Tgrt Haber
13 Ağustos 2020 17:35 - Güncelleme : 10 Eylül 2022 19:10

Güneş patlaması nedir / Güneş patlaması nasıl olur / Güneş patlamasının dünyaya etkileri

NASA, Güneş’in yüzeyinde gözlemlenen ve devasa büyüklükte olan bir lekenin yönünün Dünya’ya doğru döndüğünü açıkladı. Güneş'te meydana gelen lekeler güneş patlamaları sonrasında meydana geliyor. Peki güneş patlamaları sonrası neler yaşanıyor ve patlamaların dünyaya etkileri nelerdir? Detaylar haberimizde...

Güneş patlaması nedir / Güneş patlaması nasıl olur / Güneş patlamasının dünyaya etkileri
Güneş patlaması,Güneş patlaması nasıl olur,Güneş patlaması neden olur,Güneş patlamasının etkileri,Güneş patlaması ve teknoloji,Güneş patlaması ve iletişim,güneş püskürtüsü,güneşte leke,Güneş patlamasının dünyaya etkisi,AR2770

NASA Güneş'te devasa büyüklükte ve yönü Dünya'ya doğru dönen bir leke gözlemledi. AR2770 adı verilen lekenin güneş patlaması nedeniyle meydana geldiği tahmin ediliyor. Peki yaşanan patlamanın Dünya için olası sonuçları nelerdir?

GÜNEŞ PATLAMASI NEDİR?

Güneş püskürtüsü, Güneş'in gaz yuvarında (atmosfer) gerçekleşen şiddetli patlamalara verilen addır. Bu patlamalar milyarlarca megaton gücünde olup, genelde saatte 1.000.000 km/saat hızla hareket ederler. Güneş püskürtüsü nedeniyle Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer. Bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilenebilir.

GÜNEŞ PATLAMASI NASIL OLUYOR?

Güneş patlamaları, Güneş atmosferinin bütün tabakalarını (fotosfer, korona ve kromosfer) etkiler, plazmayı onlarca milyon kelvine çıkarıp elektronları, protonları ve daha ağır iyonları neredeyse ışık hızıyla uzaya fırlatır. Ayrıca bütün elektromanyetik tayfa yayılmış radyasyon üretirler. Çoğu Güneş patlamaları, şiddetli manyetik alanların fotosfere girdiği Güneş lekeleri gibi aktif bölgelerde oluşur. Güneş püskürtüleri magnetik birleşmelerden dolayı oluşurlar. İlk oluşum ise 1859 yılında gözlemlenmiştir.

TEKNOLOJİK ARAÇLAR DURACAK MI? İLETİŞİM KESİLECEK Mİ?

Güneş patlamaları oldukça şiddetli gök olaylarındandır. Bu patlamalar sonucunda Dünya atmosferine normalin üzerinde küçük dalga boylu radyasyon parçacıkları girer ve bu püskürtüler sonucunda yeryüzündeki iletişim ve güç ağları olumsuz yönde etkilebilir. Ancak güneş patlamaları sonucunda Dünya'ya etkisi olan ışımalar genellikle nadir olarak gerçekleşiyor. 1859 yılında yaşanan Carrington olayı bunun en bilinen örneklerindendir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...