatı, dolar/TL'deki düşüşle 107,17 lira seviyelerine geriledi. Altın ons fiyatı ise şu dakikalarda 1.117 dolar seviyelerinden alıcı buluyor. 
Öte yandan çeyrek altın dün 175 lira iken, bugün 171 liradan satılıyor. Yarım, tam ve cumhuriyet altınında ise fiyatlar şöyle:

Çeyrek altın: 171 lira

Yarım altın: 342 lira

Tam altın: 686 lira

Cumhuriyet altını: 709 lira

Altının gram fiyatı, 108 liranın altına geriledi.

ABD Merkez Bankasının (Fed) dün faiz oranlarını sabit bırakmasının ardından altın fiyatında ilk tepki olarak temkinli yükseliş hareketi gözlendi. Fed sonrası altının ons fiyatı 1.128,30 ile 3 ayın en yüksek seviyesini görürken, altının gram fiyatı da 108,94 liraya çıktı.

Bugüne 108,59 liradan başlayan altının gram fiyatı, dolar/TL'deki düşüşle 107,17 lira seviyelerine geriledi. Altın ons fiyatı ise şu dakikalarda 1.117 dolar seviyelerinden alıcı buluyor.

Fed açıklamalarında global ve finansal gelişmelerin yakından izlendiği belirtilirken, mart ayında faiz artırımı olasılığı dışlanmadı. Fed'in küresel piyasalardaki volatiliteye dair yumuşak bir ton tutturarak ABD ekonomisiyle ilgili pozitif bir görünüm sunduğunu aktaran analistler, borsalarda risk iştahının artmasıyla altın fiyatının bir miktar gerileyebileceğini kaydediyor. Analistler, teknik açıdan 107 liranın destek, 110 liranın direnç konumunda bulunduğunu vurguluyor.

Kapalıçarşı'da şu dakikalarda çeyrek altın 177 liradan, Cumhuriyet altını ise 720 liradan satılıyor.

Petrol fiyatlarında yaşanan toparlanma sonrasında,altın fiyatlarında dalgalanma yaşanıyor. Ocak ayı içerisinde yaşadığı şok düşüşler sonrasında yükseliş kaydederek, 177 TL’ye kadar ulaşan çeyrekaltın fiyatları, yatırımcısını tedirgin ediyor. Çarşamba günü büyük çıkış yakalayan çeyrekaltın fiyatları, dün öğleden sonra düşmeye başladı. Dün 176 TL seviyesinde işlem görençeyrek altın şu dakikalarda 174,69 TL’ye geriledi.


ALTIN FİYATLARI 28 OCAK 2016
 

 AltınAlışSatış%Saat
 Altın (gr)105,87105,97% -0,5313:04
 Bilezik (22 Ayar)96,18103,12% 3,8908:50
 Altın Ons1.1011.101% 0,2908:50
 Has Altın Gram105,74105,78% 0,4108:50
 Altın KG-Dolar35.09035.110% 0,2913:00
 Altın KG-Euro32.49732.520% 0,4413:04
 Cumhuriyet Altını702,15712,77% 0,1713:00
 Tam Altın680,32695,20% 1,4908:50
 Yarım Altın340,16348,67% 1,6408:50
 Çeyrek Altın170,08174,33% 1,6408:50
 Reşat Altını723,40734,33% 0,1713:00
 Kulplu Reşat Altını721,95732,86% 0,1713:00
Ons Fiyatı neye göre değişir? Altın fiyatlarını kim belirler?
Dünyanın en değerli madenlerinden birisi olan altın, tatih boyunca insanoğlu tarafından kullanılmıştır. Çok eski çağlardan bu yana insanların kişisel bazda olduğu kadar toplumların zenginliği, refah seviyesi ve gücü açısından da en önemli belirleyici unsur olarak öne çıkmıştır. Bu gibi sebepler dolayısı ile de altın insanlar için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Tarih boyunca önemini ve değerin koruyan altın, günümüz modern dünyasında da en değerli madenler arasında yer alıyor. Ayrıca günümüz modern toplumları içinde güç ve zenginliğin en büyük belirleyicileri arasında yer alıyor. Bu yüzden de günümüz modern dünyasında da altının insanlar için önemi oldukça fazladır.

