Tgrt Haber

Altın şaha kalktı! Son altı ayın zirvesinde, yükseliş devam edecek mi? (4 Ocak güncel altın fiyatları)

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
04 Ocak 2023 12:10 - Güncelleme : 04 Ocak 2023 12:54
Altın şaha kalktı! Son altı ayın zirvesinde, yükseliş devam edecek mi? (4 Ocak güncel altın fiyatları)
altın,fed,abd,çin,fed faiz

Altın fiyatları son dönemlerin en hızlı yükselişlerini yaşarken yatırımcı “Gram altın kaç lira?" sorusunun cevabını araştırıyor. Yeni yıla yeni rekorlarla başlayan altın onstan aldığı destekle yurt içi piyasalarda hızlı artışını sürdürüyor. Gelecek mart ayından itibaren Fed faizlerinde yavaşlama olacağına dair sinyallerle altının yıl boyu değer kazanması beklenirken gram fiyatı bu sabah saatlerinde bin 120 TL seviyelerine kadar çıktı.

2023 yılına rekor bir artışla başlayan gram altın güçlü yükselişine kaldığı yerden devam ediyor. Amerika Merkez Bankası’nın faiz kararlarında geri adı atacağına dair veri akışı ve gelecek yıl ekonomilerin resesyon kıskancından kurtulamayacağı beklentileri yatırımcıları güvenli limanlara yönlendirdi. Diğer yandan bugün açıklanacak Fed tutanakları tüm piyasalar için olduğu gibi altın fiyatlarını da etkileyecek. 

DOLAR TALEBİ AZALIRKEN YATIRIMCI ALTINA YÖNELDİ

Tüm piyasalar Fed’in bu ayın sonunda açıklayacağı faiz kararına odaklanırken analistler Fed'in Şubat ayında 25 baz puandan daha küçük bir faiz artırımına gitme ihtimalinin yüzde 90’ın üzerinde olduğunu ifade ediyor. IMF’ın 2023 yılı için ortaya koyduğu karamsar tahmin ve ABD’nin resesyona girme ihtimali doların cazibesini azaltırken yatırımcıların altına yönelmesine neden oldu. Diğer yandan Çin’de ekonomik toparlanmasının gecikeceğine dair beklentiler de değerli metal fiyatlarına etki etti.

ALTIN YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Spot altın fiyatları bir önceki kapanışta yüzde 0,9 oranında değer kazanarak haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ons altın 1850 dolara kadar çıkarken gram altın bin 121 TL’ye kadar yükseldi. Altının gram fiyatı, yeni güne de yükselişle başlamasının ardından saat 10.40 itibarıyla yüzde 1,3 değer kazancıyla 1.120 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1.840 lira, Cumhuriyet altını da 7.450 liradan satılıyor.

DEĞERLİ MADENDE YÜKSELİŞİ OLASI BULUYORUZ

Öte yandan Ziraat FX yaptığı altın yorumunda değerli madende yükselişi daha olası buluyoruz ifadelerini kullandı. Kurum tarafında yapılan değerlendirmede şunlar kaydedildi: Bu akşamki 13 – 14 Aralık tarihli FOMC toplantı tutanakları öncesinde değerli madenin bu sabah takip ettiğimiz 1.850 seviyesinin hafif üzeinde dirençli görüntüsünü koruduğunu izliyoruz. Söz konusu toplantıda faizi 50 baz puan artırarak federal fonlama faiz aralığını %4,25-%4,50 bandına yükselten Fed, sıkı para politikasını bir süre daha devam ettirmelerinin gerektiğinin işaretini vermiş ve noktasal grafikte de 2023 medyan zirve faiz öngörüsü %5,1’e (Önceki: %4,6) çıkmıştı. Piyasadan daha fazla şahin geçen toplantının önemli ölçüde fiyatlandığını düşünüyoruz. Bu kapsamda, değerli madende yükselişi daha olası buluyoruz ki 1.850 seviyesinin üzerindeki bir kalıcılıkta 1.881 hedef olabilir. Aşağıda ise 1.828 tepki gelebilecek destek olarak izlenebilir.

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

SON ALTI AYIN EN YÜKSEK SEVİYESİNDE

İnfo Yatırım tarafından yayınlanan yorumda ise “Ons altında 1850 dolar seviyelerine doğru alım tepkileri izleniyor. Asya piyasalarındaki olumlu seyir altın fiyatlarını destekliyor. Yatırımcılar ise bu akşam yayımlanacak Fed toplantı tutanaklarını bekliyor. Tutanaklarda Fed’in faiz artırım sürecine dair ipuçlarının bulunması beklenirken faiz artırım hızının yavaşlayacağı beklentisi riskli varlıklara girişleri hızlandırıyor. Ons altın resesyon endişeleri sebebiyle 2022 yılı boyunca baskılanmıştı. Dün görülen 1850 dolar seviyesi ise ons altında son 6 ayın en yüksek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor.” İfadeleri kullanıldı.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...