Tgrt Haber
26 Ağustos 2021 09:58

Altın fiyatlarında 'bekle gör' dönemi: Uzmanlardan yıl sonu tahmini

Yarın gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısı öncesi altın fiyatlarında gerileme devam ediyor. Altında yıl sonu tahminini açıklayan İslam Memiş, "Gram altında geçen yılın zirvesi 540 liraydı. Bu seviyenin üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyorum" dedi.

Altın fiyatlarında 'bekle gör' dönemi: Uzmanlardan yıl sonu tahmini
ALTIN,dolar,emtia

SİNEM ERYILMAZ

Altın piyasaları Fed'in Jackson Hole konferansında vereceği mesajları radarına alırken, Powell’ın varlık alımları konusunda vereceği işaretler takip edilecek. Öte yandan merkez bankaları normalleşme ile birlikte likitide artırmaya yönelik adım atarken artan virüs vakaları ekonomileri tehdit etmeye devam ediyor.

Bu gelişmelerle altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0,2'lik düşüşle 1787 dolara geriledi. Altın fiyatları dün de yüzde 0,7 gerileyerek son iki haftanın en büyük düşüşünü kaydetmişti. Pazartesi günü 491 lirayı gören gram altın ise dolardaki gerilemenin de etkisiyle 481 liraya gerileyerek satışa sunuluyor.

LİKİTİDE ARTIŞI GÜVENLİ LİMANA TALEBİ ARTIRACAK

Altın fiyatlarında küresel gelişmelerin yakından takip edildiğini söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş şunları dile getirdi:

“Emtia fiyatlarındaki sağlam duruş devam ediyor. Altında kar satışları gözlemlendi. Genel itibariyle bu haftayı pozitif seyirle tamamlamayı devam ettiriyor. Bir diğer önemli başlık ise Amerika’da Temsilciler Meclisi 3,5 milyon dolarlık bütçeyi onayladı. Yani dünyada ciddi bir nakit akışı devam ediyor. Merkez bankaları para basmaya devam ederken likitide artıyor. Bu da orta ve uzun vadede enflasyon endişesini gündeme getiriyor. Kısa vadede pozitif seyirde ayrışmasına neden oluyor. Cuma günü gerçekleştirilecek Jackson Hole toplantısından sonra, pozitif seyrin devam etmesini bekliyoruz. Çünkü ne kadar para varsa güvenli limana olan talebin bir o kadar artmasını bekliyoruz. Ama Asya ülkelerinden gelen delta varyantıyla alakalı vaka sayılarındaki artış tekrar kapanmaları gündeme getiriyor. Bu da risk olarak kenarda durmaya devam ediyor. Ama küresel ekonomilerde merkez bankaları tüm bunlara rağmen yeni bir kapanmayı göze almıyorlar. Ellerinden gelen bütün mücadeleyi sürdürüyorlar.”

JEOPOLİTİK RİSKLER ALTINI TETİKLİYOR

Altında yıl sonu tahminini açıklayan İslam Memiş, “Bugünkü rakamlardan üst seviyelerde olacağını tahmin ediyorum. Çünkü iki önemli unsur var. TCMB’nin faiz indirimi ve Fed’in varlık alımlarını azaltması. Her iki unsur da dolar/TL’yi olumlu yönde destekleyeceği için gram altın fiyatı ons altın fiyatına göre pozitif ayrışacaktır. Gram altında geçen yılın zirvesi 540 liraydı. Bu seviyenin üzerindeki rakamları beklemeye devam ediyorum. Önümüzde 4 aylık bir süreç var. Bu süreçte dünya hangi sürprizlerle karşı karşıya kalacak. Ama şu andaki tabloya baktığımızda jeopolitik riskler biraz daha tırmanırsa fiyatlar biraz daha artabilir. Yıl sonunda yatırımcısını üzmeden yoluna devam eder diye tahmin ediyorum” yorumunda bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...