Tgrt Haber
02 Aralık 2014 15:39 - Güncelleme : 16 Şubat 2022 11:59

Online olarak SSK ve SGK sigorta sorgulama işlemlerinde büyük kolaylık

Online olarak SSK ve SGK sorgulama işlemleri vatandaşların işlemlerini oldukça kolaylaştırmış durumda. Vatandaşlar SSK ve SGK sigorta sorgulama işlemleri sayesinde oldukça basit bir şekilde hizmet dökümü alabiliyor ve emeklilik hesaplamalarını yapabiliyorlar.

Online olarak SSK ve SGK sigorta sorgulama işlemlerinde büyük kolaylık
sgk,sgk sorgulama,ssk sorgulama işlemi,sigorta sorgulama

Modern yaşamın büyük avantajlarının yanı sıra bazı olumsuz özellikleri de bulunmaktadır. Özellikle metropol ve büyük şehirlerde zaman önemli bir kavram halindedir. İşlerimizi daha az zamanda halletmek zaman kaybı yaşamadan günü bitirmek önemli bir hal almıştır. Son yıllarda bilişim teknolojisinin hızla gelişme göstermesi sayesinde bu gibi sorunlar biraz da olsa azalmış durumdadır. Artık internet sayesinde bulunduğumuz her yerden işlem yapmak çok kolay hale gelmiş durumdadır. Akıllı telefonlar, tabletler, notebooklar sayesinde wi-fi veya ağ bağlantısı olan her yerden işlem yapmak kolaylaşmıştır. İşte bu kolaylıklar ülkemizde de bazı uygulamaların oluşturulmasına ve yaygınlaşmasına ön ayak olmuştur. Bu yeni uygulamalardan birisi de internet üzerinden SGK-SSK sorgulaması yapmaktır. Böylece gerekli kamu ve kuruluşlara gitmeye gerek kalmadan merak edilen bilgiler elde edilmektedir.
Vatandaşa hizmet amacı ile SGK-SSK vatandaşa büyük bir kolaylık sağlamaktadır. İnternet kanalıyla SGK-SSK işlemlerini yapmak oldukça pratik ve rahattır. Bu uygulama sayesinde SGK-SSK sorgulama, SGK-SSK borç sorgulama, SGK-SSK hizmet sorgulama gibi işlemler kolaylıkla yapılabilmektedir.
SGK (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) NEDİR?
Sosyal siyasetin en önemli vasıtalarından kabul edilen Sosyal Güvenlik, herhangi bir sosyal risk durumundan dolayı geliri veya kazancı azalmış kişilerin, başkalarının yardımına gerek kalmaksızın, yaşama ve geçinme ihtiyaçlarını karşılayan bir sistemler bütünüdür. Kişilerin mağdur oldukları durumdan dolayı yaşadıkları mali zarar veya kayıpların telafisine yönelik çalışan bir kurumdur.
Sosyal güvenliğin ve sosyal devletin esas gâyesi, her insana, hayatın çeşitli hadiseleri karşısında, aşırı bir muhtaçlığa düşmeden ve hürriyetinden fedakârlık ettirmeden insan şahsiyetine yaraşır bir hayat düzeyi sağlamaktır. Bu bağlamda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışmalarını düzenlemektedir.
SSK (SOSYAL SİGORTALAR KURUMU) NEDİR?
2006 yılına kadar T.C Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı bir sosyal güvenlik kurumu olan SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) 16 Mayıs 2006 tarihinde kabul edilen 5502 sayılı ‘Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’  ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı T.C Sosyal Güvenlik Kurumu'na devir olmuştur. Yani yeni şekli ile SGK (Sosyal Sigortalar Kurumu) bünyesinde bulunmaktadır.
SSK, SGK’ nın 4A sigorta koluna bağlı kişilere denilmektedir. Herhangi bir işveren tarafından SGK’ ya bağlı olarak çalıştırılan kişilere SSK’ lı kişiler adı verilmektedir. Böylece sigorta kurumu tek bir çatı altında toplanmış olmaktadır.
SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı gibi kurumların SGK bünyesindeki isimleri ise şu şekilde değişmiştir;
•    SSK yeni ismi ile 4A,
•    BAĞ-KUR yeni ismi ile 4B,
•    Emekli Sandığı yeni ismi ile 4C şeklinde düzenlenmiştir.
SGK (SOSYAL GÜVENLİK KURUMU) SORGULAMA
SGK sorgulama işlemini gerçekleştirmek için iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu iki yöntemden ilki E-Devlet sistemi üzerinden SGK sorgulaması işlemidir. İkinci yöntem ise E-SGM sayfası aracılığı ile yapılan SGK sorgulama işlemidir.
E-Devlet Sistemi aracılığı ile;
Eğer bu yöntemlerden ilkini yani E-Devlet sistemi sorgulaması işlemini tercih ederseniz sizden şifre edinmeniz istenecektir. Eğer hali hazırda bir E-Devlet şifreniz var ise tekrar şifre edinmenize gerek kalmayacaktır. Ama eğer şifreniz yok ise veya unuttuysanız yeni bir şifre edinmeniz gerekmektedir. E-Devlet şifresi elde etmek için ise herhangi bir PTT şubesine kimliğiniz ile birlikte gitmeniz yeterlidir. PTT şubesinde 2 TL karşılığında E-Devlet şifresi temin edebilirsiniz.
Artık E-Devlet şifresi edindikten sonra, E-Devlet üzerinden SGK sorgulamasını gerçekleştirebilirsiniz. SGK sorgulaması için öncelikle internetten E-Devlet sitesine giriniz. Daha sonra E-Devlet şifrenizi istenilen bölüme yazınız. Açılan sayfanın sağ kısmında yer alan E-Hizmetler sekmesine tıklayınız. Yeni açılan sayfanın ‘Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)’ seçeneğinden kimlik doğrulama işleminizi gerçekleştirdikten sonra SGK sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.
E-SGM Uygulaması aracılığı ile;
Sorgulama yapmak için eğer ikinci yöntemi yani E-SGM uygulamasını tercih ederseniz, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet adresine girmeniz yeterlidir. Bu uygulamadan yararlanmak için E-Devlet şifresine ihtiyaç yoktur. Buradan sorgulama yapabilmeniz için  T.C numarası, doğum ili, doğum yılı ve nüfus cüzdanının cilt numarası gibi bilgiler istenmektedir. İstenilen bu bilgileri sisteme girip onaylayarak SGK sorgulama işleminizi yapmış olursunuz.
SGK sorgulama işlemlerinizi gerçekleştirirken diğer bazı bilgilere de ulaşma imkanı elde edebilirsiniz. Bu bilgiler arasında; çalışmakta olduğunuz işyeri numarası, işe giriş ve işten ayrılış tarih bilgileri, çalışılan yıl ve aylar, belge kodu, ay ay yatırılan prim miktarları gibi bilgilerdir.
SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu)’nda yapılabilecek sorgulama işlemleri şu şekildedir;
•    SGK Prim Sorgulama,
•    SGK Hizmet Dökümü Sorgulama,
•    SGK İşe Giriş Sorgulama,
•    SGK Borç Sorgulama,
•    SGK İşyeri No Sorgulama,
•    SGK Rapor Parası Sorgulama.
SSK (SOSYAL SİGORTALAR KURUMU) SORGULAMA
SGK sorgulama işlemini gerçekleştirmek için geliştirilen ve kullanılan yöntemler SSK (Sosyal Sigortalar Kurumu) için de geçerlidir. Zaten SSK, SGK’nın 4A kolu olduğu için sorgulama işleminde izlenen yol da aynıdır. Yukarıda bahsedildiği üzere iki farklı yöntem uygulanmaktadır. Bu iki yöntemden ilki E-Devlet sistemi üzerinden SSK sorgulaması işlemidir. İkinci yöntem ise E-SGM sayfası aracılığı ile yapılan SSK sorgulama işlemidir.
E-Devlet sistemi üzerinden E-Devlet şifresi ile yapılan SSK sorgulaması, E-Devlet sistemi ve E-Devlet şifresi ile SGK sorgulaması yapma işlemi ile aynıdır. Sadece işlem yapmak istediğiniz bölümü seçerken SGK yerine SSK ya da 4A bölümünü seçmeniz yeterlidir.
