Tgrt Haber
28 Temmuz 2022 16:05 - Güncelleme : 29 Temmuz 2022 08:38

Tercih rekabetine dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Adaylar 24 tercihin hepsini kullansın

Milyonlarca öğrencinin girdiği YKS sonrasında tercih işlemleri için heyecanlı bekleyiş sürüyor. ÖSYM tarafından duyurulan YKS tercih kılavuzu ile birlikte uzmanlardan uyarılar gelmeye başladı. Öğrencilere rekabetin çok olduğunu hatırlatan uzmanlar 24 tercih hakkının da doldurulması gerektiğini söyledi. Peki, hangi puan aralığında hangi tercihler yapılmalı? İşte detaylar...

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Tercih rekabetine dikkat! Uzmanlar uyarıyor: Adaylar 24 tercihin hepsini kullansın
üniversite,öğrenci,aday,tercih

2022 yılı üniversite sınavı YKS’ye katılan öğrencilerin başarı puanları açıklandı. Puanların açıklanmasının ardından gözler bu sefer üniversite tercihlerine çevrildi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün sosyal medya hesabından 27 Temmuz ile 5 Ağustos tarihleri arasında tercihlerin yapılacağını ifade etti.  Milyonlarca öğrenci nefeslerini tutup tercih yapmak için sabırsızlanırken uzmanlardan peş peşe uyarılar gelmeye devam ediyor. Bu sene rekabetin çok olduğunu belirten uzmanlar tercih hakkının hepsinin kullanılması gerektiğini öğrencilere hatırlattı.

  • Bu yıl TYT’de 350 puanla 190 puan arasında bir yığılma var. Adaylar sınav sonuçları açıklanmadan önce alacakları tahmini puanlarına göre bir tercih listesi yapmışlardı, ancak geçmiş yıllara göre yapılan tahminler tutmadı. Bu sonuçlarla adaylar tercihlerini değiştirmek zorunda kalacak.
  • Öncelikle Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun dikkatle incelenmesi ve tercih edilmesi düşünülen programların kontenjanlarındaki değişimlerin dikkate alınması gerekir.
  • Tercih arz talep meselesidir. Öğrencilerin okumak istedikleri bölümlerin bir listesini hazırlamaları ve bu bölümler hakkında bilgi edinmeleri gerekir. Yani gençlerin sıralamalarına ve ideallerine uygun üniversitelerin ilgili bölümlerinden oluşan bir tercih havuzu oluşturmaları gerekir.
  • Aday tercihleri arasında kazandığı takdirde kaydolmak istemediği üniversite ve bölümlere kesinlikle yer vermemelidir.
  • Tercihler yapılırken uzman görüşü ve desteği alınması son derece önemlidir. Bu konuda öğrenciyi tanıyan rehber öğretmenlerden, tercih danışmanlarından yardım alınabilir.
  • Bu yıl rekabet yoğun olduğu için 24 tercih hakkının hepsini kullanmaları gerekir.
  • Öğrenci kendisine şu soruları sormalı: Gelecekte ben ne yapmak istiyorum? Benim özelliklerim, ilgi alanım, kabiliyetlerim, hoşlandığım, hoşlanmadığım yapabildiklerim, başarılı olduğum ve başarısız olduğum alanlar neler? Hedefim nedir, gelecek planım nedir?

TERCİHLERDE ALTERNATİF FORMÜL!

