Tgrt Haber
13 Temmuz 2021 17:29

ALES 2 ne zaman 2021? ALES 2 başvuru tarihleri 2021

ÖSYM tarafından yılda üç kez uygulanan Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) bu yıl ikincisi yapılacak. ALES 2 sınavına girmeyi planlayanlar, “ALES 2 sınavı ne zaman, ALES 2 başvuruları ne zaman alınacak?” gibi soruların cevaplarını arıyor.

ALES 2 ne zaman 2021? ALES 2 başvuru tarihleri 2021
ales 2 başvuru,,ales 2 2021,,ales 2 ne zaman,

Akademik kariyer yapmak isteyen veya yüksek lisans hedefleri olanlar ALES sınavına hazırlanıyor. Her yıl üç kez yapılan ALES sınavının 2021’de ikinci etabı uygulanacak. Söz konusu sınava sayılı günler kala adaylar, ALES 2 başvuru tarihlerini araştırmaya başladı.

ALES 2 NE ZAMAN YAPILACAK?

ÖSYM’nin yayımladığı 2021 sınav takvimine göre ALES 2 sınavı 19 Eylül tarihinde yapılacak. Söz konusu sınavda puan aralığı 50 ve 100 arası olmaktadır. Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere 2 testten ve 100 sorudan oluşuyor. Sınav süresi için 150 dakika verilir. Söz konusu sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor.

ALES 2 BAŞVURULARI NE ZAMAN ALINACAK?

ALES 2 başvuruları ise 3 Ağustos 2021 – 11 Ağustos tarihleri arasında alınacak. Bu tarihler arasında başvurularını yapamayan adaylar için geç başvuru tarihi olarak 17 Ağustos 2021 tarihi belirlendi. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, belli miktarda artırımlı olarak yatırılacak. Söz konusu başvurular, elektronik ortamda gerçekleştirilecek.

ALES 2 ne zaman 2021? ALES 2 başvuru tarihleri 2021

ALES 2 NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

19 Eylül’de yapılacak olan ALES 2 sınavının ardından sonuçlar 25 Ekim 2021 tarihinde açıklanacak. Sınava girecek olan adaylar, ALES sınav puanının geçerlilik süresini merak ediyor. ALES sınav puanının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlendi.

ALES’E KİMLER GİREBİLİR?

ALES sınavı, ÖSYM’nin yaptığı açıklamaya göre sınavın yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim planlamacısı kadrolarında açıktan veya öğretim elamanı dışındaki kadrolardan atanabilmek için zorunlu olarak belirlenmiş bir sınav sistemidir. Yüksek lisans programına geçiş olarak değerlendirildiğinde söz konusu sınava lisans programından mezun olmuş, lisans programından mezun olabilecek durumda bulunanlar ile yurt dışında lisans eğitimi görmüş ve denklik belgesi olanlar başvuruda bulunabilir.

ALES 2 ne zaman 2021? ALES 2 başvuru tarihleri 2021

ALES PUAN HESAPLAMA 2021

ALES puan hesaplamasında eşit ağırlık, sözel, sayısal bölümleri için katsayılar şu şekilde;

- ALES Sayısal Puanı: 0,75 (Sayısal) – 0,25 (Sözel)

- ALES Sözel Puanı: 0,25 (Sayısal) – 0,75 (Sözel)

- ALES Eşit Ağırlık Puanı: 0,50 (Sayısal) – 0,50 (Sözel)

Her test için, sınavı geçerli tüm adayların ham puanlarının ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülür. Böylece her aday için Sayısal ve Sözel Standart Puanlar (SP) hesaplanır. Bu standart puanlar kullanılarak her aday için "sayısal", "sözel" ve "eşit ağırlıklı" olmak üzere 3 ağırlıklı puan (AP) elde edilir.

ALES: Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı

AP: Adayın ağırlıklı puanı X: Ağırlıklı puanların ortalaması
S: Ağırlıklı puanların standart sapması
B: Ağırlıklı puanların en büyüğü

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...