E-SGM uygulaması üzerinden SSK sorgulaması yapma işlemi de tıpkı E-SGM uygulaması üzerinden SGK sorgulaması yapma işlemi gibidir. Yine aynı şekilde E-Devlet şifresine gerek duyulmaksızın SSK sorgulama işleminizi yukarıda bahsedilen şekilde yapabilirsiniz.
•    Prim Sorgulama
SSK-SGK prim sorgulaması yapabilmek için öncelikle bahsedilen iki yöntemden hangisini seçtiğinize dikkat ediniz. Eğer E-Devlet şifresi kullanarak E-Devlet sistemi kanalı ile prim sorgulaması yapmak istiyorsanız şu yolu sırası ile izlemeniz gerekmektedir;
1.    PTT şubesinden E-Devlet şifresi edinerek veya mevcut E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
2.    C kimlik numaranız ve E-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız,
3.    Açılan sayfadan ‘Kurumlar’ bölümüne tıklayınız.
4.    Daha sonradan bu bölümden ‘’Sosyal Güvenlik Kurumu’’seçeneğine tıklayınız.
5.    Bu bölümden ilgili seçeneğe tıklayarak prim sorgulama işleminizi tamamlayınız.
Eğer E-Devlet şifreniz yok ise E-Devlet şifresi olmadan da prim sorgulama işlemi yapmak için diğer uygulamayı kullanabilirsiniz. Bu uygulamayı kullanmak için ise internet üzerinden E-SGM sistemine giriş yapınız. Böylece E-SGM üzerinden şifreye ihtiyacınız olmadan  prim sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar ise şu şekildedir;
1.    Şifresiz prim sorgulama işlemi yapabilmek için E-SGM’ nin sitesine giriniz.
2.    Açılan sayfada T.C kimlik numaranızı, doğum yılınızı, nüfusa kayıtlı olduğunuz ili ve cilt numaranızı giriniz.
3.    Güvenlik kodu kısmında verilen karakterleri boşluğa yazınız ve ‘Sorgula’ butonuna tıklayınız.
4.    Sorgulama butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfanın sağ tarafında yer alan ‘Hizmet Bilgisi’ bölümünden prim sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz.
•    Hizmet Dökümü Sorgulama
Hizmet dökümü sorgulama uygulaması ile sigorta durumunuzu kontrol edebilirsiniz. Bu uygulama sayesinde, sigortanın işveren tarafından düzenli olarak yatırıp yatırılmadığını sorgulatabilirsiniz.
Prim sorgulama işleminde olduğu gibi hizmet dökümü sorgulama işleminde de iki yöntem kullanılabilir.
E-Devlet şifresi ile E-Devlet sistemi üzerinden yapılan hizmet dökümü sorgulama işlemi için izlenmesi gereken aşamalar şu şekildedir;
1.    İlk olarak internet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu’nun web adresine giriniz.
2.    Daha sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için açılan sayfada ‘Kimliğimi Şimdi Doğrula’ butonuna tıklayınız.
3.    Kimliğinizi doğrulamak için sizden bazı bilgiler istenilecektir. Bunun için önce T.C. kimlik numaranızı giriniz.
4.    Daha sonra E-Devlet şifrenizi giriniz ve girdiğiniz bilgilerin doğruluğunu kontrol ediniz.
5.    En son olarak bilgilerinizi doğru ve eksiksiz olarak girdiğinizden emin olduktan sonra SGK-SSK hizmet dökümü sorgulama için ‘Sisteme Giriş Yap’ butonuna tıklayınız.
Hizmet dökümü sorgulama işlemini gerçekleştirmek için ikinci yöntem ise, E-SGM uygulaması üzerinden E-Devlet şifresine gerek duyulmaksızın yapılan sorgulama işlemidir. Bu sorgulama işlemi için ise izlemeniz gereken yol şu şekildedir;
1.    İlk olarak hizmet dökümü sorgulama için uyruk kısmını seçmelisiniz. Çünkü hizmet dökümü sorgulama için Türkiye Cumhuriyeti uyruklu olmanız ve yabancı uyruklu olmanıza göre sizden istenilen veya girmeniz gereken bilgiler farklı olacaktır.
