Tgrt Haber
12 Ağustos 2021 11:16

Türkiye Maarif Vakfı Etiyopya'daki FETÖ'ye ait tüm okulları devraldı

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'den kaçan ancak faaliyetlerine yurt dışında devam eden Fetullah Gülen'in, Etiyopya'da bulunan 11 okulu, mahkeme kararı ile Türkiye Maarif Vakfı'na devredildi.

Türkiye Maarif Vakfı Etiyopya'daki FETÖ'ye ait tüm okulları devraldı
maarif vakfı,okul,etiyopya

Başkent Addis Ababa’daki 2000 öğrencinin devam ettiği 11 FETÖ okulu mahkeme kararıyla dün itibariyle fiilen Türkiye Maarif Vakfına devredildi.  Böylece 2019’da Etiyopya Cumhurbaşkanının Ankara ziyareti sırasında kararlaştırılan okulların devir süreci tamamlanmış oldu.   

Doğu Afrika’nın en büyük nüfusuna sahip ülkesi olan, Afrika Birliği’ne ev sahipliği yapan ve Türkiye ile tarihsel, kültürel ve ekonomik olarak çok derin bağları bulunan Etiyopya halkı ve hükümeti, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güçlü destek vermişti. Etiyopya aynı zamanda Türk firmalarının en fazla yatırım yaptığı Afrika ülkesi olarak biliniyor. Ülkedeki Türk yatırımlarının toplam hacmi 2.5 milyar doları buluyor.

DEVİR KARARINA KARŞI ÇIKTILAR

Okulların Türkiye’ye devri konusunda baştan itibaren sıcak bakan Etiyopya yönetimi, söz konusu okulları Cumhurbaşkanının 2019’daki devir kararını imzalamasına rağmen FETÖ’nün okul isimlerini ve sahipliğini sık sık değiştirmesi ve Eyaletler düzeyindeki mahkeme süreçleri nedeniyle gecikmişti. Özellikle okulların Alman vatandaşı Türklere devrederek konuyu diplomatik krize çevirmeye çalışan ve hükümet üzerinde siyasi baskı kurmaya uğraşan FETÖ’nün taktikleri mahkemenin açık kararları ve öğrenci velilerinin Türkiye yanlısı duruşu karşısında başarısız oldu. Bizzat okul aile birlikleri mahkeme süreçlerinde mevcut okul yönetimine karşı ve Türkiye lehine açık tavır alarak devrin sağlanmasında önemli rol oynaması dikkat çekti. 

Türkiye Maarif Vakfı Etiyopya'daki FETÖ'ye ait tüm okulları devraldı 

FETÖ'NÜN EĞİTİMDEKİ VARLIĞI SONA ERDİ

Türkiye Maarif Vakfı, Etiyopya’nın doğusundaki tarihi Harar şehrinde FETÖ’ye ait “Rainbow Derneği”nin kurduğu ve içerisinde anaokulundan liseye kadar tüm kademelerde eğitimin verildiği okulu iki yıl önce devralmıştır. Şimdi ise ülkede geriye kalan 4 farklı kampüsteki 11 okulu da bünyesine dahil etmiş oldu. Böylelikle ülkedeki FETÖ’nün okul ve eğitim alanındaki varlığı tamamen sonlanmış oldu.

Başkent Addis Ababa’daki son FETÖ Okullarının Türkiye’ye devredilmesinde Etiyopya’daki daha önce devredilen ve Maarif Vakfınca işletilen Okulların sürdürdüğü başarılı eğitim süreçleri önemli rol almış, bunula birlikte  başta Addis Ababa Büyükelçiliği olmak üzere Türkiye’nin resmi yetkilileri ile Maarif Vakfının yerel yöneticilerinin öğrenci velileri ve Etiyopya makamlarıyla kurdukları yakın ilişkilerin etkili olduğu belirtiliyor. Maarif Vakfı, devralınan okulların altyapı eksiklikleri ve eğitim kadrosunun kısa sürede yenilenerek 2021 yılının Eylül ayında eğitim ve öğretime başlamayı hedefleniyor. Etiyopya ile birlikte halen Maarif Vakfının 25 Afrika ülkesinde eğitim faaliyetleri bulunuyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...