Hayatın pek çok farklı alanında en sık ve en yoğun şekilde kullanılmakta olan altın, günümüz modern piyasaları açısından da oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Bu yüzden de geçmişten günümüze küresel ekonominin en önemli unsurları arasında yer alıyor. Ayrıca günümüz modern dünyasında altının piyasa değerinde yaşanacak büyük farklılıklar, piyasaların genelinde büyük dalgalanmaların yaşanmasına neden olacak etkilerde bulunmaktadır. Piyasalarda bu denli büyük bir öneme sahip olan atında yaşanacak fiyat dengesizlikleri, dünya genelinde pek çok ülkede ekonomik açıdan büyük sorunların ve krizlerin yaşanmasına ve ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Özellikle de ekonomi piyasalarında oluşutrmakta olduğu büyük etki nedeni ile altının piyasalara etkileri, büyük krizlerin ortaya çıkmasına neden olurken aynı zamanda da piyasalardaki en önemli ve en değerli yatırımlar olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüz modern dünyasında bu denli büyük bir etkiye sahip olan altın piyasası günümüz modern dünyasındaki hemen hemen her üründe olduğu gibi arz ve talep doğrultusunda değişiklik göstermektedir.

Altın ons fiyatı neden sürekli değişir sorusu içinde yanıt aslında buradadır. Çünkü dünyanın farklı noktalarında yaşanan büyük olaylar ve gelişmeler her ne alanda olursa olsun altın ons fiyatlarında doğrudan etkide bulunmaktadır. Bunun dışında da altın piyasalarında reel olayların yanı sıra piyasa genelinde oluşan beklentilerde belirleyici unsur olarak ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda altın piyasalarında var olan ya da oluşan beklentiler ise uluslar arası piyasaların çizeceği grafiklere göre risk ortamlarına göre biçimlenmektedir. Günümüz modern dünyasında özellikle yüksek nüfusa sahip olan Çin ve Hindistan gibi ülkelerdeki altın alanındaki ekonomik kararları ve piyasa etkileri da küreselaltın fiyatları üzerinde doğrudan oldukça büyük bir etki oluşturmaktadır. Bu gibi reel durumların ya da olayların dışında da altın ons fiyatlarında özellikle petrol fiyatları, döviz değerleri gibi unsurlardaaltın fiyatlarının şekil almasında doğrudan etkilerde bulunmaktadır. Günümüz modern teknolojisinin sunmakta olduğu imkanlar ile birlikte özellikle altın üretim durumu ve altın üretim maliyeti dealtın fiyatı üzerinde belirleyici bir etkisi bulunuyor. Bu kapsamda günümüz modern teknolojisi sayesinde internet üzerinden oldukça kolay bir şekilde ulusal ve uluslararası bazda altın piyasası hareketleri anlık olarak izlenebiliyor.

DÜNYADAKİ ALTIN ÜRETİMİ
 Altın eski çağlardan beri değer verilen bir maden olmuştur. Antik Çağ’dan beri para olarak kullanılmakta olan altın günümüzde bir değer rezervidir. Ülke parpalarının değeri ülkelerin altın rezervine bağlanmıştır. Günümüzde dünyada yılda 2500 tona yakın altın üretildiği bilinmektedir. Dünyada en çok altın üreten ülke Güney Afrika Cumhuriyeti olup sadece bu ülkenin altın üretimi yılda 475 tondur. Bu ülkeyi Amerika takip eder. Ardından Latin Amerika, Avustralya, Kanada, Çin, Endonezya ve Rusya takip eder. Avrupa kıtası altın üretimi açısından zengin bir kıta değildir. Yıllık olarak Avrupa kıtasında üretilen altın 25 ton kadardır.
 
