Tgrt Haber

15 Aralık dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararı öncesi tırmanışa geçti!

15 Aralık 2021 09:43
15 Aralık dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararı öncesi tırmanışa geçti!
fed toplantısı,merkez bankası,dolar,euro,islam memiş

Dolar fiyatı yükselişine devam ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan Merkez Bankası faiz kararı öncesi TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi. Ekonomi zirvesinin detayları paylaşılmazken yatırımcılar ''Dolar kaç TL? Merkez Bankası faiz indirimi yapacak mı? Fed toplantısının dolar fiyatına etkisi ne olacak?'' sorularına odaklandı. İşte İslam Memiş dolar tahmini ve tüm gelişmeler...

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) önceki gün 4.kez dolara müdahale etti. TCMB ''Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir. Kamuoyunun bilgisine sunulur'' açıklamasını yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe’de TCMB başkanı Şahap Kavcıoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve kamu bankaları genel müdürlerini kabul ederken zirvenin detayları henüz paylaşılmadı. Piyasalar ve yatırımcılar dolar fiyatına etki edecek Fed toplantısına odaklanırken haftanın en önemli gündem maddesi ise Merkez Bankası faiz kararı olacak. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI ÖNCESİ DOLAR KAÇ TL? 

Dolar hafta içinde yükselişini sürdürürken rekorunu 14,63 TL’ye taşıdı. Merkez Bankası eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı açıklıyor. Kararın ardından dolar yükselişini sürüyor. 2021 yılı başında 7,40 seviyelerinde olan dolar sene sonuna doğru yükseliş oranı yüzde 93 oldu. 

FED'İN FAİZ KARARI SONRASI DOLARDA SON DURUM

Dolar fiyatı bugün Fed toplantısından çıkacak faiz kararını da takip ediyordu. Amerikan Merkez Bankası (Fed) politika faizini beklendiği gibi yüzde 0-0,25 aralığında sabit tuttu. 15 Aralık Çarşamba akşamı açıklanan karar sonrası dolar 14,79 lira seviyelerinde seyretti.

EURO KAÇ TL? 

Piyasalar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları ve Kasım'da çekirdek TÜFE'nin kısmi gerileme göstermesi nedeniyle Merkez Bankasının 16 Aralık'ta yapılacak yılın son PPK toplantısında da faiz indirmesini beklerken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin bir gazeteci ile yaptığı görüşmede ‘kesinlikle faiz artışı olmayacağı’nı söylemesi bu olasılığı daha da güçlendirdi. Dolar yükselişi ile euro da rekorunu tazeledi. Euro Fed'in faiz kararı öncesi 15 Aralık Çarşamba 16,34 TL’den işlem görüyordu. FED kararı sonrası Euro 16,65 TL seviyelerini gördü.

15 Aralık dolar kaç TL? Dolar Merkez Bankası faiz kararı öncesi tırmanışa geçti!

İSLAM MEMİŞ DOLAR YORUMU 

Dolar fiyatından yaşanan hareketlilik devam ederken Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, dolar/TL kuru hakkında açıklama yaptı. Oktay ekonomideki manipülatif etkileri sileceklerini ifade ederken "Türkiye'nin kaderi olamaz, olmayacak" sözlerine yer verdi. 

Altın ve Para Piyasaları uzmanı İslam Memiş ''Israrla düşük faiz politikasını devam ettirmeye niyetliler. Ancak ’faiz indirimine uzun bir süre ara vereceğiz’ söylemleri gelebilir. Dünya genelinde 20 merkez bankası 2021 yılının son faiz kararını açıklayacak. Küresel piyasaların gözü Amerikan Merkez Bankası Fed’de. Fed Başkanı Jerome Powell’dan şahin tonda açıklamalar bekliyoruz. Doların uluslararası piyasalarda değerinin artacağını öngörüyoruz. İçeride de rekor kıran bir dolar kuru var. Powell’ın açıklamalarından sonra yeni rekorlar gelebilir. Yabancı para birimlerinde de agresif yükselişler görüyoruz. Özellikle döviz borcu olan insanlar ciddi anlamda tedirgin. Bu kaygının ortadan kalkması için de faiz ayarıyla oynamamak gerektiğini düşünüyorum'' değerlendirmesinde bulundu. 

Merkez Bankası faiz kararı toplantısı 16 Aralık Perşembe saat 14.00'te yapılacak. Faiz kararı ardından dolar fiyatından dalgalanma yaşanması bekleniyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...