Tgrt Haber
21 Temmuz 2015 02:54

Krizdeki Yunanistan'a Türk çıkarması

İş dünyası Yunanistan için seferberlik başlattı.Bakan Zeybekci 'Büyümeleri için üretmeleri gerek, bununla ilgili hemen temasa geçtik' dedi

Krizdeki Yunanistan'a Türk çıkarması
Bakan Zeybekci, kriz, yunanistan,

Avrupa Birliği (AB) ile yaptırımları ağır bir anlaşmaya imza atan Yunanistan için Türk iş dünyası seferberlik ilan etti. Türkiye’nin önde gelen şirketleri Yunanistanlı firmalar ile ortak ticaret yapmak için bir araya geliyor. Her iki ülkede düzenlenecek ‘İş Forumu’ ile hem karşılıklı yeni yatırım hem de ortak olarak 3. ülkelerdeki fırsatlar gündeme gelecek. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, turizm, tarım, tarıma dayalı sanayi, inşaat ve taşımacılık alanlarında ortak iş yapılabileceğini söyledi. Yunanistan’ın bir an önce üretim ekonomisine geçmesi gerektiğine dikkat çeken Bakan Zeybekci “Bu ülkenin büyümesi için üretmesi gerekiyor. Türk firmaları Yunanistan için çok büyük dinamizm olur. Hemen temasımız var, Türk firmalarının girip yatırım üretim yapması için tarım, tarıma dayalı sanayi, turizm inşaat ve taşımacılık sektörlerinde. Yunanistan’la üçüncü ülkelerde de işbirliğine gidebiliriz” dedi. İki ülke arasında turizm sektöründe önemli işbirlikleri yapılabileceğini ifade eden Bakan Nihat Zeybekci, Ege Denizi’nin birlikte kullanılabileceğini söyledi.

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI YAPTIK

Zeybekci “Ege Denizi’nin birlikte kullanılması turizm havzalarının birlikte planlanması, aynı dağların ortamın dünyanın turizm merkezi haline getirilebilir. Ege ekonomik anlamda da herkesin mutlu olabileceği bir mutluluk denizi olabilir” diye konuştu. Türkiye ile Yunanistan arasında ticaretteki yeni dönemi değerlendiren Zeybekci, önceki hükümet döneminde başlayan görüşmelerin olduğunu söyledi. Çipras’tan önce Ekonomi Bakanıyla iki defa toplantı yapıldığını anlatan Zeybekci “Bir de Sayın Başbakanla ziyarete gittik. ‘Birçok üründe dünyada birbirine benzeriz, rekabet ediyoruz. Rekabet etmeyelim işbirliği yapalım, dünyada şart koyan iki ülke haline gelelim. Standartları belirleyen ülke haline gelelim’ diyorduk. Çok iyi gidiyordu sonra bu dönem yaşandı” şeklinde konuştu.

İTHALAT VE İHRACATTA BÜYÜK DÜŞÜŞ

Ekonomi Bakanı Zeybekci, bu yıl Türkiye’nin Yunanistan’tan ithalatının yüzde 40 seviyesinde ihracatın ise yüzde 13 oranında düşüş gösterdiğine dikkat çekti. Zeybekci, şunları söyledi: “Yunanistan da kaybediyor ihracat düşünce. Sonunda buraya geliyor üretmediğiniz zaman. Şu anda yüzde 80 sosyal güvenlik emekli maaşları ve maaşın bütçe giderleri içindeki payı. Nüfusu da giderek yaşlanıyor.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...