Tgrt Haber
14 May 2022 15:09 - Güncelleme : 14 May 2022 15:20

995 milyon dolar: Tekstil ve ham maddeleri ihracatı rekor kırdı

Tekstil ve ham maddeleri sektörü, tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına imza attı. Sektör, nisan ayında geçen yılın Nisan’ına kıyasla yüzde 13,4 artışla 995 milyon 49 bin dolarlık ihracata ulaştı.

995 milyon dolar: Tekstil ve ham maddeleri ihracatı rekor kırdı
ihracat,rekor,tekstil,abd,italya

Geçen yılın nisan ayında 877 milyon doları aşkın ihracat yapan tekstil ve ham maddeleri sektörü, bu yılın aynı döneminde yüzde 13,4 artışla 995 milyon 49 bin dolarlık ihracata ulaştı. Böylelikle sektör, nisanda tüm zamanların en yüksek aylık ihracatına imza attı.

Tekstil ve ham maddeleri sektörü, Ocak-Nisan 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,1 artışla 3 milyar 643 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

TEKSTİLDE EN FAZLA DIŞ SATIM AVRUPA ÜLKESİNE

Tekstil ve ham maddeleri sektöründe geçen ay en fazla dış satım yapılan ülke, 104 milyon dolarla İtalya oldu. İtalya'yı, 64 milyon dolarla ABD ve 54 milyon dolarla İspanya izledi.

Sektörde geçen ay en fazla ihracatın yapıldığı ülke gruplarına bakıldığında, 423 milyon dolarla AB ülkeleri birinci, 127 milyon dolarla Afrika ülkeleri ikinci, 126,9 milyon dolarla Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri üçüncü sırada yer aldı.

Nisanda 167 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştiren tekstil ve ham maddeleri sektörü, aynı dönemde ülkenin toplam ihracatından da yüzde 4,3 pay aldı.

TİM VERİLERİ REKORU GÖSTERDİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye'nin ihracatı, nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 24,6 artarak 23,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu değerle tüm zamanların en yüksek aylık ihracat rakamına ulaşıldı.

Bu yılın ocak-nisan döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 21,7 artarak 83,6 milyar dolara taşındı. Yıllıklandırılmış ihracat değeri ise 240,1 milyar dolara çıktı.

ABD’YE İHRACATTA YÜZDE 50 ARTIŞ

Nisan’da Türkiye’den, ABD'ye 1 milyar 530 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleşti. Tüm zamanların en yüksek aylık rekorunu yeniden oluşturan ihracat, milyarlarca doları ülkeye getirmeye devam ediyor.

Böylelikle Türkiye’nin ABD'ye ihracatı, geçen yıla göre bir buçuk katına çıktı.

Geçen yıl 28 milyar dolara dayanarak rekor seviyeye ulaşan Türkiye ile ABD arasındaki ikili ticaret hacmine dahil olmak üzere ABD'ye ayrıca yaklaşık 3,5 milyar dolarla tüm zamanların en yüksek 1. çeyrek dış satımı yapılmıştı.

Türkiye, ABD'ye nisan ayında tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını yaptı. 1 milyar 530 milyon dolarla ABD'ye gerçekleşen dış satım, böylece geçen yılın nisan ayına göre yüzde 50,2 artış gördü. Bu oranın nakit karşılığı ise 511 milyon 713 bin doları buldu.

Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...