Tgrt Haber

Altın mı, kripto para mı? Uzman isim yüksek getiri sağlayacak yatırımı açıkladı

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber, İHA
01 Haziran 2023 09:52 - Güncelleme : 01 Haziran 2023 10:06
altın,dolar

ABD’de borç tavan anlaşmalarından olumlu sonuçların çıkmasıyla ons altın psikolojik seviyenin altına indi. Gram tarafı ise dolar kurundan aldığı destekle rekor seviyelere ulaştı. Ekonomist Doç. Dr. Batuhan Tufaner piyasaları değerlendirerek altın ve kripto para yatırımlarına dikkat çekti.

Çin ekonomisinden gelen zayıf veriler ve ABD borç tavan krizi değerli metalleri ve petrol fiyatlarını baskıladı. Dolar endeksi 104 seviyelerine gelerek diğer para birimlerini zorlamaya devam ediyor. Yurt içinde altın fiyatlar ekranlarda ve Kapalıçarşı piyasasında 1.309 seviyelerine kadar yükselerek rekor kırdı. Küresel piyasalarda kripto para tarafından da yeni ralliler bekleniyor.

KAPALIÇARŞI FİYATI DUDAK UÇUKLATTI

Dolar kurundaki hareketlilik gram altının tarihi seviyelere çıkmasını sağladı. Kapalıçarşı’da gram altın 1.364 TL’den işlem görürken ekranlara ilk kez 1.300 TL oldu.

KRİPTODA GÖZLER ABD’DE

Dolar endeksinde yukarı yönlü harekete bağlı olarak kripto paralarda gerileme yaşandı. Kripto paraların geleceği hem Fed faizlerine hem de borç tavan krizlerindeki anlaşmaya bağlı olacak. 

ENFLASYON VE JEOPOLİTİK RİSKLER BASKI OLUŞTURUYOR

Öte yandan FED’in faiz artırma yerine “bekle gör politikası” uygulamasının muhtemel olduğunu ifade eden Ekonomist Doç. Tufaner, “Küresel piyasalardaki en önemli gündem borç tavanı konusu. Borç tavanı konusunda anlaşmanın yakın olduğu haberleri piyasalarda iyimserlik oluşturmuş durumda. Diğer taraftan hem enflasyon hem de jeopolitik riskler ekonomiler üzerinde bir baskı oluşturuyor” diye konuştu.

FED BEKLE-GÖR DİYEBİLİR

FED’in faiz artırma yerine “bekle gör politikası” uygulamasının muhtemel olduğunu söyleyen Tufaner, “Faiz baskısının ortadan kalkmasıyla altının ons fiyatının 2 bin doları geçmesi öngörülebilir. Enflasyonist baskılar devam ettiği sürece altın fiyatları da yükselecektir” dedi.

KRİPTO YÜKSEK GETİRİ SAĞLAYACAK

FED’in rekor enflasyon nedeniyle faiz artırımlarına yönelmesinin kripto paraları olumsuz etkilediğini ifade eden İstanbul Beykent Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Batuhan Tufaner, “Artık faiz artırımlarının sonuna gelindiği beklentisi kripto paralarda da bir yükselişe yol açtı. 

Bununla birlikte, uluslararası piyasalarda kripto paralar için nasıl bir düzenleme yapılacağı gündemde. Bu gelişmeler neticesinde önümüzdeki dönemde kripto paralarda bir yükseliş görebiliriz. Önümüzdeki süreçte kripto paraların yüksek getiri sağlaması mümkün. Ancak, riskler de göz önüne alındığında kripto para seçiminde dikkatli davranmak gerekiyor” şeklinde konuştu.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

GÜNCEL KRİPTO PARA FİYATLANMALARI İÇİN TIKLAYIN

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...