Tgrt Haber
18 Ağustos 2021 12:46

Üstelik devlet okulunda! Ayakbastı parası 25 bin TL!

Okullarda yeni eğitim öğretim yılı başlıyor. Öğrencileri yüz yüze eğitim heyecanı sararken velileri ise “okul kayıt ücreti” telaşı sarmış durumda. Rakamlar hiç de düşünüldüğü gibi masum değil. Okul yöneticileri “eğitime destek” adı altında 25 bin TL’ye kadar “okul kayıt ücreti” istiyor. Velilerden şikayet yağıyor.

Üstelik devlet okulunda! Ayakbastı parası 25 bin TL!
Okul kayıt ücreti,okul kaydı

İlköğretim, ortaöğretim ve liselerde yüz yüze eğitim başlıyor. Velileri ve öğrencileri kayıt telaşı sardı. Ancak bir sorun var; okul kayıt ücretleri. Meblağlar 300 TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Ancak son zamanlarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı velilerden şikayetler yağıyor. Yine de pek çok veli sırf çocuklarının iyi eğitim görmesi ve temiz bir ortamda bulunması için parayı ödüyor. TGRT Haber’in Bilmedikleriniz Programına katılan Öğrenci Veli Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Eylem Doğan, özellikle insanların ekonomik sorunlar yaşadığı pandemi döneminde velilerden çok sayıda “okul kayıt ücreti” şikâyeti aldıklarını söyledi. 200, 300, 1000 TL gibi rakamların çok masum rakamlar olduğunu kaydeden Doğan, “gelen şikayetlerden okul kayıt ücretinin 20-25 bin TL’ye kadar çıktığını anlıyoruz” dedi.

İYİ EĞİTİM VE ÖĞRETMEN SEÇME İSTEĞİ KAYIT ÜCRETİNE KAPI ARALIYOR

Velilerin okul yönetimi tarafından istenen kayıt ücretlerini ödemeyi tercih ettiklerinin altını çizen Doğan, bunun sebeplerini şöyle anlattı: “Bu durumun pek çok sebebi var. Bazı aileler okul kayıt ücretini ödediğinde çocuğunun daha iyi bir eğitim alacağına ya da öğretmenin çocuğuna daha fazla ilgi göstereceğine inanıyor. Oysaki bundan öğretmenin haberi bile olmuyor. Diğer bir neden ise öğretmen seçme isteği. Özellikle ilköğretimde veliler kayıt parasını ödedikleri zaman öğretmen seçebileceklerini düşünüyor. Diğer önemli sebep ise daha hijyenik bir ortamda çocuklarının eğitim görmesini sağlamak.”

Üstelik devlet okulunda! Ayakbastı parası 25 bin TL!

KİMLER NEDEN ŞİKAYETÇİ OLUYOR?

Doğan, pandeminin aile bütçelerini olumsuz etkilemesi dolayısıyla son yıllarda “okul kayıt ücreti” şikayetlerinin arttığını belirterek “Daha çok okul yönetimi tarafından istenen parayı ödeyecek bütçesi olmayan aileler şikayet ediyor. Bir de kayıt ücretini ödeyip istekleri veya beklentisi karşılanmayan ailelerden şikayetler geliyor” diye konuştu. Kayıt ücreti sorununun ancak iyi denetimlerle çözülebileceğini belirten Doğan, “MEB’e şikayet ettiğinizde işlem yapılıyor ve sonuç alınıyor. Ancak veliler şikayet etmeye gerek kalmadan MEB tarafından denetimlerin yapılması gerekiyor. Ayrıca yeterli düzeyde okul ve derslik de bu sorunun çözülmesinde önemli bir rol oynayacaktır. Devletin eğitim alanına daha fazla bütçe ayırması şart” ifadelerini kullandı.

“OKUL KAYIT ÜCRETİ”NDE PANDEMİ GARANTİSİ

Sınavla alınan okullarda bile “okul kayıt ücreti” alındığını belirten Doğan, “Geçtiğimiz yıl bir veli şikayette bulundu. Bir okul 3000 TL kayıt parası almış ve pandemi dolayısıyla okul eğitime kapanırsa parasının iade edileceği söylenmiş. Okullar kapanınca veli parasını istemiş ve okul yöneticisi ben öyle bir şey demedim, diyerek işin içinde çıkmış” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...