Madenler bulundukları yerin topografik özelliklerine, madenin derinliğine, oluşum niteliklerine göre yerüstü yani açık işletmeler veya yer altı yani kapalı işletmeler olarak işletilirler. Altın madeni işletmeleri için de diğer madenlere uygulanan yöntemler uygulanmaktadır. Maden işletmeciliğinde çeşitli projeler üretilir. Bu projelerde ekonomik olması, doğaya uyumlu olması, zarar vermemesi gibi kriterlere bakılır. Madenlerde yapılacak faaliyetler projeye uymak zorundadır. Altın madeni üretiminde kullanılan kimyasallarla ilgili dünyada kurallar vardır. Dünyada altın cevherinin üretimi uzun yıllardan beri sodyum siyanürle yapılmaktadır. Dünyada altın üretiminin%80’i siyanür kullanılarak yapılmaktadır. Siyanür gibi doğaya ve insana zararlı atıkların kullanımına dünyada standartlar getirilmiştir.

1970’li yıllarda altın madenciliğine önem verilmeye başlanır. 1980’lerde ise özellikle Amerika, Kanada, Avustralya, Rusya, Endonezya, Çin, Brezilya gibi ülkelerde altın üretimi patlar.  Dünyada işlenebilir altın rezervi 49000 ton kadardır. Bu rezervin%65’i Amerika, Kanada, Avustralya ve Güney Afrika bulunmaktadır. Tüm dünyada son 25 yılda altın üretimi ve yeni altın madenleri bulunması için ayrılan para katlanmıştır. Dünyadaki altın üretiminin%54’ü Amerika, Kanada, Avustralya ve Güney Amerika’da yapılmaktadır. Türkiye bu ülkeler arasına girememektedir. Türkiye’de sınırlı kaynaklarla altın arama ve çıkarma çalışmaları yapılabilmektedir. Buna rağmen çıkarılan altın küçümsenmeyecek kadardır.

 Dünyada altın rezervine sahip olup üretim yapmayan bir ülke yoktur. Altın her ülke için çok kıymetli ve değerlendirilmesi gereken bir zenginlik kaynağıdır. Altın madeni çıkaran ülkeler teknolojiyi kullanmakta ve son gelişmelerden yararlanmaktadır. Bunun için özel kaynaklar ayırmakta ve projeler yapmaktadırlar. Günümüzde dünyada 50 ülke yılda 2500 ton kadar altın üretmektedir. Yeni gelişen teknoloji ile üretim daha ekonomik hale getirilmektedir. Bunun sonucunda da dünyada altın üretiminin artması beklenmektedir.

Altın nedir?

Altın parlak sarı, yoğun, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek bir metaldir. Kimyasal element olarak simgesi Au’dur ve Latince "aurum"un kısaltmasıdır.

Altında ayar ne anlama gelir?

Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir. Türkiye’de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın, arı ya da bir başka deyişle saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 18 ayar içindeki has altın 750 milyem, 14 ayar içindeki has altın ise 585 milyemdir.
Has altın gram fiyatı nasıl hesaplanır?
1 onsaltın fiyatı/ 31,1034768 formülü bize 1 gram altının fiyatını vermektedir.

Çeyrek altın kaç ayar ve kaç gramdır?

Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da "küçük altın"dır. 22 ayar 1,75 gramdır. Has altın olarak karşılğı 1,605 gramdır.
Yarım, Tam (Ziynet) ve Ata Cumhuriyet Altını kaç ayar ve kaç gramdır?

Yarım altın 22 ayar 3,50 gramdır. Has altın olarak karşılığı 3,21 gramdır. Tam yani diğer bir adıyla Ziynet altın ise 22 ayar 7,00 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,42 gramdır. Ata Cumhuriyet Altını 22 ayar 7,20 gramdır. Has altın olarak karşılığı 6,60 gramdır.

Gremse altının değeri nasıl hesaplanır?

Bu altının diğer bir adı da 2,5 luk altındır. 10çeyrek altına veya 5 adetyarım altına eşittir.

Reşat ve Hamit altın nedir?

Reşat altın Osmanlı altınlarıdır. Bunlar eski Osmanlı devleti zamanlarından kalan altınlardır. Reşat döneminde (hicri 1327) basılmıştır.
Hamit altın ile Reşat altın, aynı fiyata sahiptirler ve ikisinin arasında görünüşleri haricinde herhangi bir farklılık gözlemleyemezsiniz. En büyük farkları budur. Bununla birlikte ikisini birbirinden ayıran bir diğer özellikte Hamit altının II.Abdülhamid döneminde yani hicri 1293 senesinde basılmış olmasıdır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...