Tgrt Haber
15 Temmuz 2022 07:17 - Güncelleme : 15 Temmuz 2022 07:21

50 milyar dolarlık kredi firmaların emrinde! Devlet ihracatçı için seferber oldu

Türkiye’nin yıl sonuna kadar 250 milyar dolarlık ihracat hedefini yapabilmesi için devlet adeta seferber oldu. Eximbank aracılığıyla kullandırılacak kredilerin büyüklüğünün sene bitimine kadar 50 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
50 milyar dolarlık kredi firmaların emrinde! Devlet ihracatçı için seferber oldu
Kredi,firma,ihracat

Türkiye’de bankacılık sektörünün verdiği ihracat kredilerinin yüzde 48’ini Eximbank sağlıyor. Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney, geçen sene 46,1 milyar dolarlık destek sağladıklarını belirterek “Bu yılın ilk beş ayında da 9,1 milyar dolar kredi desteği, alacak sigortası tarafı da 11 milyar dolar olmak üzere 20,1 milyar dolarlık bir destek söz konusu. Yıl sonu hedefimiz 50 milyar dolarlık kredi, artı alacak sigortası desteğini sağlamak. 2017’de yüzde 60 olan KOBİ müşteri sayımız yüzde 80’lere ulaştı” dedi.

Güney, 200’den fazla ülkede 65 bine yakın alıcıya, yaptıkları ihracatın bedellerini tahsilat riskine karşılık sigorta olduklarını söyledi. İhracatın tabana yayılması noktasında İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’ye (İGE AŞ) kurucu ortak olarak katıldıklarını da hatırlatan Güney “İGE’nin vermiş olduğu kefaletle KOBİ’ler artık Eximbank imkânlarından bir teminat sorunu olmadan rahatlıkla faydalanabilmekte. 1.200’e yakın firma, 3,2 milyar liralık krediyi Eximbank’tan İGE kefaletiyle kullanmış durumda” diye konuştu.

20 BANKA DEVREYE GİRİYOR

Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay da İGE AŞ ile hedeflenen kesimin KOBİ'ler olduğuna işaret ederek “1 milyar 460 milyon liralık öz sermayemiz var. Ticari bankaları da devreye sokuyoruz, 20 ticari banka devreye giriyor. Onların da katkısıyla sermayeyi 2 milyar liranın üzerine taşıyoruz. Hazine kefaleti aldık. 50 milyar liralık büyüklüğe ulaşıyoruz. İGE çok önemli fonksiyon ifa edecek” açıklamasını yaptı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...