Tgrt Haber
28 Haziran 2022 07:47 - Güncelleme : 28 Haziran 2022 09:22

Brent petrolde korkutan tırmanış: Henüz indirim pompaya yansımadı fakat yükseliş hızlandı

Brent petrol korkutan tırmanışı başlattı. Yeni haftanın üst üste ikinci gününde dik bir grafik çizen petrol piyasası akaryakıta henüz indirim gelmeden iki haftaya yaklaşan kayıpları telafi etme yoluna girdi. Sürücüler pompa fiyatlarına alt seviyelerdeki Brent petrol ile düşen dolar kurunun yansımasını gözlerken sektör temsilcileri beklenen haberi verdi.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Reuters
Brent petrolde korkutan tırmanış: Henüz indirim pompaya yansımadı fakat yükseliş hızlandı
brent petrol

Brent petrol ikinci işlem gününde de yükselerek 116 doları aştı. 110 doların altına kadar inen Brent petrolün hızlı tırmanışı korkuttu.

Petrolde verilere göre geçen hafta, Ukrayna’daki savaşın başlamasından bu yana en hızlı satışlar görülmüştü. Küresel fonlar, resesyon endişesiyle tuttukları petrolü, son iki haftada toplam 82 milyon varil düzeyinde sattılar. Bunun 71 milyon varili yalnız 21 Haziran haftasında satıldı.

PETROL TALEBİ FİYATI YÜKSELTTİ

Ancak bu hafta yükselen fiyatlar satış dalgasının durduğuna işaret ediyor. İş dünyasının 2022-2023’te Amerika Birleşik Devletlerinin (ABD) başını çektiği bir küresel resesyon olma ihtimaline bağlı endişeleri yerini siyasetin seçim kaygısına bıraktı. ABD’de Kasım 2022’de başkanlık seçimi yapılacak ve analistler, bu gündemin merkez bankası Federal Reserve’i (Fed) sıkılaşmada duraklatacağını belirtiyor. Dolayısıyla resesyon gündeminin ertelenmesiyle petrole talepler fiyatların düştüğü yerden sıçramasına neden oldu.

Arz endişesine Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin üretimi kayda değer ölçüde artıramayacak olması ve Çin’den gelen koronavirüs önlemlerini azaltma haberleri katıldı.

G7 Almanya’daki toplantısında, Rusya petrolü için aynı zamanda potansiyel olarak enerji fiyatlarını düşürecek bir fiyat üst sınırını tartışıyor. Ancak analistlerden bu hamlenin fiyatları artıracağını tahmin edenler de var.

POMPADA İNDİRİM VAR MI?

Brent petrolün 120 dolar 125 dolar arasındaki döneminde Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamların alt seviyelerin geldiği dönemde geri çekilmesi bekleniyor. Halihazırda Brent petrolün yükselişe geçmesi indirim ihtimalini zora sokarken sektöre yakın kaynaklardan bir indirimin bu gece pompaya yansıyacağı sızdırıldı.

Buna göre motorinde 2,5 TL indirim olacak. Ancak sürücüler indirimi gözlerken Brent petrolün yeniden yükselişinin akaryakıt piyasasında fiyatlanması da masada.

İŞTE 28 HAZİRAN AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 29,99 TL (Bu geceden itibaren 27,49 TL olacak)
Benzin: 27,25 TL
LPG: 12,42 TL

ANKARA

Motorin: 30,09 TL (Bu geceden itibaren 27,59 TL olacak)
Benzin: 27,35 TL
LPG: 12,29 TL

İZMİR

Motorin: 30,09 TL (Bu geceden itibaren 27,59 TL olacak)
Benzin: 27,37 TL
LPG: 12,09 TL

Kaynak: TGRT Haber, Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...