Tgrt Haber

30 TL'ye dayandı: Motorine zam geldi (16 Haziran güncel akaryakıt fiyatları)

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber
16 Haziran 2022 07:58 - Güncelleme : 16 Haziran 2022 11:55
30 TL'ye dayandı: Motorine zam geldi (16 Haziran güncel akaryakıt fiyatları)
motorin

Motorine bir zam daha geldi. 1,27 TL değerindeki son artışın ardından fiyatlar 30 TL sınırına yaklaştı. Benzin fiyatında ise son olarak dün itibarıyla 95 kuruş indirimle beraber arada 1,5 TL’den fazla fark oluştu. Ancak petrol arzındaki yüksek gelen verilere rağmen Brent petrolün 120 dolara yakın seyrinin bozulmaması akaryakıt piyasasını kötü etkiliyor.

Motorine saat 00:00 itibarıyla 1,27 kuruş zam geldi. Gelen son zamla beraber yılbaşında 12,76 TL seviyelerinde olan motorin fiyatı İstanbul'da 29,12 TL'ye, Ankara'da 29,24 TL'ye ve İzmir'de 29,25 TL'ye yükseldi.

1 hafta öncesindeki 1,95 TL’lik zam ve 1,27 TL değerindeki son zamla birlikte motorin fiyatları yılbaşından bu yana yüzde 129 arttı.

Son durumda, benzin fiyatındaki son indirimle beraber motorin ve benzin fiyatı arasındaki fark 1,5 TL’den fazla oldu.

KÜRESEL PETROL ARZI ARTTI

Yurt içinde akaryakıt fiyatlarını direkt etkileyen Brent petrolde ise dün küresel arz verisi ve Fed’in faiz kararı gündemi oluşturdu. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) "Petrol Piyasası Raporu"na göre, küresel petrol üretimi mayısta bir önceki aya göre günlük 900 bin varil arttı ve 99 milyon varile ulaştı. EIA, raporunda, yılın ikinci yarısında ise küresel arzın günlük 1 milyon 900 bin varil artmasının beklendiğini bildirdi. Brent petrolde fiyatlar böylece 116 dolar seviyelerine kadar indi.

ABD’de Enerji Enformasyon İdaresi verilerine göre, son birkaç aydır büyük ölçüde durgun olan ham petrol üretimi, geçen hafta günde 100.000 varil artarak 12 milyon varil ile Nisan 2020'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

EIA, ABD ham petrol stoklarının arttığını, benzin stoklarının ise 10 Haziran'a kadar olan haftada düştüğünü söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, ülkede rekor kıran benzin fiyatlarına ilişkin ExxonMobil, Chevron, BP ve Shell'in de aralarında bulunduğu petrol şirketlerine bir mektup yazdı. Ukrayna’daki savaşın başlangıcından bu yana ülkede benzinin galon fiyatının ortalama hızla arttığına işaret eden Biden, halkın yaşadığı finansal sıkıntıların sorumlusunun Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olduğunu söyleyerek şirketlere üretimi artırma çağrısında bulundu.

FED’İN KARARI PİYASAYI YÜKSELTTİ

ABD'de Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımının ardından, petrol fiyatları yeniden toparlandı. Dolar endeksi dün 2002'den bu yana en yüksek seviyesinden çıkarak petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskıyı hafifletti.

Daha güçlü bir dolar, ABD doları ile fiyatlandırılmış petrolü diğer para birimlerinin sahipleri için daha pahalı hale getirerek talebi azaltıyor.

Gelişmelere rağmen petrol piyasasındaki görünüm, Brent petrolün 119 – 120 dolar bandına yerleştiğinin bir göstergesi oldu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gececi16 Haziran 2022 08:33

Amerikan in parasida yükseliyor adam nasıl ayarlamis

Sonraki Haber Yükleniyor...