2.    Eğer Türkiye Cumhuriyeti uyruklu iseniz hizmet dökümü sorgulama işleminiz için öncelikle T.C. kimlik numaranızı giriniz.
3.    Daha sonra hizmet dökümü sorgulama için nüfusa kayıtlı olduğunuz ili giriniz. Hizmet dökümü sorgulama için doğum yılınızı seçiniz.
4.    Hizmet dökümü sorgulama işlemi için nüfus kağıdınızda yer alan cilt numaranızı giriniz.
5.    Daha sonra hizmet dökümü sorgulama için ekranda görülen güvenlik kodunu ilgili yere yazınız.
6.    Hizmet dökümü sorgulama için ‘SORGULA’ butonuna tıklayınız.
7.    Hizmet dökümü sorgulama için önünüze gelecek olan sayfanın sağ tarafında yer alan ‘Hizmet Bilgisi’ seçeneğine tıklayınız.
8.    En son olarak da hangi kurum için hizmet sorgulaması yapmak istiyorsanız o seçeneğe tıklayınız.
•    İşe Giriş Sorgulama
İşe giriş sorgulama işlemi ile SGK-SSK bünyesinde ne kadar süre çalıştığınız bilgisine ulaşabilirsiniz. Ayrıca işe giriş zamanı gibi bilgilere de ulaşmanız mümkündür. Emeklilik yaşı hesaplama ve emeklilik maaşı hesaplama gibi işlemlerde, işe giriş tarihi kullanılmaktadır. Bu açıdan işe giriş tarihini öğrenmek önemlidir.
•    Borç Sorgulama
Borç sorgulama işlemleri de yine aynı şekilde işverenler için uygulamaya koyulan kolaylıklardan bir tanesidir. Borç sorgulama işlemi yapabilmeniz için bilmeniz gereken SGK’nın size vermiş olduğu barkot numarası olacaktır. Sadece barkot numarası kullanarak sisteme giriş yapabilir ve borç sorgulama işleminizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Hizmet dökümü alma ve sigorta sorgulama işlemi gibi borç sorgulama işlemini de pratik bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Tüm bu işlemleri gerçekleştirmek için uyg.sgk.gov.tr adresine girmeniz yeterli olacaktır.
•    İşyeri No Sorgulama
İşyeri numarası devlet tarafından yapılacak herhangi bir kontrol sırasında gerekli olmaktadır. Henüz yeni olan bu uygulama şu an sadece İstanbul'daki işyerleri için hizmet vermektedir. Hizmete sunulan www.ito.org.tr adresi aracılığı ile işyeri sicil numarasına ulaşmak mümkündür.
•    Rapor Parası Sorgulama
Rapor sorgulama işlemi sayesinde kaç gün raporlu olduğunuzu, rapor paranızın ne kadar yattığını öğrenebilirsiniz. Herhangi bir hastalık, iş kazası veya meslek hastalığı nedeni ile kişiler rapor almak zorunda kalabilirler. Ama rapor aldıkları dönem içerisinde de kişiler ailelerini geçindirmek durumundadırlar. Olumsuz  bazı durumların yaşanmaması için ve yardımcı olmak için rapor parası sorgulama uygulaması geliştirilmiştir.
Rapor parası uygulaması sayesinde kişi rapor aldığı süre içerisinde de mağdur olmayarak o sürelerdeki ücretini de alabilme imkanına sahip olabilirler.
İnternet üzerinden rapor parası sorgulama işlemi için diğer sorgulama işlemlerinde olduğu gibi sorgulama yapabilirsiniz.
E-Devlet sistemi üzerinden rapor parası sorgulaması yapabilmek için öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumu web adresine giriniz. Daha sonra ise karşınıza ‘kimliğimi şimdi doğrula’ seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneğe tıkladıktan sonra karşınıza T.C kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi gireceğiniz bir ekran gelecektir. İstenilen bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek ‘sisteme giriş yap’ butonuna tıklamanız yeterli olacaktır. Böylece rapor parası sorgulama işleminizi gerçekleştirmiş olursunuz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...