Tgrt Haber
05 Aralık 2022 16:32 - Güncelleme : 05 Aralık 2022 17:41

Akaryakıtın hızına yetişilemiyor! OPEC'in hamlesi fiyatları yine değiştirdi (5 Aralık güncel akaryakıt fiyatları)

Enerji piyasalarına yaşanan oynaklık yurtiçinde pompa fiyatlarına yansımaya devam ediyor. Avrupa Ülkeleri ile Moskova hükümetini karşı karşıya getiren petrole tavan fiyat uygulamasına bugün itibari ile geçildi. Çin’de yaşanan gelişmeler de petrol fiyatlanmalarında süratli değişikliklerin yaşanmasına neden oldu. Yurtiçinde ise akaryakıta bir gün zam bir gün indirim geliyor. Analistler 2023 yılında petrol fiyatlarının çok daha yüksek olacağını ifade ederken, Türkiye’de benzin pompalarının başı döndü. İşte güncel akaryakıt fiyatları…

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
Akaryakıtın hızına yetişilemiyor! OPEC'in hamlesi fiyatları yine değiştirdi (5 Aralık güncel akaryakıt fiyatları)
akaryakıt,petrol,benzin,çin,abd,fed,opec

Fed Başkanı Jerome Powell, geçtiğimiz hafta emtia piyasalarından borsalara kadar tüm piyasaları etkisi altına konuşmasını yaptı. Fed’in gelecek toplantı da 50 baz puan artışı yapacağına artık kesin gözü ile bakılırken, dolar endeksi son ayların en düşük seviyesine geriledi. Çin’de yaşanan gelişmeler ise enerji piyasalarında bir arz şokuna neden oldu. Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne tavan fiyat uygulaması ise petrol piyasalarının gerilmesine kapı araladı. OPEC ülkelerinin aldığı kararlar ise ılımlı fiyatlanmanın önüne geçiyor. 

POWELL’DAN PİYASALARDA ILIK RÜZGAR ESTİREN KONUŞMA

2022 yılının başından bu yana dolarda yaşanan sert yükselişlerin sonuna gelindi. Fed Başkanı Powell, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada faiz yavaşlatma sinyali verdi. Bu da geri çekilen dolara paralel olarak petrol fiyatlarında aşağı yönlü harekete neden oldu. Brent petrol 80 doların altını test etti. 

AVRUPA VE PUTİN’İN TAVAN FİYAT RESTLEŞMESİ 

Avrupa ülkelerinin Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyat uygulanması konusunda hemfikir olması da petrolde dengelerin şaşmasına neden oldu. Avrupa ülkelerini petrolsüz bırakmaya kararlı olan Moskova hükümeti, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere enerji satmama kararı aldı. Rus petrolünün piyasadan çekilmesi ihtimali ise  brentte ibrenin yeşile dönmesine neden olacak. 

OPEC ÜLKELERİNDEN DENGELERİ DEĞİŞTİREN KARAR

Dünyanın en büyük karteli konumunda olan ve aldığı kararlarla petrol fiyatlarına etki eden Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkeler akaryakıt fiyatlarını değiştirecek bir karara imza attı. Kuruluş, piyasalardaki istikrarın korunması doğrultusunda 5 Ekim'de aldığı "üretimi kasımdan itibaren günlük 2 milyon varil azaltma kararını" sürdüreceğini açıkladı. 

BRENT PETROL 2023’TE 110 DOLAR OLACAK

Öte yandan analistler tarafından Çin’de yaşanan sıkıntıların 2023 yılında büyük bir talep açlığına dönüşeceği tahmin ediliyor. Buna bağlı olarak Pekin hükümeti pandemi kısıtlamalarını azaltırsa uzun süredir durma noktasına gelen üretimde artışlar yaşanacak. Çin’in gelecek yıl açığı kapatmak için büyük bir petrol talebinde bulunacağı ifade ediliyor. Dünyaca ünlü kuruluşlar ise Rus petrol ambargosu ile ham petrol fiyatının artmasını ve 110 dolara kadar çıkmasını öngörüyor. 

YURTİÇİ AKARYAKIT FİYATLARI SON DURUM

Benzin piyasasındaki gelgitli durum yurtiçine de yansıdı. Motorine 3 Aralık'ta 1 lira 16 kuruş zam geldi. 6 Aralık tarihi itibari ile motorine 70 kuruşluk bir indirim gelmesi bekleniyor. Benzer şekilde benzin fiyatlarında da dengesizlikler söz konusu. 

5 ARALIK GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul

Anadolu Yakası benzin fiyatı: 20,16 TL
Anadolu Yakası motorin fiyatı: 23,66 TL
Avrupa Yakası benzin fiyatı: 20,15 TL
Avrupa Yakası motorin fiyatı: 23,64 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 20,33 TL
Motorin fiyatı: 23,78 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 20,34 TL
Motorin fiyatı: 23,85 TL

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...