Eğitim uzmanlarına göre YKS’de tercihler için farklı formüller dikkate alınabilir. Bunlardan biri sayısal (SAY) tercihlerinde başarı sırasının yüzde 50 fazlası ile yüzde 50 eksiği göz önünde bulundurularak sıralama yapılması. Mesela, 10 bin sıralamaya sahip SAY puanı ile bir bölüm isteyen adayın tercihlerini 5 bin-15 bin arasında tutması tavsiye ediliyor. Bu yıl eşit ağırlık (EA) ve sözel (SÖZ) tercihlerde ise sapmalar bekleniyor. Bu sebeple bu puan türlerinde adaylar, başarı sırasının yüzde 100 fazla
sına kadar üst sıralarda tercih yapabilir. Alt tercihlerde ise başarı sıralamasından çok daha aşağılara inilebilir. Mesela EA türünde 150 bindeki bir adayın tercihlerini 50 bin-300 bin arasında tutması öneriliyor. Ek yerleştirme öğrencilerin merak ettiği bir başka husus… Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecek. Yükseköğretim programlarının 2022-YKS sonuçlarına göre yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama sebebiyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme yapılacak. Merkezi yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacak. Ek yerleştirmede, ön lisans ve lisans programlarına merkezi genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecek. Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacak.

2022 YKS 300-400 PUANLA NERELERE GİREBİLİRİM?

27 Temmuz Çarşamba günü başlayan tercih maratonunda milyonlarca öğrenci YÖK Atlas Tercih Robotu ile TYT ve AYT oturumları hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. YKS tercih kılavuzunda kılavuzda Üniversitelerin ön lisans ve lisans bölümleri, taban puanları ve başarı sıralamaları da belirlenmiş oldu. Adaylar son 4 yılın taban puanlarını, başarı sıralamalarını ve yüzdelik dilimlerini baz alarak tercihlere başladı. Peki, YKS AYT ve TYT 300-400 puanla nereye girebilirim? Sizler için birkaç üniveriteden bu puan aralığındaki bölümleri derledik...

DAHA DETAYLI BİLGİ İÇİN TERCİH KILAVUZUNA TIKLAYIN!

ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ (KAYSERİ) (Devlet Üniversitesi)

Psikoloji (İngilizce) 326
Mimarlık (İngilizce) 313
Moleküler Biyoloji ve Genetik (İngilizce) 318
Makine Mühendisliği (İngilizce) 37

ADANA ALPARSLAN TÜRKEŞ BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)

Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) 336
Yazılım Mühendisliği (İngilizce) 339
Havacılık ve Uzay Mühendisliği (İngilizce) 304
İngilizce Mütercim ve Tercümanlık 343

ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği 358
Okul Öncesi Öğretmenliği 352
Sınıf Öğretmenliği 312
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 310
Türkçe Öğretmenliği 343
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 304
Hemşirelik 304

AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ (AFYONKARAHİSAR) (Devlet Üniversitesi)

İlköğretim Matematik Öğretmenliği 352
İngilizce Öğretmenliği (İngilizce) 374
Okul Öncesi Öğretmenliği 346
Sınıf Öğretmenliği 312
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 310
Türkçe Öğretmenliği 341
Psikoloji 309
Hukuk Fakültesi 341
Gastronomi ve Mutfak Sanatları 306
Veteriner Fakültesi 342

AFYONKARAHİSAR SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)

Eczacılık Fakültesi 398

AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ (Devlet Üniversitesi)

Eczacılık Fakültesi 392
İlköğretim Matematik Öğretmenliği 331
Okul Öncesi Öğretmenliği 345
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 335

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ (ANTALYA) (Devlet Üniversitesi)

Alman Dili ve Edebiyatı 342
İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce) 391
Psikoloji 346
Türk Dili ve Edebiyatı 302
Okul Öncesi Öğretmenliği 362
Özel Eğitim Öğretmenliği 383
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 328
Sınıf Öğretmenliği 328
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 327
Türkçe Öğretmenliği 364
Hemşirelik 327
Hukuk Fakültesi 373
Radyo, Televizyon ve Sinema 309
Mimarlık 331
Elektrik-Elektronik Mühendisliği 363
Beslenme ve Diyetetik 326

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Emine 5 Ağustos 2022 13:09

281 le ilahiyat gelirmi

Çilekeş Cafer 3 Ağustos 2022 20:58

Allah sonumuzu hayır etsin...

GÖKÇEN 25 Temmuz 2022 19:50

Bu yil nasil olucak cok merak ediyorum Hakkimizda hayirlisi olsun

Sonraki Haber Yükleniyor...