Tgrt Haber
03 Aralık 2021 09:29

3 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar fiyatı enflasyon rakamlarına odaklandı!

Dolar fiyatı haftanın son işlem gününde yurt içinden ve yurt dışında gelen verilerin ışığında şekillenecek. Tarihi zirvesini yenileyen dolar hafta içinde 14 TL sınırından dönerek düşüşe geçti. Döviz yatırımcısı ise bugün açıklanacak enflasyon rakamlarına odaklandı. Merkez Bankası faiz kararı toplantısı ne zaman? Peki dolar kaç TL? 3 Aralık euro ne kadar?

3 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar fiyatı enflasyon rakamlarına odaklandı!
merkez bankası,,PPK,,dolar,,euro,,islam memiş,

Dolar Merkez Bankası faiz indirimi kararının devam edeceği sinyallerinin ardından 13,96 TL sınırına dayandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ''Döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edilmektedir'' açıklamasının ardından dolar düşüşe geçti. En son doğrudan döviz müdahalesini Ocak 2014'te 3,15 milyar dolarlık satışla yapan Merkez Bankası 1 Aralık dolar müdahelesinin ise 1 milyar dolar olduğu öğrenildi. İşte dolar fiyatı ve bilmeni gerekenler. 

İşte kasım enflasyon rakamları ardından dolar fiyatı. 

3 ARALIK DOLAR KAÇ TL? 

Dolar fiyatı üzerinde etkili olacak Kasım ayı enflasyon rakamları bugün açıklanacak. TÜİK Kasım ayı enflasyon rakamlarını duyuracak. Ekim'de yüzde 19,89 olan TÜFE'nin Kasım'da aylık yüzde 2,8 artması beklenirken bir önceki ay yüzde 19,89 olan yıllık enflasyonun yüzde 20,57'ye yükseleceği tahmin ediliyor. Ekim'de yüzde 46,31 ile rekor seviyeye çıkan ÜFE'nin ise Kasım'da yüzde 50'ye yaklaşması tahmin ediliyor. 

Dolar fiyatı üzerinde etkili olması beklenen verilerin yanında vatandaşlar Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ve PPK toplantısı hakkında araştırma yapıyor. 

3 Aralık dolar 13,63 TL’den alıcı buluyor. 

3 Aralık euro ve dolar kaç TL? Dolar fiyatı enflasyon rakamlarına odaklandı!

EURO KAÇ TL? 

Euro Merkez Bankası dövize müdahalesinin ardından düşüşe geçerek 15,46 TL’den alıcı buluyor. Türk lirası hafta başından bu yana ise yüzde 9 değer kaybıyla en fazla değer kaybeden gelişen ülke para birimi olmuştu.

İSLAM MEMİŞ DOLAR VE EURO YORUMU 

Merkez Bankası politika faizini aralık ayında da indirileceğini duyurmasının ardından yükselişe geçen dolar fiyatının ardından İslam Memiş değerlendirmede bulundu. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, ''Doların uluslararası piyasada bir değeri var. ABD Merkez Bankası (Fed) 15 Aralık’ta varlık alım miktarını artırarak dolardaki değerlenme sürecini başlatacak” dedi. İslam Mmemiş vatandaşların 'Dolar almalı mı, satmalı mı?' sorusuna ''Şu anda dövizin ya da diğer yatırım araçlarının alınabilir olduğunu düşünmüyorum. Eğer vatandaşlar kendilerine biraz daha vakit tanıyabilirlerse, o puslu havanın dağılmasını bekleyebilirlerse isabetli bir karar vermiş olabilirler. Korku ve panikle işlem yapanlar geçen yıl da bu senaryoyu gördü. Her zaman zarar ederler. Muhtemel bu 13 TL seviyesi üzerinde döviz alanlar, 750 lira seviyesinin üzerinde gram altın alanlar bence bir kez daha düşünmeli'' dedi. 
Merkez Bankası başkanı Şahap Kavcıoğlu yatırımcılarla yaptığı toplantıda ''Faiz indirimi için sınırlı alanımız kaldı, bu alanı büyük ölçüde bitirdiğimizi düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

MERKEZ BANKASI PPK TOPLANTISI NE ZAMAN? 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TBMB) eylül ayından bu yana faiz indirimi kararı uyguluyor. Kasım ayında politika faizini 100 baz puan indirim yaparak yüzde 16’da yüzde 15’e düşürdü. Dolar fiyatı yükselişini sürdürürken vatandaşlar ve yatırımcılar ''Merkez Bankası aralık ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? PPK toplantısı ne zaman?'' sorularına odaklandı. Yılın son Para Politikası Kurulu toplantısı da 16 Aralık Perşembe gerçekleştirilecek. Toplantının ardından Merkez Bankası faiz kararı belli olacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...