Tgrt Haber
04 Nisan 2022 09:57 - Güncelleme : 04 Nisan 2022 10:49

Alman perakendecilerden uyarı: Fiyat artışı çift haneli devam edecek

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından küresel enflasyon krizinde ikinci dalga kapıda. Alman perakendeciler, Almanya genelindeki süpermarketlerde çift haneli ikinci zam dalgası konusunda uyardı.

Editör: Berrak Arıcan / Kaynak: Anadolu Ajansı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa ülkelerindeki fiyat artışlarının önüne geçilemiyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Avrupa ülkelerindeki fiyat artışlarının önüne geçilemiyor.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla beraber Avrupa ekonomisi alt üst oldu. İşgal tedarik zincirini sert vururken Almanya'da perakende fiyatlarında fiyat artışları sürüyor. Almanya Perakendeciler Birliği (HDE) Başkanı Josef Sanktjohanser, Neue Osnabrücker Zeitung'a (günlük gazete) yaptığı açıklamada, Alman tüketicilerin gıda ve diğer perakende fiyatlarında büyük ölçüde başka bir fiyat artışı dalgasına hazırlanmaları gerektiğini söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden önce bile perakende fiyatlarının artan enerji fiyatlarıyla önemli ölçüde yükseldiğini belirten Sanktjohanser, "İkinci fiyat artış dalgası geliyor ve kesinlikle çift hanelerde olacak." dedi.

Almanya'da bazı gıda perakende zincirlerinin fiyatlarını şimdiden artırmaya başladığını söyleyen Sanktjıhanser, diğerlerinin de fiyatları artırmak zorunda kalacağını belirtti.Sanktjohanser, "Savaşın (Rusya-Ukrayna) etkisinin tüm süpermarketlerde fiyat etiketlerine yansıdığını yakında görebileceğiz." dedi.

FİYAT ARTIŞLARI DEVAM EDECEK

Almanya'nın önde gelen Aldi, Lidl, Edeka ve Penny gibi gıda perakende zincirleri fiyatlarını yükseltmek zorunda kalırken, bu durum Alman tüketicilerde büyük bir endişleye neden oldu.

Almanya'nın önde gelen indirim market zincirlerinden Aldi, yaptığı açıklamada, Rusya Ukrayna savaşının etkisiyle enerji ve gıda maliyetlerinde yüksek artış nedeniyle fiyat artışlarına devam edileceğini bildirdi. Aldi, 4 Nisan’dan itibaren tedarikçilerinden gelen fiyat artışları nedeniyle et ve yağ ürünleri başta olmak üzere gıda ürünlerinin önemli ölçüde zamlanmasını bekliyor. Aldi, son üç haftada yaklaşık 180 ürünün fiyatını yükseltmişti.

Alman perakendecilerden uyarı: Fiyat artışı çift haneli devam edecek

TÜKETİCİNİN SATIN ALMA GÜCÜ DÜŞECEK

Uzmanlar, yakın zamanda Alman süpermarketlerin raflarında ürün kıtlığı olmasını beklemezken, fiyatlar çok yükseldiğinde tüketicilerin satın alma gücünün düşeceğini belirtiyor.

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) tarafından martta yayımlanan bir ankete göre, Almanya'nın gıda perakende sektöründeki neredeyse tüm şirketler gelecek 3 ayda fiyat artışları planlıyor.

ENFLASYON SON 29 YILIN ZİRVESİNDE

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, Almanya’da şubatta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, martta yüzde 7,3'e çıkarak 1981'de İran-Irak savaşının petrol fiyatlarında artışa neden olmasından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı. Enflasyonun martta yüzde 6,3’lük beklentinin çok üzerinde gelmesi dikkati çekmişti.

Son dönemde özellikle enerji ürünleri başta olmak üzere tedarik dar boğazlarının enflasyonu yukarı yönlü baskılaması dikkati çekiyor.

ALMANLAR YAĞ VE UN STOKLUYOR

Geçtiğimiz günlerde Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tüketicilerin mevcut satın alma davranışlarına yönelik yılın 8'inci (21-27 Şubat) haftasından 10’uncu (7-13 Mart) haftasına kadar istatistiklerini yayınlandı. İstatistiklere göre, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasıyla beraber Alman tüketiciler, yemeklik yağ ve un gibi yiyecekleri giderek daha fazla stoklamaya başladı.

Almanya'da 7-13 Mart 2022'deki (10. hafta) yemeklik yağ satış rakamları, 6 ay öncesi Eylül 2021'deki ortalamasına göre yüzde 123, un satışları ise yüzde 206 arttı.

Destatis açıklamasında, "Artış, savaşın başlamasıyla ilişkilendirilebilir, çünkü satış rakamlarında bu tür yükselişler son 6 ayda gerçekleşmedi” yorumuna yer verildi.

Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...