Tgrt Haber
13 Temmuz 2021 15:48

DGS tercihleri ne zaman yapılacak? DGS tercih kılavuzu 2021 ne zaman yayınlanacak?

Ön lisans öğrencilerinin girdiği Dikey Geçiş Sınavına (DGS) sonuçları açıklandı. Peki DGS tercihleri ne zaman yapılacak? DGS tercih kılavuzu 2021 yayınlandı mı? Sınavda başarılı olan öğrenciler şimdi baraj puanlarına göre tercihlerini ve ek tercihlerini yapacak. İşte DGS 2021 ile ilgili tüm detaylar.

DGS tercihleri ne zaman yapılacak? DGS tercih kılavuzu 2021 ne zaman yayınlanacak?
dgs tercih kılavuzu 2021,dgs tercih ne zaman 2021,dgs tercih sonuçları,dgs tercihleri ne zaman 2021

Üniversitelerin iki yıllık bölümlerinden mezun olan adaylar, lisans bölümlerine yerleşebilmek için Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girdi. 300 binin üzerinde adayın girdiği sınavın sonuçları da açıklandı. Peki DGS kılavuzu 2021 yayınlandı mı? DGS tercihleri ne zaman yapılacak? Sınavda başarılı olan öğrenciler tercihlerini ve ek tercihlerini ne zaman yapabilecke. 

Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları mezunlarının girdiği DGS sınavında 120 soru için 150 dakika süre tanındı. Sonuçların açıklanması ile birlikte artık yeni bir süreç başladı. 

DGS TERCİHLERİ NE ZAMAN YAPILACAK?

2021 DGS tercih işlemleri ÖSYM'nin internet sitesinden gerçekleştirilecek. DGS tercih işlemleri için ÖSYM tarafından tercih kılavuzu yayımlanacak. Adaylar, ÖSYM’nin yayımladığı DGS tercih kılavuzuna göre tercihlerini yapacak. Ancak ÖSYM tarafından henüz DGS tercih kılavuzu ile ilgili resmi bir açıklama yapılmadı. DGS sonuçlarının açıklanmasının ardından ÖSYM’nin tercih kılavuzunu yayımlaması bekleniyor. Ardından DGS tercih işlemleri başlayacak. Henüz tercihler için tarih açıklanmadı. Ancak buraya tıklayarak haberlerimizden tarihleri takip edebilirsinzi. 

DGS tercihleri ne zaman yapılacak? DGS tercih kılavuzu 2021 ne zaman yayınlanacak?

Geçtiğimiz sene 9 Ağustos tarihinde yapılan DGS sınavının ardından tercih işlemleri 25 Eylül – 2 Ekim tarihleri arasında alınmıştı. Dolayısıyla bu sene 11 Temmuz’da yapılan DGS sınavının ardından tercih işlemleri, ağustos ayının son günlerinde alınmaya başlaması bekleniyor.

DGS SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

ÖSYM’nin 11 Temmuz’da düzenlediği DGS 2021 sonuçları, 13 Ağustos’ta açıklanacak. DGS sonuçları, ÖSYM’nin internet sitesinden duyurulacak.

DGS sonuç sorgulama ekranı için tıklayın.

DGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIYOR?

Adayların merakla beklediği 2021 DGS tercih işlemleri henüz başlamadı. Tercihler, ÖSYM’nin internet sitesinden ve ÖSYM AİS mobil uygulamaları üzerinden yapılabilecek. Adaylar, DGS tercih kılavuzunun yayımlanmasıyla kılavuzdan yararlanarak tercihlerini gerçekleştirecek.

Geçtiğimiz sene yapılan DGS sınavının Tercih Bilgileri ve Tablolarına buradan ulaşabilirsiniz.

DGS TABAN PUANLARI 2021

Tercihlerin doğru olarak yapılabilmesi için önce Tablo-2’nin dikkatlice incelenmesi gerekiyor. Bu tabloda, ön lisans programından mezun olunacak/olunan alan bulunarak hangi alanlardaki lisans programlarının tercih edilebileceği belirlenecek. Bunun dışındaki alanlardan yapılacak tercihler geçersiz olacak. Tablo-1, dikey geçiş yapılabilecek lisans programlarının kodlarını, adlarını, kontenjanlarını, puan türünü, öğretim süresini ve varsa koşullarını gösteriyor.

Adaylar, tercih etmek istedikleri Tablo-1’de yer alan lisans programlarının koşul ve açıklamalarını, tercihlerini sonlandırmadan önce dikkatlice incelemesi gerekiyor. Koşulları uygun olmayan programlar tercih edilmemesi gerekir. Koşulları kendisine uymadığı hâlde tercih ettiği ve yerleştiği programla ilgili oluşabilecek sorunların sorumluluğu adaya ait olacak.

Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması şartıyla tercih sırası önemli oluyor. Dolayısıyla tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması daha uygun bir yöntemdir. Adaylar dikey geçiş yapmak istedikleri yükseköğretim lisans programlarını istek sırasına göre ilgili alana yazacak. Bir aday, yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından, koşulları karşılamak şartıyla, Tablo-1’den en çok 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunluluğu yoktur.

ÖSYM, kontenjan kılavuzunu yayımladı.

2021 DGS taban puanları ve tavan puanları için tıklayın.

2021 Dikey Geçiş yapılacak Lisans programları için tıklayın.

2021 Önlisans mezuniyetlerine göre tercih yapılacak lisans programları için tıklayın.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...