Tgrt Haber
26 Temmuz 2022 14:37 - Güncelleme : 26 Temmuz 2022 14:46

Yerleştirmeye Esas Nakil Nedir, Nasıl Yapılır? 2022 Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurusu Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Yerleştirmeye esas nakil başvurusu, LGS tercih sonuçlarının açıklanmasının ardından gündeme geldi. LGS tercih sonuçlarının akabinde nakil işlemleri yapmak isteyen öğrenciler "Yerleştirmeye esas nakil nedir, nasıl yapılır? 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu nereden ve ne zaman yapılır?" araştırmalarına hız verdi. İşte yerleştirmeye esas nakil hakkında tüm merak edilenler haberimizde…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Yerleştirmeye Esas Nakil Nedir, Nasıl Yapılır? 2022 Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurusu Ne Zaman ve Nereden Yapılır?
LGS,tercih,lise,MEB

LGS 1. tercih sonuçları MEB tarafından açıklandı. Tercih sonuçlarının açıklanmasının hemen sonrasında nakil işlemi yapmak isteyen öğrenciler "Yerleştirmeye esas nakil nedir, nasıl yapılır? 2022 yerleştirmeye esas nakil başvurusu nereden ve ne zaman yapılır?" sorularını araştırmaya başladı. İşte detaylar..

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL NEDİR?

Yerleştirmeye esas nakil başvurusu, LGS tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte merak edildi. LGS ilk tercihleri sonrasında istedikleri okula yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrenciler için yerleştirmeye esas nakil işlemleri yapılacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih dönemi bugün itibariyle başladı.

Yerleştirmeye Esas Nakil Nedir, Nasıl Yapılır? 2022 Yerleştirmeye Esas Nakil Başvurusu Ne Zaman ve Nereden Yapılır?

Millî Eğitim Bakanlığınca yayımlanan "Yerleştirmeye Esas Nakil Kılavuzu"na göre, yerel yerleştirmeye esas nakilde, öğrencilerin "mezun oldukları okulda geçirdikleri dönem sayısı"na bakılmayacak. Yerel yerleştirmeye esas nakil sırasıyla, ortaöğretim kayıt alanı, ortaokul başarı puanı (OBP), devam-devamsızlık ve yaş kriterleri göz önünde bulundurularak yapılacak.

Buna göre, 8´inci sınıfı başarıyla tamamlayan, açık öğretim ortaokulundan mezun durumda olanlar ile herhangi bir ortaöğretim kurumuna yerleşen veya yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecek. Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde yerleştirmeye esas nakil başvuru dönemlerinde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebileceklerdir.

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL BAŞVURULARI NE ZAMAN?

LGS 1. tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, yerleştirmeye esas 1. nakil başvuruların yapılacağı tarihler merak edildi. İstedikleri okula yerleşemeyen veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyen öğrencilerin 1. nakil tercih başvuruları 25-29 Temmuz tarihleri arasında alınacak. Yerleştirmeye esas 1. nakil sonuçları MEB tarafından 1 Ağustos'ta açıklanacak.

Yerleştirmeye esas 2. nakil tercih başvuruları ise 1-5 Ağustos'ta yapılacak, sonuçlar 8 Ağustos'ta MEB tarafından duyurulacak.

MEB'in yayınladığı bilgilere göre nakil takvimi şöyle olacak;

  • Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Tercih Başvurularının Alınması: 25-29 Temmuz 2022
  • Yerleştirmeye Esas 1. Nakil Sonuçlarının İlanı: 01 Ağustos 2022
  • Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Tercih Başvurularının Alınması: 1-05 Ağustos 2022
  • Yerleştirmeye Esas 2. Nakil Sonuçlarının İlanı: 8 Ağustos 2022

LGS NAKİLLERİ NASIL YAPILACAK?

Geçen yıl olduğu gibi LGS yerleştirmelerine esas nakiller, bu yıl da iki dönemde yapılacak. Her dönemde, merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacak ancak tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...