Tgrt Haber

Altının fitili ateşlendi! Tansiyon yükseldi, risk alımları fiyatları uçuşa geçirdi

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: BloombergHT, TGRT Haber
09 Ekim 2023 12:36 - Güncelleme : 09 Ekim 2023 12:43
Altının fitili ateşlendi! Tansiyon yükseldi, risk alımları fiyatları uçuşa geçirdi
altın fiyatları,altın,altın yükseliyor,orta doğu,

Altın fiyatları küresel gelişmelerle birlikte fiyatlanıyor. Orta Doğu gerilimi ile birlikte yükselişe geçen altın haftanın ilk gününde değer kazancıyla başlarken risk algısı alımları da beraberinde getiriyor. Aynı zamanda güçlenen dolardan destek alan altın, ABD ekonomisindeki karışık sinyallerle yükseldiği noktada sağlam kalmasını sağlıyor.

Altında küresel risk algısı yükselişlere neden oluyor. Yeni haftaya artışla başlayan altında Orta Doğu’da Hamas ile İsrail arasında yükselen gerilimin ardından risk alımları arttı.

PETROL ENDİŞESİ ALTINI TETİKLEDİ

Güvenli limana yönelen yatırımcı fiyatların yukarıda kalmasını sağlarken, özellikle petrolde üretim kesintisi kaygısıyla fiyatların yükselişi küresel bazda enflasyon endişesini de arttırıyor. Aynı zamanda ABD ekonomisindeki karışık sinyaller de altın fiyatlarını tetikliyor.

Altın fiyatları Pazartesi günü, Orta Doğu’da yükselen gerilimin ardından yüzde 1,2’ye kadar değer kazandı.

RİSK ALGISI ALIMLARI ARTTIRDI

Jeopolitik risklerle altın alımının artması ve doların güçlü seyrinden destek alan altın haftaya yüzde 1,25’i bulan yükselişle başlangıç yaptı. Geride bıraktığımız hafta 1.627 TL’den kapanış yapan gram altın, yeni haftada 1.650 TL seviyesine doğru hızlı bir yükseliş gösterdi.

Hızla yükselişin ardından yatay seyir izleyen değerli maden şu anda 1.650 TL’nin en yakın direnç seviyesi olarak öne çıkıyor.

ORTA DOĞU PANİĞİ GÜVENLİ LİMANA YÖNELTTİ

Bloomberg’in haberine göre, Fat Prophets Maden Analisti David Lennox, Orta Doğu’daki gerginliğin altına küçük bir prim katmasına rağmen, daha büyük kazanımların ancak bölgede "çok daha ciddi bir gerilim" olması durumunda gerçekleşeceğini söyledi. Diğer taraftan Phillip Nova Pte.'nin Kıdemli Piyasa Analisti Priyanka Sachdeva, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların paniğe sebep olarak güvenli liman olan altına yönelimi tetiklediğini belirtti. ABD ekonomisinin dayanıklılığı sayesinde, hem tahvil getirilerinin hem de doların yükseliş eğilimini sürdürdüğünü söyleyen Sachdeva, bu durumun spot altının yükselişini sınırlamaya devam edeceğini açıkladı.

FED DÜŞÜŞLERİ SONRASI ALTIN TOPARLANMIŞTI

Spot piyasalarda altın, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikasını sıkı tutacağına dair verdiği sinyaller ve tahvil getirilerindeki artışın etkisiyle Mart ayından bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından geçen hafta Cuma günü toparlanmaya başlamıştı.

Cuma gününü yüzde 0,7 yükselişle kapatan spot altın haftanın ilk işlem gününde yüzde 1 artarak 1.850 dolar seviyesine yükseldi.

Kaynak: BloombergHT, TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...