Tgrt Haber
20 Ekim 2021 15:32

Altın fiyatı için kritik nokta! Düşecek mi yükselecek mi?

Fed'in yakın bir zamanda tahvil alım azaltım programını başlatacak olması ve yüksek enflasyona karşı daha sıkı bir politika izleme ihtimali ons altın fiyatındaki yükselişlerin sınırlı kalmasına neden olurken altın yön bulmakta zorlanıyor. Yatırımcıların gündeminde, 'Altın fiyatları yükselecek mi? Altın 2021 yılında yeni zirvesini görecek mi?' soruları yer alırken analistlerin altın fiyatları için tahminleri kafa karıştırdı...

Altın fiyatı için kritik nokta! Düşecek mi yükselecek mi?
altın,gram altın,ons altın

SİNEM ERYILMAZ

ABD Dolar Endeksi’nin önde gelen para birimleri karşısında değer kaybetmesi ve ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin gerilemesi uluslararası piyasalarda ons altın fiyatına destek verdi. Ons altın şu sıralar yüzde 0,5 artışla 1778 dolardan işlem görüyor.

Altın fiyatlarının geleceğine dair ışık arayan yatırımcılar ise uzmanların görüşlerine odaklanmış durumda.

ABD Merkez Bankası'nın son toplantısına ait tutanaklarda yetkililer, yüksek enflasyonun ne derece tehdit oluşturduğu ve buna karşılık olarak ne zaman faiz oranlarını yükseltmeleri gerektiği konusunda bölünmüş olsalar da, Fed’in kriz döneminde ekonomiye verdikleri desteği Kasım ortasında azaltmaya başlayabilecekleri konusunda hemfikir oldukları sinyalini vermişti.

Altın fiyatı için kritik nokta! Düşecek mi yükselecek mi?

FED, ALTININ ÖNÜNE GEÇTİ

“Uzun süreli bir yüksek enflasyon dönemi beklentisi varlık fiyatlarına yeni girmeye başladı” diyen TD Securities analistleri şu yorumda bulundular:

“Enerji kriziyle bağlantılı stagflasyon riskleri, başa baş enflasyonda bir artışa yol açtı. Ancak, aynı zamanda nominal faiz oranlarının üzerini örttü. Bunun, özellikle devam eden enerji krizinin ortasında değerli metalleri desteklemesi gerekirken piyasanın Fed artırımlarını fiyatlaması, şimdiye kadar altın fiyatlarının yükselmesini engelledi.”

SPI Asset Management yönetim ortağı Stephen Innes ise Reuters’e yaptığı açıklamada, “Altın bu seviyede takılmaya devam etse de bence tehlike işaretleri görülüyor ve ABD Fed daha şahin bir dönüş yapar yapmaz altın, yüksek olan enflasyonu görmezden gelip düşüş eğilimi gösterebilir” değerlendirmesinde bulundu.

Altın fiyatı için kritik nokta! Düşecek mi yükselecek mi?

YIL SONU İÇİN GÖRÜŞLER FARKLILAŞTI

Altın fiyatları yatırımcıların dikkatini çekmekte zorlanmış olsa da, birçok analist, Federal Rezerv’in yıl sonuna kadar aylık tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının ve faiz oranlarını sıkılaştırmasının ardından ivmenin değişmesini bekliyor.

Ancak altın fiyatları konusunda yıl sonu beklentileri ikiye ayrılmış durumda. Bazı analistler dünyadaki jeopolitik gelişmelerin altını destekleyeceği görüşünü savunurken, bazıları ise faiz artırımları ve tahvil geri alımları başladığında altının bundan etkileneceğini düşünüyor. Altının yükseleceğini öngören bazı analistler değerli metal için 2 bin dolar seviyelerinin görülebileceğini belirtiyorlar.

Altın fiyatı için kritik nokta! Düşecek mi yükselecek mi?

“ALTIN FİYATI ÖNÜMÜZDEKİ YIL AŞAĞI YÖNLÜ BASKILANABİLİR”

ABD’li traderlar şimdi Fed’in gelecek yılki Eylül ayı politika toplantısında tam bir faiz artışına yönelik hareket ediyor. Yani piyasanın buna göre fiyatlandığı düşünülüyor. Ancak Avrupa Merkez Bankası hariç dünyadaki merkez bankalarının çoğunun daha hızlı hareket etmesi bekleniyor.

Oversea-Chinese Banking Corp ekonomisti Howie Lee, “Altın şu anda adil değer olarak gördüğümüz değerin üzerinde işlem görüyor ve bu primin piyasa fiyatlama enflasyon korkularından kaynaklandığına inanıyorum” dedi.

Ekonomist ayrıca, altın için can sıkıcı bir yorumda bulundu ve, “Parasal normalleşmeye rağmen, altının önümüzdeki yıl daha aşağı yönlü baskıyla karşı karşıya kalacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...